Opekance s makom

Autor receptu: redakcia

40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do mlieka vsypeme cukor a múku, pridáme rozdrobené droždie a necháme na teplom mieste vykysnúť. Z múky, vajca, masla, zo soli, z kvásku a mlieka vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu odpočívať.
  2. Potom ho vyšúľame na dlhé šúľance, pokrájame na malé kúsky, každý kúsok trocha stlačíme prstom, poukladáme na vymastený plech ďalej od seba, aby sa pri pečení nezlepili, a ešte 30 minút necháme kysnúť na teplom mieste. Vykysnuté upečieme vo vyhriatej rúre do svetločervena.
  3. Vychladnuté dáme do misy, polejeme vriacim mliekom a na slabom ohni opatrne miešame, až kým sa mlieko do opekancov nevpije. Nakoniec ich posypeme pomletým makom zmiešaným s cukrom a polejeme roztopeným maslom.