Opekance s makom
Autor receptu: redakcia
40 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup- Do mlieka vsypeme cukor a múku, pridáme rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Z múky,
vajca, masla, zo soli, z kvásku a mlieka vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať.
- Potom ho vyšúľame na dlhé šúľance, pokrájame na malé kúsky, každý kúsok trocha stlačíme prstom, poukladáme na vymastený plech ďalej od seba, aby sa pri pečení nezlepili, a ešte 30 minút necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté upečieme vo vyhriatej rúre do svetločervena.
- Vychladnuté dáme do misy, polejeme vriacim mliekom a na slabom ohni opatrne miešame, až kým sa mlieko do opekancov nevpije. Nakoniec ich posypeme pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme roztopeným maslom.
|