Opitý Izidor fotorecept
Foto: ancicka
Pôvodný recept mojej mamky so starej zažltnutej knížky.
30
porcií
porcií
60 minút
príprava
príprava
15 minút
na 200 °C
na 200 °C
Suroviny
150 g |
|
150 g |
|
4 ks |
|
4 ks |
|
100 g |
|
1/2 bal. |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
Plnka: | |
250 g mleté |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
1,5 dl (um) |
|
Krém: | |
3 ks |
|
100 g |
|
250 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Mäkké maslo, žltky a práškový cukor vyšľaháme. Zvlášť vyšľaháme bielky do tuha.
-
2
Do vyšľahaného pridáme sneh a múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom. Zľahká zamiešame.
-
3
Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Upečieme - 15 min na 200 °C.
-
4
Krém: Nad parou vyšľaháme vajcia s cukrom a necháme vychladiť.
-
5
Maslo vyšľaháme a pridáme vychladené vyšľahaná vajcia a zašľaháme.
-
6
Plnka: Mleté orechy zmiešame s cukrami a pridáme rum.
-
7
Orechovú plnku natrieme na upečené cesto.
-
8
Na orechy natrieme krém a na krém rozotrieme rozpustenú čokoládovu polevu. Necháme stuhnúť.
-
9
Po stuhnutí pokrájame rezy.
Toto je zrejme pôvodný recept,lebo ako som už viac krát písala,že skúšam staré recepty podľa starých knižiek,ktoré som zdedila po mojích,babke a mamke.Snažím sa,ked je to nevyhnutné veľa toho nemeniť a upiesť tak ako je pôvodne napísaný.
Nie nemám cukráreň,ale snažím sa čo najmenej kupovať a tak naší majú domáce,hlavne cez víkend.
@Evanaaa dnes 16:33,@Tetuska dnes 16:09,tie marhule,to už je zrejme vylepšená rcp.a podľa mňa tam by mala vyniknúť chuť orechov a rumu.
Pozdravujem!
robím podľa tohto receptu.... je úžasný :-)
Pod orechovú plnku
Mám aj recept z časopisu Život spred asi 30 rokov a tam je cesto ako Tvoje , ale s malou zmenou:
do cesta 120 g orechov mletých+70 g múky hrubej. Ostatné suroviny rovnako. Pikantný džem tam ide na orechovú vrstvu. Ty si neuviedla, kde umiestniť ten džem a tiež rozmer plechu. Ďakujeme za upresnenie, ukladám recept do KK.