Foto: pusta
Tento bôčik patrí medzi zabíjačkové špeciality, vkladá sa do studenej vody s rôznymi koreninami, cibuľou cesnakom, obára sa čiže varí sa niekoľko hodín vo Zobraziť celý popisTento bôčik patrí medzi zabíjačkové špeciality, vkladá sa do studenej vody s rôznymi koreninami, cibuľou cesnakom, obára sa čiže varí sa niekoľko hodín vo vode teplej 80 stupňov C až je mäkkučký ako masielko, uvarený ešte za tepla sa potrie cesnakom so soľou a výdatne opaprikuje, podáva sa dobre vychladený najčastejšie s dobrým domácim chlebom, so sezonnou zeleninou, tiež za tepla so zemiakmi v rôznej úprave.
porcií
príprava
na 80 °C
Suroviny
600 g |
|
1/2 hlavičky |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
1/2 PL |
|
2 ČL |
|
5 - 6 strúčikov |
|
Na posypanie: | |
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Do veľkého hrnca som dala soľ, celé nové korenie, ktoré som trocha rozdrvila čepeľou noža, pridala som cesnak a cibuľu.
-
2
Bravčový bôčik som umyla, vložila do hrnca, zaliala dostatočným množstvom studenej vody priviedla pomaly do varu,...
-
3
...zatiaľ som dala do hrnčeka olej, soľ, prelisovaný cesnak, dobre premiešala a zmes na potieranie hotového bôčika bola pripravená.
-
4
Hrniec so sandwichovým dnom som dala ešte na liatinovú platňu, znížila som plameň na minimum, bôčik som varila prikrytý pokrievkou veľmi pomalým varom pri teplote asi 80 stupňov C - čiže som ho obárala, kým nebol mäkkučký ako masielko, čo trvalo cca niečo viac ako 3 hodiny, bôčik sa nesmie prevariť a rozpadať, musí zostať vcelku, o čom je najlepšie sa presvedčiť počas varenia vpichom dlhej mäsiarskej vidličky do bôčika, ak vbehne vidlička ľahko, je hotovo, bôčik počas varenia vypláva na povrch. Uvarený obáraný bôčik som vybrala na tanier a ešte horúci som na plocho zhora mierne stlačila, aby vytiekla prebytočná tekutina.
-
5
Ešte horúci bôčik som výdatne potrela pripravenou cesnakovou kašičkou so soľou z každej strany a hojne posypala oboma červenými mletými červenými paprikami, ked bôčik úplne vychladol, odložila som ho stuhnúť a vychladiť do chladničky na noc.
-
6
Podávala som ho dobre vychladený s čerstvým domácim chlebom.
-
7
pohľad zblízka: Obáraný paprikový bôčik je zabíjačkovou špecialitou, ktorý sa pripravuje takmer od domu k domu a od rodiny k rodine trošku s iným korenením, podstatou obáraného bôčika je vloženie surového bôčika do studenej osolenej vody a jeho následné obáranie pri nízkej teplote asi 80 stupňov C, ktoré trvá niekoľko hodín, podobne sa obára slanina, môže sa takto pripraviť aj svieže koleno, podbradok, pliecko a iné mäsko, výsledkom je veľmi chutný produkt výraznej slanej cesnakovo - paprikovej chuti, mäkkučký ako masielko, výdatne natretý cesnakovo slanou zmesou a hojne posypaný mletou červenou paprikou, ostrou alebo sladkou, či kombinovanou paprikovou zmesou. Podáva sa obyčajne dobre vychladený s dobrým čerstvým domácim chlebom, cibuľou, rôznou sezonnou zeleninou, kyslými uhorkami, chrenom, ale môže sa podávať aj za tepla s rôzne upravenými zemiakmi, skrátka je to veľká pochúťka.
Cesnakový paprikový lalok
Suroviny: bravčový lalok s kožou ● 3 strúčiky cesnaku ● 5 zrniek čierneho korenia ● mletá štipľavá paprika
Recept: Bravčový lalok s kožou (podbradok), operieme a asi 60 minút varíme v osolenej vode so strúčikmi cesnaku a zrnkami korenia. Uvarený lalok necháme odkvapkať, vychladnúť a potom ho potrieme cesnakovou pastou a obalíme v štipľavej paprike. Môžeme ich ho obaliť aj v zmesi sladkej a štipľavej papriky v pomere 1:1. Podávame studený s chlebom.
áno, ide o varený paprikový bôčik, avšak obáraním. tak sa obyčajne obára aj slanina a iné bravčové mäso.
našla som pre slovo "abálni" z madarčiny len jeden zodpovedajúci preklad , a síce "obáranie, kde sa dáva mäso, slanina bôčik....iné, zásadne do studenej vody, ktorá sa privedie do varu a varí sa v tomto prípade bôčik pri teplote asi 80 stupňov C až niekoľko hodín.
slovnik.azet.sk/preklad/madarsko-slovensky/?q=uriz%C3%A...
podobne varí vo svojom recepte obáraním sviežekoleno aj @mesiar50
varecha.pravda.sk/recepty/varene-paprikove-kolienko-fotor...
ako som písala už vo svojom recepte, zabíjačkové špeciality sa varia takpovediac od domu k domu a od rodiny k rodine s iným korenením, každý tak, ako má rád.
váš recept je tiež veľká pochúťka, vidím, že milujete dobré veci a vyznáte sa :-)
áno, je to veľmi chutné, nepredpokladám, že to jedol ktokoľvek na tony a ten, kto nesmie, by nemal zhrešiť.
skús však urobiť svoju slaninku týmto mojim spôsobom a budeš príjemne prekvapená :-)
dakujem ti za pochvalu :-)
Pridany recept musi byt velmi chutne urobeny tiez.Chlebik s horcicou natrety a tenke kusky tohoto bociku,no co povedat,iba dobrota.
dakujem za tvoj názor.
už som robila aj spôsobom tak, ako píšeš ty, dokonca tu mám aj recept na bôčik takto pripravený pred varením.
tvoj spôsob sa volá naloženie v soli alebo pácovanie v soli, používa sa pri pácovaní na zabíjačkách, napr. slanina,bôčik, šunka a iné.
áno, môžem potvrdiť, že rozdiel vo výsledku je obrovský a fantastický.
dakujem za tvoj pekný obohacujúci a konštruktívny komentár.
zaslúžila si si určite pochvalu..:-)
viem, že sa to aj u vás tak volalo, dokonca presne takto robilo, ako mám v postupe, pred pridaním receptu som si to overila :-)))
no to, že nemôžeš takéto, to iste spraví radosť slečne diéte a pánovi Dr. Bukovskému, my, čo milujeme zabíjačkové dobroty, im však radosť robiť nemienime, a s tou líniou to zase preháňaš, ved nikto toto nekonzumuje na tony a už vôbec nie každý deň. D
hej, niekde sa pridáva len čierne korenie, inde som sa stretla už aj s pridaním celého čierneho a celého nového korenia i bobkových listov, je to o miestnych zvyklostiach, komu čo chutí :-)
som rada, že robievaš aj ty a môžeš teda potvrdiť, že je to úžasná delikatessa :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem ti za milú pochvalu.
nádherná spomienka aj môjho detstva, ach, kde tie krásne šťastné časy sú??? :-)
som rada, že som ti ich touto pochúťkou pričarovala späť :-)
veľmi si ma potešila :-)
dakujem ti.
som rada, že som ťa inšpirovala, pekný bôčik bude úžasná pochúťka týmto spôsobom pripravená. :-)))
to ja dakujem tebe za pochvalu a prajem ti, aby sa ti vydaril a fantasticky chutil. :P
potom poprosím aj o spätnú odozvu, ako sa vydaril a či si bola spokojná aj s týmto spôsobom.
dakujem ti veľmi pekne.
hehe, súhlasím s tebou DDDDD
len tak na margo, každý musí vedieť sám, akej diéty sa má držať :-)
dakujem za pochvalu.
prajem vám všetkým Dobrú chuť k tejto úžasnej dellikatesse!
podľa vás trapnosť, podľa mňa slušnosť je podakovať sa za to.
trapnosť je podľa môjho názoru nepodakovať sa.
trapnosť je v tomto prípade váš komentár, ctený pane :-)
a je to aj hlúpa provokácia z vašej strany.
ak sa vy neviete podakovať pod vašimi receptami, tak to je skutočne trapné.
chovajte sa takto pod vašimi receptami.
dakujem.
4. februára 2015 o 16:27
4. februára 2015 o 19:09
4. februára 2015 o 19:16
včera 06:30
včera 06:35
včera 06:39
včera 08:45
včera 16:39
dnes 07:48
Je to trápne...
a
to čo bolo dnes ako @all , to sú všetci tí, ktorí lajkli môj recept v kolonke
"PÁČI SA TI TENTO RECEPT?"
tí nie sú z varechy, to sú tí neznámi, ktorých som oslovila ako @all , v tejto chvíli pribudol jeden další a t.č, je ich počet až 17 zatiaľ.
práve som pozerala vaše recepty, aj vy tam máte tých neznámych, trapne ste sa na nich vybodol :-)
Až 17?! No tak to gratujem! To je už ašpirácia na TOP lištu :P
to je vaša vec, ak sa vy neunúvate podakovať za priazeň tých, čo sa im páči váš recept mimo varechy, je to však základná slušnosť, tiež ich nemáte tam práve málo.
dakujem za vašu gratuláciu, ale len ak bola skutočne úprimná, inak nie.
za každý mesiac, pozri si tú poslednú a zistíš sama :-)
TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca január 2015
za každý mesiac, pozri si tú poslednú a zistíš sama :-)
TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca január 2015
toto nie je o klikanosti receptov, toto je o uložení receptov do kk.
v žiadnom prípade nie je ovplyvnené počtom podakovaní a ani počtom lajknutí :-)
pekný recept
tiež som uvažovala o údenej paprike, ale štipľavú údenú papriku nemám, teda poviem ti, že tá chuť musela byť fantastická :-)
ani nevieš, ako veľmi ma teší, že si si vybral práve môj recept z mnohých :-)))
od teba je to pre mňa veľká česť!!!
a to úžasné foto - patrí ti moja poklona :-)
dakuhem za skvelú správu a potvrdenie receptu.
@eraserhead , nepoužil si rychlosoľ? Zdá sa mi, že Tvoj bôčik má po takejto tepelnej úprave v reze neuveriteľne peknú farbu.
ak to chceš robiť takto, potom pred vlastnou úpravou je dobré zbaviť slabinku týmto spôsobom nadbytočnej soli.
údenou paprikou tento recept ešte viac vylepšíš, som rada, že si si vybral recept na môj bôčik. :-)
som presvedčená, že sa ti skvele vydarí a držím ti všetky palce!!!
dakujem a Dobrú chuť ti prajem :-)
a daj vedieť, prosím, ako si bol spokojný, vdaka.
myslím, že bude dobré ponechať bôčik až tých 7 dní v soli.
ja som tento spôsob použila pri inom recepte, ale nakladanie v soli máš veľmi presne popísaný v postupe v bode č. 2 podrobne.
prikladám link pre teba:
varecha.pravda.sk/recepty/pomaly-peceny-bocik-s-korenenou...
niet za čo dakovať, rada som pomohla.
Vidíš, keď sa chce, dá sa aj podebatovať na úrovni!
Ešte raz, vďaka!
neviem, pre koľko osôb budeš robiť, tých 600 gramov je v pohode pre 6 osôb, ak chceš rodinku šoknúť v dobrom s paprikovým bôčikom. :-)
ak máš do okolo 1500 gramov tej slabinky, tak v pohode spravíš oba recepty, oba sú vynikajúce bez mojej samochvály.
je len na tebe, pre ktorý recept sa prednostne rozhodneš, či spravíš obidva naraz alebo postupne.
Dobrú chuť prajem tebe i tvojej milej rodinke :-)
ak by bolo na mne, tak by som najprv volila "obáranie".
nedakuj, nech ti chutí, nech vám chutí.
teším sa s tebou/ s vami :-)
Prajem Pekný večer!
rýchlosoľ je chemikália ktorá v kuchyni nemá čo robiť
farba mäsa môže byť aj po červenej cibuli s ktorou som to varil
najmä ako chutila :-)
en.wikipedia.org/wiki/Potassium_nitrate...