Foto: stacy77777
Tieto obrie škoricové osie hniezda som videla piecť v televíznej relácii - Vášnivý jedák/jedlík/ na TV kanáli Spektrum. Hlavný aktér chodí po jednotlivých štátoch Zobraziť celý popisTieto obrie škoricové osie hniezda som videla piecť v televíznej relácii - Vášnivý jedák/jedlík/ na TV kanáli Spektrum. Hlavný aktér chodí po jednotlivých štátoch USA a vyhľadáva reštaurácie a podniky,ktoré sa špecializujú na kuchtenie extra veľkých porcií, prípadne extra pálivých a podobne...naši zámorskí krajania túto reláciu možno poznajú lepšie. Aj Honestka tu má podobný recept,dúfam,že nebude vadiť tento môj, rada sa dozviem aj niečo bližšie...
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
1 kg |
|
5 PL |
|
1 PL |
|
100 g |
|
2 ks |
|
40 g |
|
0,5 dcl |
|
400 ml |
|
100 g |
|
Náplň: | |
125 g |
|
3 PL |
|
1 balenie |
|
1 ks |
|
100 g |
|
|
|
Poleva: | |
250 g |
|
1 ks |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
Postup
-
1
Z trošky cukru, droždia a mlieka si pripravíme kvások,necháme vykysnúť. Pridáme do misy s múkou, cukrom, vajíčkami, maslom, olejom,vanilkou a hrozienkami.Pridávame mlieko a zamiesime cesto, necháme na teplom mieste vykysnúť.
- 2
Vykysnuté cesto vyklopíme a veľmi zľahka rozvaľkáme tak, aby bolo hrubé tak zo 2cm.
- 3
Takto pripravené cesto potrieme rozpusteným maslom, posypeme krupicovým cukrom, škoricou a škoricovým cukrom. Samozrejme, ten nie je až tak dôležitý, kto chce, pridá obyčajný cukor a škoricu. Trocha celé rozotrieme, aby sa nám cukor a škorica namočili v masle a nesypali sa. Potom posypeme pomletými vlašskými orechami.
- 4
Takto pripravené cesto zľahka zvinieme.
- 5
Rozkrájame na približne 10-12cm široké kusy.
- 6
Uložíme na vymastený plech a necháme ešte zo 20minút kysnúť. Nepotierame. Vyšlo mi 6 veľkých kusov a jedno menšie okrajové. Po upečení mal jeden kus viac-menej 400g. Originál v relácii sa blížil ku 1kg,to som si však naozaj netrúfla, až takých jedákov doma nemám.
- 7
Dáme piecť najskôr na 100°C asi na 15minút, hniezda zdvojnásobia objem, dopekáme na 170°C ešte asi 20minút, prípadne môžeme na chvíľku prikryť alobalom a nechať dopiecť takto. Ale to už každej gazdinke ukáže rúra. Po vytiahnutí z rúry ihneď potrieme rozpusteným maslom. Cesto je veľmi hebké, jemné.
- 8
Z jemného tvarohu, práškového cukru,kyslej smotany a mlieka si vymiešame polevu, potrieme osie hniezda a necháme vychladnúť.
- 9
Poleva zaschne, ale zostane mäkká. Nezachytila som presné zloženie polevy, nie som si istá kyslou smotanou, ale vôbec to na celkovej chuti neubralo. Prajem dobrú chuť...
- 2
že na plech sa už pred kysnutim ukladaju tesne vedľa seba a poleva sa robí vyslahanim Philadelphia cream cheese s cukrom . Najlepšie chutia teple , rovno z plechu:-)
@babav presne ako hovoris, najlepsie su teple, neviem preco sa hovori ze sa kysnute nema jest teple, ved parene buchty a knedla sa je tepla
mam prosbu kto byvate v Kosiciach potrebujem nieco kupit co maju len v Kosiciach vo velkom Tescu ozvite sa mi na adresu co mam v profile prosim ,prosim
Len ja na obrazku vidim odkrojene kusky asi 3 cm siroke a nie 12 cm., ako pises v postupe.To si myslela asi priemer hniezda. :-) Mylim sa?
Vďaka