Foto: pusta
Tieto briošky som spravila mojim chlapom na raňajky, pretože majú radi sladké, domáce, kysnuté, orechy a nutellu, podávala som s horúcim kakaom, pridávam Zobraziť celý popisTieto briošky som spravila mojim chlapom na raňajky, pretože majú radi sladké, domáce, kysnuté, orechy a nutellu, podávala som s horúcim kakaom, pridávam recept pre maškrtníkov.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
400 g |
|
1 štipka |
|
21 g |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
cca 250 ml |
|
1 ks |
|
80 g |
|
1 PL |
|
Náplň: | |
3 PL |
|
80 g |
|
1 PL |
|
Na potretie briošiek: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom, zaliala som asi 100 ml vlažného mlieka,...
-
2
...ked kvások vykysol - asi 15 minút, pridala som vaječný žĺtok, studené maslo, pokrájané na kocky, cukor, 1 PL rumu a postupne pridávaním zvyšného mlieka som všetko dôkladne vypracovala rukami na hladké pružné lesklé polotuhé cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny.
-
3
Zatiaľ som pripravila náplň z Nutelly, mletých vlašských orechov a 1 PL studeného mlieka, suroviny som dobre premiešala.
-
4
Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, vytvarovala som z neho valec, ktorý som rozdelila na 12 približne rovnakých dielov,...
-
5
...bez dalšieho kysnutia som vytvarovala z nich bochníčky, v ich strede som pomocou obráteného konca drevenej varešky spravila jamky, ktoré som naplnila asi 1 CL nutellovo - orechovej náplne a uzavrela som pritiahnutím cípov cesta dookola ako batôžteky.
-
6
Bez dalšieho kysnutia som každý batôžtek na jemne pomúčenej doske rozvaľkala na ovál o hrúbke asi 1 mm, o dĺžke asi 15 cm a šírke asi 8 cm, rozvaľkaný ovál som ostrým nožom rovnobežne po dĺžke nakrojila až dole tak, aby zárezy boli od seba vzdialené asi 1,5 cm a po obvode zostal voľný pás o šírke asi 1,5 cm, potom som uchopila oba spojené konce a špirálovite som ich zatočila v protismere, vzniknutú špirálu som zakrútila ako slimáka a vznikol výsledný tvar briošky.
-
7
Briošky som pokládla na plech vystlaný teflónovou fóliou, nechala som ich asi 30 minút podkysnúť, potrela som ich vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s mliekom, piekla som ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov C asi 15 minút.
-
8
Vychladnuté briošky som dala na podnos a podávala som ich na raňajky s horúcim kakaom.
-
9
záber zblízka: sú to veľmi chutné briošky, v ktorých sa kombinuje Nutella s mletými vlašskými orechmi, sú vynikajúce na sladké raňajky s horúcim kakaom, možno ich podávať ako samostatné hlavné sladké jedlo ako II. chod , alebo ako výborný olovrant s dobrou espresso kávičkou, vhodné aj ako pohostenie pre návštevy a aj deti ich zbožňujú na desiatu do školy.
mas ich krasne a moji by sa tiez nedali dva krat nukat :-)
tento postup nie je ťažký, ide pomerne ľahko spraviť, len skús a presvedčíš sa sama.
verím, že ani tvoji by sa nedali núkať :-)
dakujem ti za pochvalu.
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie môjho receptu.
poteší ma, ak ich vyskúšaš :-)
dakujem ti.
tvoja pochvala ma teší, dakujem ti.
určite by tieto briošky zožali úspech aj u vás :-)
a to ako tvarom, tak aj chuťou.
dakujem za peknú pochvalu.
poteší ma, ak spravíš aj ty :-)
dakujem za uznanie.
budem rada, ak aj ty vyskúšaš :-)))
dakujem za krásnu pochvalu.
potešila si ma, dakujem.
Robila som podla egresky, je super.
tvoju snahu si však cením :-)
dakujem za uznanie a za pochvalu, za uloženie do kk a za 5*
ak ťa tak veľmi zaujíma ten iný postup, pridávam svoj link a ešte ti poslúžim dalšími, potom sleduj:
varecha.pravda.sk/recepty/skoricovy-kolac-s-karamelovou-o...
varecha.pravda.sk/recepty/vianocny-veniec-fotorecept/5558...
postupuješ ako v predchádzajúcom linku, ešte lepšie máš podrobné postupy zobrazené v tomto mojom recepte, sú z netu:
varecha.pravda.sk/recepty/estonsky-kringel-fotorecept/417...
dúfam, že som pomohla :-)
môžeš vyberať do sýtosti.
Pekný deň ti prajem :-)
inak ja som naučená variť od mlada aspoň 2x denne a vždy čerstvé jedlo, uvarím toľko, čo sa zje :-)
moji chlapi totiž chcú vždy čerstvé a domáce, nevravím, pomáhajú mi, nemôžem sa sťažovať :-)
máme radi pestrú a dobrú kuchyňu :-)
vedrím, že by si si dala aj ty:-)))
dakujem za tvoju poklonu, vážim si to.
veľmi pekne ti dakujem.
napísala som, že tvoju snahu oceňujem :-)
a pre lenivejších som pridala ešte viac linkov.
verím, že ti tečú slinky :.)))
ja vás šetrím predsa D, pridala som len dobrý recept na veľmi chutnú dobrotu, každý musí vedieť, koľko smie a čo smie alebo nesmie :-)
dakujem ti za krásne hodnotenie.
nebudem sa s tebou sporiť, ja viem aké bolo, ja som ho robila, síce som nemerala pravítkom na stotiny mm, len odhadom, škoda, že na fotke nie je vidno okraje oválu ako na skutočnej fotke.
ten mm som si pozrela a údaj je OK.
verím, že ti slinky tečú...raz , myslím, že viackrát si sa vyjadrila, že diabetickú diétu nedržíš, tak na čo tie okolky zrazu.
ak budeš chcieť, spravíš, ak nie, tak nie.
neboj sa a skús smelo :-)
každý raz niekedy začal...
dakujem za pochvalu receptu a receptov z linkov.
neberiem ti tvoj názor.
som rada, že som ťa inšpirovala a upiekla si :-)
hlavne že z chuti a chutilo. :-)dakujem za správu.
vieš, mňa baví, tak skúsim vždy niečo nové, ak je recept dobrý a vydarí sa, potom recept pridám, ak nie, aj tak ho pridám, aby som zistila, kde som spravila chybu.
poteší ma, ak môj receptík vyskúšaš :-)
držím ti všetky palečky :-)))
dakujem za krásne uznanie mojej prráce, za uloženie receptu do kk a za 5*
no super, už si aj upiekla a ešte aj pánovi manželovi chutilo. :-)))
mám úprimnú radosť z toho, že sa tak vydarili :-)
a vieš, že ten rum do plnky je úžasný nápad, aj ja vyskúšam s rumom.
dakujem ti za skvelú správu.
Pekný večer ti prajem!
som rada, že ti chutili.
dakujem za fotku vopred.
Posledne keď som nemala doma nič sladké,som nahriala zmrazené langoše a tie potrela nutelou.To len bola dobrota!
Tvoj recept som si uložila a najbližšie budú tieto krásne nutelovo-orechové briošky.5*
dakujem ti za nádherné foto, ktoré si pridala.
dostala som to sudičkami do vienka :-)))
niet za čo dakovať!!!
rada som ti pomohla :-)
budem rada, ak vyskúšaš aj ty, teší ma veľmi, že tebe sa môj receptík páči :-)
dakujem za tvoju pochvalu a 5*, veľmi si to vážim od teba.
nie, nenahnevala som sa. len som povedala, že rezancové cesto môže byť ešte menej ak 1 mm a toto sa dá vyvaľkať až na1 mm, a áno, občas sa môže náplň sem tam na niektorých trocha vytlačiť, nie však na každom rozvaľkanom ováli, lenže to závisí od hustoty náplne, akkú ju spravíš ty sama.
pozri, ty si to nerobila a hodnotíš, ja som to robila a nestalo sa mi, už to robila aj @babkamt a nepísala nič také ako ty.
nič viac a nič menej.
nechce sa mi teraz hľadať, čo si o dodržiavaní diéty napísala, ale napísala si.
dakujem ti za milú pochvalu.
dakujem za vyskúšanie, za pochvalu, za prudko jedlé nádherné foto a za 5*.
len som sa podelila o svoju skúsenosť-
len spomeniem na okraj správu, že nedávno v TV novinách hlásili úmrtie člena rodiny Pietra Ferrrero, autora Nutelly, ktorá jeho spoločnosť na Nutellu vlastní.
som rada, že sa ti briošky vydarili a najmä, že chutili. :-)))))
dakujem ti za úžasnú správu.
upečené, ochutnané, zjedené :-) - výborný recept, veľká vďaka, toto bude jeden z našich obľúbených rodinných receptov :-)
+ ďalšia veľká vďaka za fotopostup samotného vaľkania a stáčania - perfektné ! jednotlivé vrstvy sa krásne oddeľujú, hotové nebíčko :-)
fíííííha, to je teda úžasná poklona :_)))
mám úprimnú radosť z toho, že sa ti tak perfektne vydarili a najmä, že tak chutili :-)
to ja dakujem tebe za poklonu a skvelú správu.
Pekný a príjemný večer ti prajem.
preds môžeš vedieť, že každý nový nick som predsa ja a nikto iný, tak čo sa tak čuduješ :D
to ty si neber do tvojej nevymáchanej huby nás,OK?
čo je popíjame, popíjame ????
no predved sa ty môj ľúbezný chlapec, ukáž, čo dokážeš DDDDD
Ale aj tak ťa ľúbim!
aj ja ťa ľúbim, aspoň tak ako ty mňa :-)
pridavam rychlu fotku, kvalita nic moc.
ps: v bode 2 vam chyba v texte pridanie zvysneho mlieka do cesta, ak sa da, tak doplnte, mozno zacinajuce gazdinky si neuvedomia...
tá fotka je veľmi slušná, nemáš sa prečo trápiť, ja ti ju určite neskritizujem, naopak vážim si tvoju námahu a ochotu.
dakujem za vyskúšanie, pekné hodnotenie i za pekné foto, za skvelú správu, nech sa ti darí, Peknú nedeľu ti prajem!
dakujem za správnu pripomienku.