Çoban Kavurma - Turecko

archaa - fotkaarchaa, 3. júna 2013
Çoban Kavurma - Turecko
Foto: archaa

Jednoduché jedlo (pečené pastierske mäso), ktoré sa v Turecku často pripravuje počas Ramadánu. Pripravuje sa väčšinou z jahňacieho mäsa, ale použiť môžete kľudne aj Zobraziť celý popisJednoduché jedlo (pečené pastierske mäso), ktoré sa v Turecku často pripravuje počas Ramadánu. Pripravuje sa väčšinou z jahňacieho mäsa, ale použiť môžete kľudne aj hovädzie, teľacie či kuracie mäso.

2
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
3 ks
3 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na malé kocky. Hlbšiu panvicu si dobre rozohrejeme a stiahneme na najmenší stupeň.

  2. 2

    Vtedy do nej mäso vložíme , premiešame a prikryjeme. Necháme takto dusiť vo vlastnej šťave pokiaľ sa voda neodparí alebo mäso nebude mäkké ( ak sa vám voda už odparí ale budete mať pocit,že mäso je ešte tvrdšie, môžete podliať trošinkou vody).

  3. 3

    Pridáme olej, zvýšime teplotu a opekáme pekne do zlatohneda.

  4. 4

    Papriku nakrájanú na hrubšie pásiky, pridáme do panvice k mäsu, opäť znížime teplotu a spolu pražíme. Prikryjeme. Keď je paprika polomäkká, prídu na rad paradajky nakrájané takisto na kocky. Ešte podusíme, na záver osolíme, okoreníme a opaprikujeme.

    Çoban Kavurma - Turecko - obrázok 4
  5. 5

    Výborne sa k mäsku hodí ryža, ale aj čerstvý chlieb či pečivo.

Diskusia k receptu

angast
výborný recept - nemá chybu. Jednoduchý chutný a z domácou zeleninou to musí byť perfektné.
jujoska
je vidiet ako sa niektore kuchyne pekne prelinaju, mnohi u nas toto poznaju ako bravcove na srbsky sposob
jujoska
teda samozrejme, ked sa to urobi z bravcoveho :-) , inak jahnacie na srbsky sposob
archaa
bravčové po srbsky žiaľ nepoznám a netuším či je aj príprava mäsa rovnaká, čo je v tomto recepte veľmi dôležité...
pusta
@archaa , nemaj obavy, bravčové na srbský spôsob je čosi úplne iného, nemá s tvojim tureckým receptom naozaj nič spoločného.
len na ilustráciu tu mám tento svoj recept, kľudne porovnaj a sama zistíš, že nie. spoločných je len pár málo ingredienciií a aj postup je odlišný :-)

 varecha.pravda.sk/recepty/bravcove-kare-na-srbsky-sposob-...


aby som nezabudla, tvoj recept je originál a perfektný.
veľmi sa mi páči :-)
slavka2012
Myslim, ze okolo toho netreba robit vedu, napokon Srbsko bolo dlho sucastou Osmanskej rise, takze je vcelku pravdepodobne, ze urcite vzajomne vplyvy tam budu. Dolezite je ze tu je dobry recept a chutne jedlo :-)....
archaa
@pusta : vďaka, obavy ale nemám, kavurmu som sa naučila robiť priamo v Turecku a patrí medzi moje najobľúbenejšie jedlá, pretože je jednoduchá a hlavne chutná. Tu ozaj platí, že v jednoduchosti je nielen krása ale aj chuť...:)
archaa
@slavka2012 : balkánske jedlá sú výborné a niektoré majú určite aj ten orientálny nádych, takže hlavne, že nám chutí :)
cesminaz
Kavurmu robime aj u nas,vsetko ako ty-len bez paradajky...je to velmi dobre a oblubene jedlo,ktore sa da jest aj teple,ale aj za studena len tak medzi zemlu...mnam ;-) velmi chutne
pusta
@archaa , niet za čo.
milujem zdravú tureckú kuchyňu. pre oblasť okolo Turecka a pre balkánske krajiny a krajiny v okolí stredozomného mora pri Turecku je typické práve krájanie na malé kúsky mäsa i zeleniny alebo mletie mäsa, v korenení sa niekerdy objaví orientálny nádych.
v podstate táto oblasť vyniká jednoduchosťou a čerstvými surovinami, sviežosťou, aj koreneníim.
tiginko
@jujoska má v podstate pravdu: v našich končinách si každý pod názvom jedla "sbské (akékoľvek) mäso" samozrejme vybaví mäso s na paradajkách a paprikách. Že aj to môže byť pripravené na mnohé spôsoby, tak ako iné jedlá, je normálne. Takže @pusta nielen tvoj recept je "srbský" a neviem prečo tvrdíš, že tento recept nemá s ním nič spoločné. Má, ide o mäso na paradajkách a zelenej paprike, líši sa možno v spôsobe prípravy a naporcovania mäsa, a poprípade v ochutení. Veru, mnohé kuchyne sa podobajú, najmä ak sa prelínajú ich dejiny, tak ako hovorí @slavka 2012 Mimochodom, tvoj recept vyzerá výborne @archaa
pusta
@tiginko , ved som to napísala o 16,17. neviem, čo vidíš spoločného u môjho receptu s týmto tureckým. však sú úplne odlišné. povedz, o čo ti vlatne ide?
pusta
@tiginko , ved som to napísala o 16,17. neviem, čo vidíš spoločného u môjho receptu s týmto tureckým. však sú úplne odlišné. povedz, o čo ti vlatne ide?
pusta
@archaa ,ale napísala by si aj ty.
svetová kuchyňa patrí medzi moje koníčky, mám to uvedené aj v profile.
tvoj recept je jedinečný a typicky turecký :-)
archaa
tiež som názoru že nie hned každé mäso na paprike a paradajkách je na SRBSKÝ spôsob...ako som písala už len príprava je dosť odlišná nakoľko u kavurmy je mäso takmer bez šťavy...sú to kúsky mäsa, udusené na vlastnej šťave až potom príde olej na opraženie do ružova a samotná zelenina, nedusí sa to v omáčke ani sa s ňou nepodáva...avšak milujem svetovú kuchyňu a aj balkánska má veľa do seba...len je to iné... :)
tiginko
ach jaj, tak teda znova @pusta : ty tvrdíš o 14:24 o svojom recepte, že je "srbský" a že tento turecký od @archaa nemá s ním absolútne nič spoločné. Ja som len povedala, že majú spoločné to, že ide o mäso, paradajky a papriku. Kapišto? O nič mi nejde a už to prosím nerozoberajme
pusta
@tiginko ,áno, a budem tvrdiť i nadalej, že tieto recepty nemajú nič spoločného.
pokiaľ to takto globalizuješ, potom majú spoločného asi toľko, ako CHorvátsko a Slovenské more :-) ach jaj.
erikao
no tak toto je láska na prvý pohľad, ktorá ešte zosilnela po ochutnaní... super, ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia