Omáčka s krevetami k variantným cestovinám fotorecept

sracz - fotkasracz, 22. októbra 2013
Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept)
Foto: sracz

Podľa názvu je možné predpokladať, že každý si užije s „pošteklením“ svojich chuťových kanálikov. Zvlášť však ten, kto si obľúbil plody mora! „Surfovaním“ Zobraziť celý popisPodľa názvu je možné predpokladať, že každý si užije s „pošteklením“ svojich chuťových kanálikov. Zvlášť však ten, kto si obľúbil plody mora! „Surfovaním“ po TV kanáloch s experimentami kuchárskeho umenia, nás zaujal jeden, s netradičným použitím kreviet! Dobrá pamäť a odhodlanie vyskúšať niečo nové, dopomohli aj k realizácii tohoto rcp. My sme túto naozaj chutnú omáčku jedli s talianskymi „penne“, ale aj s našimi „kolienkami“ sú výborné! Čerstvé lístky petržlenovej vňate a bazalky sú „zákon“ !

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 - 3 PL
2 - 3 PL
500 - 600 g
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
5 - 6 strúčiky
250 ml
500 ml (paradajková pikantná omáčka)
2 - 3 PL
12 - 15 halúzok
400 - 500 g (penne, rigatoni, macaroni, kolienka a inšó)
Na dokončenie:
1 - 2 PL
3 - 4 výhonky
10 - 12 PL




Postup

  1. 1

    … tak, ako vždy, všetko pekne po poriadku, k ruke, nech sa v priebehu varenia nemusím „plašiť“ po kuchyni

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    … a ide sa na „vec“! Začal som netradične, vo veľkom hrnci s osolenou vodou a PL oleja uvarím cestovinu (tentoraz penne); … na veľkej panvici som „rozpálil“ olivový olej (!!!určite nie panenský!!!), na ktorý som hneď rozložil očistené, umyté a kuchyňským obrúskom (servítkou) osušené krevety (stredná veľkosť), ktoré som prstami posolil a dobre posypal čerstvo MČK; hneď som pridal „hobliny“ ~ 2 PL čerstvého masla a krevety som do ružova, obojstranne, otáčaním pomocou kuchyňských klieští, opiekol; trvá to tak 10÷12´; šikovne som ich povyberal na tanier,

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    „výpek“ na panvici som zoškrabal pomocou drevenej „špachtle“ a uložil naň na drobno pokrájanú strednú žltú cibuľu a pretlačené strúčiky (ja 5) cesnaku; minútku som nechal prehriať, s občasným premiešaním, pridal po jednej PL ololeja a masla, nechal „prevoňať“ a

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zalial pohárom (~ 250 ml) bieleho polosladkého vína zo Zemplínskeho hradiska,

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    prilial ~ 500 ml „Batalli_ho“ paradajkovej omáčky s bazalkou a nechal povariť, až sa tekutina zredukovala na ½; Poznámka1: pokiaľ nemáte možnosť kúpiť omáčku hotovú, pripájam skrátenú verziu rcp na jej prípravu, tak ako ju varievam ja (ak bude na Varecha.sk záujem, môžem časom uverejniť aj samostatný „fotorcp“)! Tak nech sa páči „Sugo pomodoro“ (paradajková omáčka na talianske cestoviny): = 4 PL dobrého olivoveho oleja; 4 strúčiky cesnaku, 1 stredne veľká sladká cibuľa, veľmi na drobno jemne posekaná; konzerva (700÷1 000 ml) talianskych olúpaných paradajok so sťavou; Poznámka2: ak nemáme hotový polotovar, tak si pripravíme vlastný! = 5÷6 pomerne veľkých paradajok, ktoré krátko pred olúpaním ponoríme do horúcej vody, aby kožka išla dole ľahko; posekať ich na drobné kúsky; 1/2 ČL sušeného mletého cesnaku, 1/4 ČL sušenej mletej horčice, 1/4 ČL MČK, 2 PL sušenej bazalky; 250 ml kuracieho alebo hovädzieho vývaru); = … ak máme všetko pripravené, môžeme pokračovať: cesnak (4 pretlačené strúčiky) udusiť na olivovom oleji (4 PL) do skla (pozor aby nezhorel - to pokazí všetko), pridať na drobno pokrájanú cibuľu, podusiť do „skla“ a zaliať pripraveným (kúpeným) paradajkovým základom, prikryté dusiť asi 5´. Potom pridať všetko ostatné a pomaly dusiť asi 25÷30´. V priebehu dusenia prichutiť cukrom a soľou. Keď je všetko udusené, jemnejšie povahy môžu rozmixovať! 10÷12 potrhaných lístkov bazalky, porozsypujeme až na hotovú cestovinu!

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    než sa paradajkovo_vínový podklad zredukoval, pokrájal som vlažné červenkasté krevety na drobno (prv som každú po dĺžke rozrezal na ½ /v pracovnom reze po čistení/ a potom na ~ 3 mm kúsky v smere od „cípov mesiačikov“); pokrájal som dve „statočné“ hrste petržlenovej vňate aj so stonkami

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    do zredukovanej omáčky som prilial 2 PL šľahačkovej smotany, zamiešal a

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pridal pokrájané pečené krevety,

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokrájanú petržlenovú vňať

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pripravil som si bazaličku voňavú a kyticu vrcholcov petržlenovej vňate, ktoré po ich pokrájaní použijem na dochutenie a ozdobu každej porcie

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    uvarené (al dente) penne som scedil, nepremyté a nevytrasené (lepšie sa spájajú s omáčkou do vynikajúceho výsledného chuťového efektu a lepšie sa „kĺžu“ dole hrdlom) so pomocou sitka vysypal do omáčky, nežne premiešal s 1÷2 PL extra panenského olivového oleja

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a hneď„za horúca“ servíroval na hlbokých tanieroch; zapíjali sme zvyškom jemne vychladeného bieleho zo Zemplínskeho hradiska; veľké Vám buď úprimné ďakujem Davalčatá!

    Omáčka s krevetami k variantným cestovinám (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

eviana
@sracz milý, Ty si mi ale narobil chute, presne podľa môjho gusta (Gusto bež teraz nabok! :)) Milujem krevetky a na tento spôsob musia byť úžasné. Síce neviem, či zoženiem zemplínske vínko, ale totok musím vyskúšať. Plný počet hviezd Ti právom patrí, obrovský potlesk k tomu aj moje vrúcne ďakujem za krásny recept a fotopostup... samozrejme aj za omáčku v bode 5 :) Harmónia chutí od prvého písmenka po posledné :) by si si aj medajlu zaslúžeu :)
manya
...tak ako vždy, eňo - ňuňo a famózne.
izabella929
@sracz...pr áve dnes som na teba myslela, že nič si nepridal za posledné dni a tuhľa...) parádne a veľmi chutné jedlo...toto tiež robievam a máme ho radi.-))) krásne, vyčerpávajúce poznámky a výklad ako najlepšie urobiť toto famózne jedlo...šikovný kuchárik.-)
sracz
Veľmi pekne ďakujem @eviana milá za krásny koment i mienku o mne! Potešilo ma to a veľmi! Prajem dobrý štart do nového rcp a nechaj si zo 5÷6 ružových kreviet aj na konečnú dekoráciu! Ja som zabudol a keď sme všetko s chuťou "friško" zjedli, "no hát" už bolo neskoro!
sracz
... "eňo_ňuňo, čiže fajn", @manya _čka milá, neváhaj a vyskúšaj!
sracz
Milá @izabella929 máš pravdu, trošku "pokrivkávam", ale iba časovo, mám toho pripravené akosi viac a teraz neviem, čím začať!!! Ale ja sa naozaj polepším! ... len na komenty k predchádzajúcim rcp, budem asi musieť odpovedať formou diskusie! Ďakujem Ti za posúdenie a želám krásne dni!
jozka2
vyzeraju byt veeelmi chutne tak hlavne mat hlad 5+>
sonulienka
@sracz tak toto nemá chybu je to výborný receptík-postup - skratka všetko. Už je v KK samozrejme 5*
kecemis
@sracz tvoj recept je ako z velkej knihy. Chutovo, ale aj visualne. Krasne vusvetleny postup, proste parada. Uz sa tesim, ked to vyskusam, krevety patria medzi moje oblubene jedla.
@kredenc kludne si daj s orechami.
sracz
Veľmi pekne Vám ďakujem, @jozka2 , @sonulienka , @kredenc i @kecemis za Vaše komentáre! Potešili ste ma a naozaj si vašu aktivitu a pozornosť veľmi vážim!

P.S.: dovoľujem si pripojiť skrátenú verziu mojeho rcp na domáce rezance s orechami, pre @kredenec !!! ad 1.) ~ 500 g polohrubej múky spracujem s 2÷3 čerstvými vajíčkami a štipkou soli, na tuhú "hrudku" cesta, ktoré nechám ~ 30`(zakryté utierkou) oddýchnuť! ad 2.) pomocou "rolby" na syr (alebo na strúhankovom mlynčeku) pomeliem po dve hrsti sušených olúpaných vlašských a lieskových orechov, ktoré následne zmiešam s 3÷4 PL práškového cukru! ad 3.) vo veľkom vysokom hrnci privediem do varu 4 000÷5 000 ml vody, s 2÷3 PL soli! ad 4.) odpočinuté cesto dôkladne rozvaľkám na dve "kolesá" (Ø 550÷600 mm; hrúbka 1,5÷2 mm), pokrájam ich na ~ 70 mm pásy a tie potom na ~ 2 mm rezance, ktoré dám vyvariť! ad 5.) prepražím 5÷6 PL čerstvého masla, ktorým premiešam scedené (ale nepremyté) rezance (ak ich je viac, ako potrebujem, zvyšok premyjem studenou vodou a scedené odložím do chladničky) a podľa chuti ich dosolím! ad 6.) povrch rezancov posypem zmesou práškového cukru s pomletými orechami a za horúca servírujem! Celkom jednoduché a veľmi chutné!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia