Opatijska bajka fotorecept

eldina - fotkaeldina, 25. decembra 2012
Opatijska bajka (fotorecept)
Foto: eldina

fantastická chorvátska torta, u nás najobľúbenejšia

90 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
8 ks
250 g (zomleté)
2 PL
1/2 bal
200 g
Plnka:
8 ks
150 g
8 PL
2 bal
500 ml
200 g (alebo Hera)
100 g
Na ozdobu:
250 ml
1 bal
1 bal




Postup

  1. 1

    Potrebujeme:

    Opatijska bajka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    bielky vyšľahať, pridať orechy, cukor, , 2 Pl múky, pol PDP, vyliať do vymastenej a múkou posypanej tortovej formy....piecť na 170 °C cca 40 minút.../ po nejakom čase cesto zhora zhnedne, ale nie je ešte upečené, vtedy ho treba len zhora prekryť papierom na pečenie, kým sa nedopečie... čas pečenia je približný, závisí od trúby, treba kontrolovať špáratkom/

    Opatijska bajka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    kým sa pečie korpus, vymiešať žĺtky s cukrom, pridať trochu mlieka

    Opatijska bajka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zvyšok mlieka dať variť, aj s vanilkovým cukrom...pred zovretím-vliať do mlieka žĺtky, pár minút povariť, kým masa nezhustne...potom krém zliať do nejakej misky a odporúčam ešte vymiešať mixérom, "zničiť" prípadné hrudky ...krém nechať vychladnúť-vtedy pridať Palmarín a opäť dobre vymiešať........

    Opatijska bajka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    krém s maslom rozdeliť do dvoch misiek , čokoládu rozpustiť na pare, vmiešať do polovice krému / ja dávam do "väčšej" polovice, čokoládovú plnku máme radšej/..:))

    Opatijska bajka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    korpus rozdeliť na tri diely a natierať plnkou-najprv bledou, potom čokoládovou..atd.../nakoľko som mala viac čokoládovej plnlky, natierala som prvý korpus- vanilkový krém, čokoládový krém, druhý korpus- len čokoládový krém, tretí korpus-opäť čokoládový krém+ šľahačka/--------samozrejme dať do chladničky chladiť

    Opatijska bajka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a ešte rez tortou..:).......celkovej práce s tortou nie je veľa, cca 15 min, len sa čaká, kým všetko vychladne... to nejaký čas trvá...preto do receptu, na konci, zhrniem všetok čas....

    Opatijska bajka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

marianne
....varena plnka,vyzera,ze bude vyborna.Bude prilezitost na oslavu,prida sa....
3sandra3
torta musí byť hotová bomba na chuťové poháriky,,, vyskúšam
egreska
takto vyzerajuce torty milujem ..nie tie naškrobené s kilami falošného marcipánu :-) bez urážky ,na tie sa len rada pozerám :-)
1x zdezda
ursula4
veľmi mi pripomína Vianočnú tortu od @Eagles ,ktorú som piekla na Vianoce.Skúsim aj túto a porovnám chute
radulienka
Krásny recept, podobný s jadranskou tortou, len tam idú orechy do plnky, ukladám a vyskúšam, vďaka z a recept...
evanaaa
Snehové korpusy sú výborné, táto torta spĺňa všetky predpoklady na to, že je výborná, a aj tie krémy v nej. Viem aj neviem sssi predstaviť jej chuť, ale ak by som ochutnala, vedela by som presne. Je dobrá!
monika456
momentálne som prejedená zo sladkého, ale táto torta vyzerá tak úžasne, že by som si hneď kúsok dala..... ukladám si ju a už teraz sa teším ako ju vyskúšam :) vďaka :)
1ariana
Tá torta aj na obrázku vyzerá úplne fantasticky. Až sa mi sliny zbiehajú.
eldina
dakujem všetkým za láskavé slová uznania..:)
amelie
@eldina , toto je jeden z najkrajších koláčikov, ktoré som tu videla:-) manžel má v polovici januára narodky, tak som si ho dala do kk, určite mu ním urobím radosť - tá trocha masla ho nezabije:-) Ďakujem:-))))
jozka2
eldina,vesele Vianoce a stastlivy Novy rok,aby si mohla pridavat tie tvoje vyborne recepty.
eldina
@jozka2 dakujem za vinš, veľmi ma potešil.. @amelie tento "koláčik" je najlepšia torta, akú som kedy jedla..daj vedieť, či aj Vám chutila.. to maslo je tam potrebné, ved ako inak urobiť krém?..:)
ligotka25
torta vyzerá chutne. môže ísť miesto palmarínu klasické maslo? ja tie stužené tuky nemusím.