Orechový zákusok
Orechový zákusok

Opitý Izidor fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 1. júla 2018
Opitý Izidor (fotorecept)
Foto: ancicka

Pôvodný recept mojej mamky so starej zažltnutej knížky.

30
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

150 g
150 g
4 ks
4 ks
100 g
1/2 bal.
1 PL
podľa potreby
Plnka:
250 g mleté
2 PL
1 bal.
1,5 dl (um)
Krém:
3 ks
100 g
250 g
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäkké maslo, žltky a práškový cukor vyšľaháme. Zvlášť vyšľaháme bielky do tuha.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vyšľahaného pridáme sneh a múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Zľahká zamiešame.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme - 15 min na 200 °C.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krém: Nad parou vyšľaháme vajcia s cukrom a necháme vychladiť.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Maslo vyšľaháme a pridáme vychladené vyšľahaná vajcia a zašľaháme.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnka: Mleté orechy zmiešame s cukrami a pridáme rum.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Orechovú plnku natrieme na upečené cesto.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na orechy natrieme krém a na krém rozotrieme rozpustenú čokoládovu polevu. Necháme stuhnúť.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po stuhnutí pokrájame rezy.

    Opitý Izidor (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Raz som ho jedla, vtedy ho mama skúšala, lebo ho nepoznala, dostala naň recept, bol výborný, ale sa mi zdá, že v ňom boli aj marhule. Možno bol trochu iný postup, neviem....ale iste je výborný aj tento, sú tam len dobré veci a pekne vypadá.
Toto je vylepšený opitý izidor. Ja mám recept bez tej maslovej plnky. Ančička, Ty snáď máš cukráreň. Toľko zaujímavých kúskov, koľko pečieš? Musia Ťa Vaši nosiť na rukách. Na Vianoce bude podľa Teba. KK.
@Motyka (1.7.2018 17:18)

Toto je zrejme pôvodný recept,lebo ako som už viac krát písala,že skúšam staré recepty podľa starých knižiek,ktoré som zdedila po mojích,babke a mamke.Snažím sa,ked je to nevyhnutné veľa toho nemeniť a upiesť tak ako je pôvodne napísaný.
Nie nemám cukráreň,ale snažím sa čo najmenej kupovať a tak naší majú domáce,hlavne cez víkend.
@Evanaaa dnes 16:33,@Tetuska dnes 16:09,tie marhule,to už je zrejme vylepšená rcp.a podľa mňa tam by mala vyniknúť chuť orechov a rumu.
Pozdravujem!
Stará dobrá klasika, pro mě jako stvořená. Krásná fota, sliny se mi sbíhají. Jsi fakt šikulka a je moc fajn, že přidáváš klasické recepty, za chvíli to bude rarita. Už se těším na další receptíky, milá @Ancicka a děkuji za tvé pilné sdílení rodinného pokladu.
Anička som rada, že si sem dala tento recept, ja som ho kedysi robievala presne takto ako Ty. Prosím Ťa napíš veľkosť plechu, na akom si ho piekla, lebo teraz čo rúra to iné rozmery plechov. Máš ho tak akurát vysoký, páči sa mi, a tá dobrota.!!!
@Ancicka , možno vylepšená, ale piekla to pred asi 50-mi rokmi, takže recept až taký nový nebol, ale je možné, že mal viacero verzií. Inak, tie marhule nasiakli rumom tiež a robili koláčik taký šťavnatý. Ale ja by som si rada dala aj tvoju verziu, mne by úplne stačil.
Naša teta nám robievala Opitého Izidora, ale cesto dole bolo bledé, bez kakaa, len piškótové zo 6 vajec.

Mám aj recept z časopisu Život spred asi 30 rokov a tam je cesto ako Tvoje , ale s malou zmenou:
do cesta 120 g orechov mletých+70 g múky hrubej. Ostatné suroviny rovnako. Pikantný džem tam ide na orechovú vrstvu. Ty si neuviedla, kde umiestniť ten džem a tiež rozmer plechu. Ďakujeme za upresnenie, ukladám recept do KK.

Pridaj komentár k receptu: