Varené paprikové kolienko fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 9. novembra 2014
Varené paprikové kolienko (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup prípravy je jednoduchý.

200 minút
príprava
180 minút
na 80 °C

Suroviny

1300 g
Koreniny :
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti (prípadne pálivá)
Ďaľšie suroviny:




Postup

  1. 1

    Kolienko položíme na pracovnú dosku plochou stranou.Špicou noža prípadne prstami nahmatáme kosť.Nôž povedieme rovným rezom popri kosti smerom nadol.Robme to na viackrát aby sme veľmi nedorezali mäso.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nebudete mať s tým väčší problém keďže špiková kosť je docela rovná.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ďalej si kolienko otočíme z hrubšou stranou kosti k sebe.Ako vidíte na ľavej strane sa nám pekne rysuje sval ktorý budeme odkosťovať.Kožu na kolienku narežeme aby sme sa ľahšie dostali k svalovine.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokračujeme odkosťovaním mäsa ako to vidíte na obrázku č.4.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso si samozrejme musíme zakaždým pridržiavať prstami a pri odkosťovaní ho jemne odťahujeme od kosti.Ako máte možnosť vidieť pekne sa nám odlúpne od kosti.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalej pokračujeme odrezaním kosti ktorá sa volá tuším ihlica.Malo by to fungovať jedným rezom.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Špikovú kosť som odrezal od ihlice.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Narežeme si kraj ihlice.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ďalej kosť vylúpneme z mäsa.Keby sa vám nedarilo tak ju jednoducho,len vyrežte.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Odkosťovanie dokončíme odstránením šliach,drobných kostičiek a nežiadúcich franforcov.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ja som si vykostené kolienko stočil do potravinárskej fólie

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Spravíme si takúto akože salónku a varíme respektíve ju obárame pri cca.80 C cez 180 min.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po čase nám mäso vypláva na povrch vody a tak ho musíme niečim zaťažiť.Na spodok hrnca som dal pre istotu parák na knedle aby sa mi fólia nebodaj nepripálila.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Mäso po uvarení rozrežeme na dve časti.Následne ho posypeme červenou mletou paprikou. Dochutíme čiernym korením,cesnakom a soľou.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Uvaríme si zemiaky v šupke.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ďalej usmažíme cibuľu a potom k nej pridáme posekanú petržlenovú vňať a krátko ju posmažíme.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Nakoniec k tejto petržlenovej zmesy primiešame zemiaky.

    Varené paprikové kolienko (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

frezia68
Juj,aká fajnotka :-) ,nepoznám ten spôsob.Obyčajne som prešpikovala cesnakom a pomaly piekla.Pekne si odkostil,pre Teba rýchlovka,ale veď viem,že si šikovný,tak ukladám :-) a pekný večer.
izabella929
@mesiar50...ach , jaj...tak toto je vynikajúca dobrotka...mám rada tento druh mäsa, robila som z neho perkelt a bolo to niečo výnimočné.-) páči sa mi tvoja práca s mäsom.-)
medulienka122
No teda, trochu dlho sa varí (3 hodiny), ale výsledok stojí za to :), mám doma presne také, ale údené. Mohlo by to byť tiež dobré, však @mesiar 50 ?
mesiar50
@frezia68
Aj tvoja pečená verzia musí byť dozaista veľmi chutná.Ďakujem ti veľmi krásne a želám ti tiež pekný večer.
babkamt
rýchlokurz vykosťovania kolienka som si uložila do kk, ako skoro každý tvoj recept, čo neprepasiem. To úvodné foto je krásne. 5*
mesiar50
@izabella929
Šikuľka to žena ktorá sa vyzná nielen v pečení krásnych zákuskov,ale vidí aj do prípravy mäsových výrobkov.Srdečná vďaka.
mesiar50
@margaretka28
Nerob si starosti s vykosťovaním margaretka28.Uvariť sa dá toto jedlo aj tradičným spôsobom.Treba dávať pozor iba nato aby sa kolienko moc nerozvarilo.Poznám ťa z varechy ako veľkú šikuľku a to vykosťovanie by si zvládla hravo.Ďakujem ti pekne.
huck
@mesiar50 vdaka ti za este jeden, skvely recept s krasnym opisom pripravy. Urcite vyskusam pri prvej nasteve mojich najmilsich .
mesiar50
@medulienka122
Tak je ako píšeš milá medulienka122.Varí sa to relatívne dlho.Mäsové výrobky typu saláma sa varia pri 72-80 C niekoľko hodín..Údené kolienko sa dá tiež pripraviť týmto spôsobom a dokonca by malo byť chuťovo lepšie,keďže sa jedná o produkt vyzretý od soli.Vykostené údené kolienka sme dávali do foriem po 4 kusov a po uvarení museli ostať vo formách až do druhého dňa.Ďakujem ti veľmi pekne.
yogicek
mesiar50
Drahý priateľu. Vynikajúca robota. Poznám a robievam keď už som prejedený podhrdliny alebo bôčika. Pár krát som ho aj na tri dni šupsnul do slaného "izbového" nálevu. Môžem všetkým len odporučiť. Máš odo mňa všetkých 5*****.
alex37
...ďakujem za skvelý recept a názornú ukážku vykosťovania, ukladám a skúsim, alebo dám chlapovi skúsiť :-) varené kolienko veru máme radi, Ešte otázočka, varí sa úplne bez prisolenia a solí sa až na konci s paprikou a cesnakom?
elalea
.....uuuufff...;),vyborny recept!!!!*****5.urcite urobim.proste super!;)
patroveckypitrs
Bodaj ho aj s chlapom celkom si ma dostal s tým vykosťovaním ukladám aspoň už viem kde som robil chybu pri vyrezaní kosti. máš 5*****. Chválim recept.
sracz
Poctivá práca statočného mäsiara, @mesiar 50 kamarát! Ale ja, čoby "žaludkár", sa divím, že ani Tebe, ani komentujúcim po tomto ***** jedle, nechýby trojka orosenej "plzne" -:))) - no na druhej strane si sa, aj u mňa, opäť vysoko "vyšplhal"! Blahoželám a určite "oprobujem" aj ja! Mám totiž výborného "druhopohlavného stravníka"!
mesiar50
@huck
Milá @huck nemáš mi čo ďakovať.Recept sa dá pripraviť ako to podotkol aj priateľ @yogicek.Vykosten é mäso sa zaleje slaným nálevom a nechá sa zrieť v chladničke aspoň päť dní.Mäso zmäkne od soli a vyzrie.Ďakujem ti pekne za pochvalu a záujem.
evelyna
Ako sa pýta @Alex ,netreba to mäso osoliť?Polovička tu nad tým mudruje že treba,už mu radšej nič nebudem čítať:-))
mesiar50
@alex37
Neni čo ďakovať.Výrobok sa solí po uvarení tak isto ako aj paprikový bôčik,alebo lalok.Nestane sa,ale nič keď ho posolíš pred varením.Ďakujem ti srdečne Evička.
gabriele
krasne a urcite aj velmi chutne...ty si to maso vobec nesolil?...myslim predtym nez si ho zroloval do salonky :)
radost
bože..až ma chytiť do ruky a jesť myká..
na spôsob nášho paprikovocesnakového bôčika..!!
koleno máme veľmi radi..
ten popis..foto..slovo..výsledok..všetko spolu super ladí..
nuž..
v kuchyni si -Lacko-jedničkový muž..:-)
evelyna
Už je uložený v KK,keď poojeme z mraziaka,urobíme si túto dobrotu*****
havino
pánečku, tak toto môjmu drahému urobím, pečené koleno má strašne rád, jasné, že raz za čas len, takéto som ešte nerobila a podhrdlina je dosť mastná pre neho, super recept @Laci , úplna pecka a nie, nie, žádne zemáky, domáci chlieb, chren, horčica, to bude :-) vdaka za Ti preveliká recept
mesiar50
@evelyna
Môže sa to posoliť,ale v tom sáčku sa pri varení nahromadí kopec šťavy ktorá sa po uvarení výrobku aj tak vypustí keď sa fólia prereže.
Vďaka.
brambora
jaaaaaaaj... krasa neviiiiidana. ;) aj zemiacky vyzeraju super. nechala by som sa ponuknut takym masickom. k tomu nieco "kysle" a pivo. :D
jerica
@mesiar50 recept vhodný ako pre gazdinky a aj pre začiatočníkov varenia. Jednoducho si profík :-)
otváranie resp. pitvanie hydiny je pre mňa zbožná práca, ked narežeš na husi brušnú časť a až po trtol vykukne pečienka, to sa nedá ani opísať to vzrušenie (@babidka to určite pozná), to platí aj pre vykosťovanie, je to maznanie sa práci s nožikom :-)
svedka
Joj toto je pokusenie,ktoremu sa neodolava :) Len tak na cerstvy chlebik by stacilo :)
mesiar50
@sracz
Pivko by iste ,,bodlo"po takomto výdatnom jedle,ale ja to mám zakázané už pomaly 20 r.,ale nie od mojej polovičky.xi..Ďakujem ti pekne priateľu.
mesiar50
@havino
Máš pravdu Tánička.Domáci chlieb nemá páru.Neni čo ďakovať som potešený tým,že sa ti recept páči.Srdečná vďaka.
mesiar50
@brambora
Jasnačka,že pivko k tomu pasuje a kyslé tiež.Ja by som to kolienko bol rád natrel ešte aj s takou,,trhavinou"akou ma ponúkol môj spolubývajúci a kolega v nl.Tak počúvaj prosím túto receptúru,:
Kilo cesnak a kilo feferónov sa zomelie na jemno a premieša sa s trochou soli.Kto má rád štipľavé tak si príde na svoje.Ďakujem ti pekne.
mesiar50
@jerica
Od takej šikovnej kuchárky ako je tvoja osoba si pochvalu vážim.
Ďakujem ti veľmi pekne.
brambora
@Laci , tak po tej trhavine ziadne bozkavacky nebudu ;) ale urcite by to bolo chutne...
jerica
potešila som sa pridavku k recept, čili to je super a cesnak to je tiež bomba, ked ja tak mám rada mastné a aj zákusok len mini cesto a veľa krému :-) zbožňujem keď je huspenina uvarená , a v nej uvarená trasúca sa koža , zalepené prsty aj skoro ústa :-: a paprčky, tých dám variť viac , aby som si poriadne vychutnala tú chuť mazľavú , to je moje :-)
mesiar50
@jerica
Potešenie je na mojej strane,že sa ti ,,trhavina"môjho kolegu pozdáva.
Ďakujem ti ešte raz.
katka78
Fíha, táto torta vyzerá inak ako tie predošlé :-)
Klobúk dole za to odkosťovanie, už len kvôli nemu ukladám ako motiváciu. Ja som odkosťovať nikdy nič neskúšala, však sotva kura naporcujem, nieto ešte nejaké kosti z mäsa vyberať. Leda tak po upečení, keď sa samé oddeľujú od mäsa :-) Chválim za šikovnosť!
kimlo
Laci Tvoje recepty nikdy nesklamú... 5*
mesiar50
@katka78
Iste to teraz nevyznie skromne.ale viem vykostiť hociktoré jatočné zviera.Tebe stačí milá katka78,keď to kolienko uvaríš tradičným spôsobom.Ale ak sa chceš naučiť vykosťovať tak to skúšaj v ochranných protirezných rukaviciach.Minule som ich videl v jednom obchode kde ponúkajú stavebný materiál.Srdečná vďaka.


katka78
@mesiar50 niekedy skromnosť nie je namieste - kdo umí, ten umí. Ďakujem za tip s rukavicou.
mesiar50
@radox1
Je to,len nepatrný pokus o varenie metódou sous vide,ale bol som spokojný,keďže pri porcovaní kolienka mi z neho samovoľne vytekala šťava.Je to síce zdlhavejší proces,ale jedno čo nemám rád je vysušené mäso.Vyznáš sa v gastronómii ako málokto.Táto technológia je v našich domácnostiach ešte takpovediac tabu.Ďakujem ti pekne kamarát.
radox1
ja som maso uzatvaral takou lacnou vakuovou zvarackou,pokial sa nepokazila.idem do novej,poradte aku mate vy.
mesiar50
@radox1
Priateľu ja som zo sáčku neodsával vzduch.Mám na tieto účely špeciálnu fóliu v ktorej sa dá piecť a variť.Syn ju priniesol,ale určite to dostať aj v obchodoch.Som doma 6 x do roka mne by sa takéto investície veľmi neoplatili.
eviana
@mesiar50 , so zatajeným dychom som prečítala celý Tvoj recept i pracovný postup a hneď ho v linku poslala svojmu chlapovi - miluje paprikový bok i podhrdlinku... Zvykla som kolienko napaprikovit a nacesnakovať, keď varím huspeninu, do ktorej dávam aj zadné kolienko, tak mu vždy kúsok spravím, ale toto sa mi páči neskutočne, Lacko, vďaka za ďalšiu Tvoju úžasnú inšpiráciu, isto u nás veľmi skoro bude koštovka tejto skvelej mäskovej lahôdky podľa Teba :) 5*
sovka62
Fíha! Už aj ukladám, ide zima, vtedy sa žiada čosi mastnejšie, toto bude presne ono.
mesiar50
@eviana
Úprimne povediac išlo mi skôr o ukážku ako vykostiť bravčové kolienko,keďže mi prišlo na um ako sme raz na futbalovom turnaji varili paprikáš z paprčiek a kolienok.Dá sa to mäso samozrejme aj s kosťou posekať,alebo popíliť čo sme aj s paprčkami spravili,ale kolienko na také účely radšej vykostené.Nemáš mi čo ďakovať Evička,som naozaj rád,že ťa recept inšpiroval.To ja ti srdečne ďakujem.
tiginko
mňam, takéto ja môžem. Chvalabohu, že sú dostať aj vykostené kolená. Pekný recept aj s názorným postupom @mesiar50
altyn
Ja by som si dovolil takú malú otázočku k bodu č.14. Prečo to treba rozkrojiť na dve časti? Má to nejaký dôvod; alebo je to len kvôli koreniu; aby sa dostalo k mäsu? Tak v takom prípade je asi lepšie ho dať pred varením; teda okrem soli a papriky a stihne sa to vďaka tomu vstrebať... Ja to tak skúsim ale budem to robiť v parnom hrnci. Zároveň si urobím aj krumplíky...:-)))
mesiar50
@altyn
Mäso bolo potrebné rozkrojiť, keďže v jednom bode bolo pozdlžne rozštiepené.Nato aby mäso držalo pokope by som musel použiť prát resp.spojivo ako pri mojom recepte ,,roláda z kuracieho stehna."Samozrejme korenie sa dá na mäso aplikovať aj na začiatku varenia.Ja som ho použil po uvarení ako sa to robí pri paprikovom bôčiku,alebo laloku.S receptom prosím môžeš hýbať podľa tvojho uváženia a fantázie.Ďakujem ti za tvoj záujem a želám ti všetko dobré.
evia
a nedalo by sa to varenie urýchliť v tlakovom hrnci? to ste niekto neskúšali? Inak perfektný výkon
mesiar50
@evia
Pekný večer @evia .Mäso sa dá uvariť samozrejme aj v tlakovom
hrnci už,len prosím musíš dávať pozor aby sa ti nerozvarilo.Alebo si ho uvar len tak voľne vo vriacej vode pridaním soli,cesnaku,celého čierneho korenia a prípadne s trochou bobkového listu.
marikahr
@evia ja koleno (nevykostene) najskor povarim ako pise mesiar50 s cibulou, cesnakom, korenim, do polomakka a nasledne prelozim do pekaca podlejem tmavym pivom a dopeciem do makka
je to uplne iny recept, ale urcite sa tlakovy hrniec pouzit da ;-)
altyn
Ďakujem za odpoveď. Máš pravdu; nejako som na to nemyslel ale to kvôli hlavnej fotke; to mäso na nej vypadá dokonale okrúhle. Ale zase si ma inšpiroval tým prátom... Vyskúšam a dám vedieť.:-))
mesiar50
@altyn
Potravinárska fólia udrží nejaký ten okrúhly tvar,ale aby sa mäso pri varení zlepilo sa musí zasoliť a vymasírovať v natom určenom zariadení aby sa z mäsa uvolnili bielkoviny lepkavej konzistencie.Druhá alternatýva je už horevyššie spomínaný prát.Najlepší je z hovädzieho mäsa.Spájali sme s ním dva kusy suroviny v celok.Budeš mať nejaký dotaz tak mi napíš,ale nie na TS,keďže ho mám off.Nemáš čo ďakovať,rado sa stalo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia