Obrie osie hniezda

stacy77777 - fotkastacy77777, 19. apríla 2013

Tieto obrie škoricové osie hniezda som videla piecť v televíznej relácii - Vášnivý jedák/jedlík/ na TV kanáli Spektrum. Hlavný aktér chodí po jednotlivých štátoch USA a vyhľadáva reštaurácie a podniky,ktoré sa špecializujú na kuchtenie extra veľkých porcií, prípadne extra pálivých a podobne...naši zámorskí krajania túto reláciu možno poznajú lepšie. Aj Honestka tu má podobný recept,dúfam,že nebude vadiť tento môj, rada sa dozviem aj niečo bližšie...

7
porcií
90 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
5 PL
1 PL
100 g
2 ks
40 g
0,5 dcl
400 ml
100 g
Náplň:
125 g
3 PL
1 balenie
1 ks
100 g
Poleva:
250 g
1 ks
2 PL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z trošky cukru, droždia a mlieka si pripravíme kvások,necháme vykysnúť. Pridáme do misy s múkou, cukrom, vajíčkami, maslom, olejom,vanilkou a hrozienkami.Pridávame mlieko a zamiesime cesto, necháme na teplom mieste vykysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto vyklopíme a veľmi zľahka rozvaľkáme tak, aby bolo hrubé tak zo 2cm.

    Obrie osie hniezda - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravené cesto potrieme rozpusteným maslom, posypeme krupicovým cukrom, škoricou a škoricovým cukrom. Samozrejme, ten nie je až tak dôležitý, kto chce, pridá obyčajný cukor a škoricu. Trocha celé rozotrieme, aby sa nám cukor a škorica namočili v masle a nesypali sa. Potom posypeme pomletými vlašskými orechami.

    Obrie osie hniezda - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravené cesto zľahka zvinieme.

    Obrie osie hniezda - obrázok 4
  5. 5

    Rozkrájame na približne 10-12cm široké kusy.

    Obrie osie hniezda - obrázok 5
  6. 6

    Uložíme na vymastený plech a necháme ešte zo 20minút kysnúť. Nepotierame. Vyšlo mi 6 veľkých kusov a jedno menšie okrajové. Po upečení mal jeden kus viac-menej 400g. Originál v relácii sa blížil ku 1kg,to som si však naozaj netrúfla, až takých jedákov doma nemám.

    Obrie osie hniezda - obrázok 6
  7. 7

    Dáme piecť najskôr na 100°C asi na 15minút, hniezda zdvojnásobia objem, dopekáme na 170°C ešte asi 20minút, prípadne môžeme na chvíľku prikryť alobalom a nechať dopiecť takto. Ale to už každej gazdinke ukáže rúra. Po vytiahnutí z rúry ihneď potrieme rozpusteným maslom. Cesto je veľmi hebké, jemné.

    Obrie osie hniezda - obrázok 7
  8. 8

    Z jemného tvarohu, práškového cukru,kyslej smotany a mlieka si vymiešame polevu, potrieme osie hniezda a necháme vychladnúť.

    Obrie osie hniezda - obrázok 8
  9. 9

    Poleva zaschne, ale zostane mäkká. Nezachytila som presné zloženie polevy, nie som si istá kyslou smotanou, ale vôbec to na celkovej chuti neubralo. Prajem dobrú chuť...

    Obrie osie hniezda - obrázok 9

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Výborny recept, vydarené!Rozdiel od tých , ktoré pecu u nás je iba v tom ,
že na plech sa už pred kysnutim ukladaju tesne vedľa seba a poleva sa robí vyslahanim Philadelphia cream cheese s cukrom . Najlepšie chutia teple , rovno z plechu:-)
vydarene kysnute nikdy nie je zle :-), vydarene
@babav presne ako hovoris, najlepsie su teple, neviem preco sa hovori ze sa kysnute nema jest teple, ved parene buchty a knedla sa je tepla
su krasne a isto aj chutne
mam prosbu kto byvate v Kosiciach potrebujem nieco kupit co maju len v Kosiciach vo velkom Tescu ozvite sa mi na adresu co mam v profile prosim ,prosim
@Stacy77777 , ukladam do KK a vyskusam. Ja mam svoj recept na hniezda, ale tieto vyzeraju skvele.
Len ja na obrazku vidim odkrojene kusky asi 3 cm siroke a nie 12 cm., ako pises v postupe.To si myslela asi priemer hniezda. :-) Mylim sa?
@marienka - naozaj myslím 10-12cm široké odkrojiť, veď majú po upečení 400g, na tej fotke to až tak nevidno, tá tácka na ktorej sú fotené má 40cm na dĺžku a 25cm na šírku. @babav - ďakujem veľmi za info ku poleve,aj za milý komentár, taktiež aj všetkým ostatným...:-)))

Pridaj komentár k receptu: