Omáčka s krevetami k variantným cestovinám fotorecept
Foto: sracz
Podľa názvu je možné predpokladať, že každý si užije s „pošteklením“ svojich chuťových kanálikov. Zvlášť však ten, kto si obľúbil plody mora! „Surfovaním“ Zobraziť celý popisPodľa názvu je možné predpokladať, že každý si užije s „pošteklením“ svojich chuťových kanálikov. Zvlášť však ten, kto si obľúbil plody mora! „Surfovaním“ po TV kanáloch s experimentami kuchárskeho umenia, nás zaujal jeden, s netradičným použitím kreviet! Dobrá pamäť a odhodlanie vyskúšať niečo nové, dopomohli aj k realizácii tohoto rcp. My sme túto naozaj chutnú omáčku jedli s talianskymi „penne“, ale aj s našimi „kolienkami“ sú výborné! Čerstvé lístky petržlenovej vňate a bazalky sú „zákon“ !
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL |
|
500 - 600 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
5 - 6 strúčiky |
|
250 ml |
|
500 ml (paradajková pikantná omáčka) |
|
2 - 3 PL |
|
12 - 15 halúzok |
|
400 - 500 g (penne, rigatoni, macaroni, kolienka a inšó) |
|
Na dokončenie: | |
1 - 2 PL |
|
3 - 4 výhonky |
|
10 - 12 PL |
|
Postup
-
1
… tak, ako vždy, všetko pekne po poriadku, k ruke, nech sa v priebehu varenia nemusím „plašiť“ po kuchyni
-
2
… a ide sa na „vec“! Začal som netradične, vo veľkom hrnci s osolenou vodou a PL oleja uvarím cestovinu (tentoraz penne); … na veľkej panvici som „rozpálil“ olivový olej (!!!určite nie panenský!!!), na ktorý som hneď rozložil očistené, umyté a kuchyňským obrúskom (servítkou) osušené krevety (stredná veľkosť), ktoré som prstami posolil a dobre posypal čerstvo MČK; hneď som pridal „hobliny“ ~ 2 PL čerstvého masla a krevety som do ružova, obojstranne, otáčaním pomocou kuchyňských klieští, opiekol; trvá to tak 10÷12´; šikovne som ich povyberal na tanier,
-
3
„výpek“ na panvici som zoškrabal pomocou drevenej „špachtle“ a uložil naň na drobno pokrájanú strednú žltú cibuľu a pretlačené strúčiky (ja 5) cesnaku; minútku som nechal prehriať, s občasným premiešaním, pridal po jednej PL ololeja a masla, nechal „prevoňať“ a
-
4
zalial pohárom (~ 250 ml) bieleho polosladkého vína zo Zemplínskeho hradiska,
-
5
prilial ~ 500 ml „Batalli_ho“ paradajkovej omáčky s bazalkou a nechal povariť, až sa tekutina zredukovala na ½; Poznámka1: pokiaľ nemáte možnosť kúpiť omáčku hotovú, pripájam skrátenú verziu rcp na jej prípravu, tak ako ju varievam ja (ak bude na Varecha.sk záujem, môžem časom uverejniť aj samostatný „fotorcp“)! Tak nech sa páči „Sugo pomodoro“ (paradajková omáčka na talianske cestoviny): = 4 PL dobrého olivoveho oleja; 4 strúčiky cesnaku, 1 stredne veľká sladká cibuľa, veľmi na drobno jemne posekaná; konzerva (700÷1 000 ml) talianskych olúpaných paradajok so sťavou; Poznámka2: ak nemáme hotový polotovar, tak si pripravíme vlastný! = 5÷6 pomerne veľkých paradajok, ktoré krátko pred olúpaním ponoríme do horúcej vody, aby kožka išla dole ľahko; posekať ich na drobné kúsky; 1/2 ČL sušeného mletého cesnaku, 1/4 ČL sušenej mletej horčice, 1/4 ČL MČK, 2 PL sušenej bazalky; 250 ml kuracieho alebo hovädzieho vývaru); = … ak máme všetko pripravené, môžeme pokračovať: cesnak (4 pretlačené strúčiky) udusiť na olivovom oleji (4 PL) do skla (pozor aby nezhorel - to pokazí všetko), pridať na drobno pokrájanú cibuľu, podusiť do „skla“ a zaliať pripraveným (kúpeným) paradajkovým základom, prikryté dusiť asi 5´. Potom pridať všetko ostatné a pomaly dusiť asi 25÷30´. V priebehu dusenia prichutiť cukrom a soľou. Keď je všetko udusené, jemnejšie povahy môžu rozmixovať! 10÷12 potrhaných lístkov bazalky, porozsypujeme až na hotovú cestovinu!
-
6
než sa paradajkovo_vínový podklad zredukoval, pokrájal som vlažné červenkasté krevety na drobno (prv som každú po dĺžke rozrezal na ½ /v pracovnom reze po čistení/ a potom na ~ 3 mm kúsky v smere od „cípov mesiačikov“); pokrájal som dve „statočné“ hrste petržlenovej vňate aj so stonkami
-
7
do zredukovanej omáčky som prilial 2 PL šľahačkovej smotany, zamiešal a
-
8
pridal pokrájané pečené krevety,
-
9
pokrájanú petržlenovú vňať
-
10
pripravil som si bazaličku voňavú a kyticu vrcholcov petržlenovej vňate, ktoré po ich pokrájaní použijem na dochutenie a ozdobu každej porcie
-
11
uvarené (al dente) penne som scedil, nepremyté a nevytrasené (lepšie sa spájajú s omáčkou do vynikajúceho výsledného chuťového efektu a lepšie sa „kĺžu“ dole hrdlom) so pomocou sitka vysypal do omáčky, nežne premiešal s 1÷2 PL extra panenského olivového oleja
-
12
a hneď„za horúca“ servíroval na hlbokých tanieroch; zapíjali sme zvyškom jemne vychladeného bieleho zo Zemplínskeho hradiska; veľké Vám buď úprimné ďakujem Davalčatá!
@kredenc kludne si daj s orechami.
P.S.: dovoľujem si pripojiť skrátenú verziu mojeho rcp na domáce rezance s orechami, pre @kredenec !!! ad 1.) ~ 500 g polohrubej múky spracujem s 2÷3 čerstvými vajíčkami a štipkou soli, na tuhú "hrudku" cesta, ktoré nechám ~ 30`(zakryté utierkou) oddýchnuť! ad 2.) pomocou "rolby" na syr (alebo na strúhankovom mlynčeku) pomeliem po dve hrsti sušených olúpaných vlašských a lieskových orechov, ktoré následne zmiešam s 3÷4 PL práškového cukru! ad 3.) vo veľkom vysokom hrnci privediem do varu 4 000÷5 000 ml vody, s 2÷3 PL soli! ad 4.) odpočinuté cesto dôkladne rozvaľkám na dve "kolesá" (Ø 550÷600 mm; hrúbka 1,5÷2 mm), pokrájam ich na ~ 70 mm pásy a tie potom na ~ 2 mm rezance, ktoré dám vyvariť! ad 5.) prepražím 5÷6 PL čerstvého masla, ktorým premiešam scedené (ale nepremyté) rezance (ak ich je viac, ako potrebujem, zvyšok premyjem studenou vodou a scedené odložím do chladničky) a podľa chuti ich dosolím! ad 6.) povrch rezancov posypem zmesou práškového cukru s pomletými orechami a za horúca servírujem! Celkom jednoduché a veľmi chutné!