Oravské francúzske zemiaky

02luki18 - fotka02luki18, 25. augusta 2011
Oravské francúzske zemiaky
Foto: 02luki18

Šťavnaté francúzske, lepšie povedané Oravské zemiaky. Výborná pochúťka ku kyslému mlieku

20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

0,5 kg
0,5 kg
0,5 kg
3 ks
3 ks
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Hovädzie mäso si nakrájame na tenké plátky (2€ minca) opražíme ich na troška cibuli a vložíme do pripravenej misy.

  2. 2

    Zemiaky si podusíme v solenej vode a pokrájame na kolieska, neuvarime ich do mäkka!!!

  3. 3

    Vložíme ich do misy spolu s nakrájanou cibuľou, špekáčkami, šampiňónmi a chilli papričkami. Osolíme okoreníme a pridáme tavený syr. Premiešame a dáme na pekáč, ktorý prikryjeme alobalom.

  4. 4

    Po 30 minútach pečenia v rúre vyhriatej na 180 stupňov ich odkryjeme a necháme z vrchu pripiecť. Môžeme ich ešte poliať rozmiešanými vajciami v troche smotany.

Diskusia k receptu

jerica
Tak to si píš že to môžu byť len ORAVSKÉ , lebo s mäskom som ešte nepočula aby boli francúzke , môže to byť celkom dobré aj s tými chili papričkami. Inšpirácia je vždy dobrá ako aj Tvoj recept . Mám rada prekaldané zemiačky bez špekáčky a klobásky ale s mäskom zapečené to môže byť chrumky:-))
abdul
Francúzi vedia veľký prd ako sa na Orave varia francúzske zemiaky. Dobrý recept, vyskúšam.
danculka
Nové zemiaky a hovädzie mi akosi nepasuje,pretože zemiaky sú hotové,raz-dva a keď natrafíš na svalnatú kravu,maš čo robiť aj hodinu,môžem vyskúšať,ale dopredu udusenú hovädzinu v kuchte a potom poprekladať zemiaky,hoci aj nové.....
sonal
Je parada, ked napise recept chlap a este k tomu mlady chlap a este je ten recept fajn...diky...
budkar
Možno by sa oravskosť dala zvýrazniť aj trochou syra do zemiakov
gubics
Neviem aké sú takéto prekladané zemiaky, nikdy som to neskúšala, autorovi receptu by som doporučila viac kreativity pri vymýšľaní názvu jedla ktoré sám vytvoril.
Zemiaky - ktorým my hovoríme " francúzke ", tak takéto francúzi vôbec nepoznajú!
porzellanka
Kazdy Slovak vie, co sa rozumie pod pojmom francuzske zemiaky. To, co Francuzi rozumeju pod Gratin . Krasna fotka!
evanaaa
Nie, Porzellanka, tie naše akože " Francúzske sa len tak volajú, nie sú francúzske a tie gratinované, čo robia Francúzi, to je niečo úplne iné, tam sú len zemiaky so smotanou. ( V nej varené ).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia