Obrie osie hniezda
Autor receptu: stacy77777
Tieto obrie škoricové osie hniezda som videla piecť v televíznej relácii - Vášnivý jedák/jedlík/ na TV kanáli Spektrum. Hlavný aktér chodí po jednotlivých štátoch USA a vyhľadáva reštaurácie a podniky,ktoré sa špecializujú na kuchtenie extra veľkých porcií, prípadne extra pálivých a podobne...naši zámorskí krajania túto reláciu možno poznajú lepšie. Aj Honestka tu má podobný recept,dúfam,že nebude vadiť tento môj, rada sa dozviem aj niečo bližšie...
7 porcií |
90 minút príprava |
35 minút na 170 °C |
Postup
- Z trošky cukru, droždia a mlieka si pripravíme kvások,necháme vykysnúť. Pridáme do misy s múkou, cukrom, vajíčkami, maslom, olejom,vanilkou a hrozienkami.Pridávame mlieko a zamiesime cesto, necháme na teplom mieste vykysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklopíme a veľmi zľahka rozvaľkáme tak, aby bolo hrubé tak zo 2cm.
- Takto pripravené cesto potrieme rozpusteným maslom, posypeme krupicovým cukrom, škoricou a škoricovým cukrom. Samozrejme, ten nie je až tak dôležitý, kto chce, pridá obyčajný cukor a škoricu. Trocha celé rozotrieme, aby sa nám cukor a škorica namočili v masle a nesypali sa. Potom posypeme pomletými vlašskými orechami.
- Takto pripravené cesto zľahka zvinieme.
- Rozkrájame na približne 10-12cm široké kusy.
- Uložíme na vymastený plech a necháme ešte zo 20minút kysnúť. Nepotierame. Vyšlo mi 6 veľkých kusov a jedno menšie okrajové. Po upečení mal jeden kus viac-menej 400g. Originál v relácii sa blížil ku 1kg,to som si však naozaj netrúfla, až takých jedákov doma nemám.
- Dáme piecť najskôr na 100°C asi na 15minút, hniezda zdvojnásobia objem, dopekáme na 170°C ešte asi 20minút, prípadne môžeme na chvíľku prikryť alobalom a nechať dopiecť takto. Ale to už každej gazdinke ukáže rúra. Po vytiahnutí z rúry ihneď potrieme rozpusteným maslom. Cesto je veľmi hebké, jemné.
- Z jemného tvarohu, práškového cukru,kyslej smotany a mlieka si vymiešame polevu, potrieme osie hniezda a necháme vychladnúť.
- Poleva zaschne, ale zostane mäkká. Nezachytila som presné zloženie polevy, nie som si istá kyslou smotanou, ale vôbec to na celkovej chuti neubralo. Prajem dobrú chuť...