Nutellovo-orechové briošky fotorecept

pusta - fotkapusta, 9. februára 2015
Nutellovo-orechové briošky (fotorecept)
Foto: pusta

Tieto briošky som spravila mojim chlapom na raňajky, pretože majú radi sladké, domáce, kysnuté, orechy a nutellu, podávala som s horúcim kakaom, pridávam recept pre maškrtníkov.

12 KS pre 4 osoby
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

400 g
1 štipka
21 g
1 ČL
3 PL
cca 250 ml
1 ks
80 g
1 PL
Náplň:
3 PL
80 g
1 PL
Na potretie briošiek:
1 ks
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom, zaliala som asi 100 ml vlažného mlieka,...

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...ked kvások vykysol - asi 15 minút, pridala som vaječný žĺtok, studené maslo, pokrájané na kocky, cukor, 1 PL rumu a postupne pridávaním zvyšného mlieka som všetko dôkladne vypracovala rukami na hladké pružné lesklé polotuhé cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny.

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ som pripravila náplň z Nutelly, mletých vlašských orechov a 1 PL studeného mlieka, suroviny som dobre premiešala.

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, vytvarovala som z neho valec, ktorý som rozdelila na 12 približne rovnakých dielov,...

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...bez dalšieho kysnutia som vytvarovala z nich bochníčky, v ich strede som pomocou obráteného konca drevenej varešky spravila jamky, ktoré som naplnila asi 1 CL nutellovo - orechovej náplne a uzavrela som pritiahnutím cípov cesta dookola ako batôžteky.

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bez dalšieho kysnutia som každý batôžtek na jemne pomúčenej doske rozvaľkala na ovál o hrúbke asi 1 mm, o dĺžke asi 15 cm a šírke asi 8 cm, rozvaľkaný ovál som ostrým nožom rovnobežne po dĺžke nakrojila až dole tak, aby zárezy boli od seba vzdialené asi 1,5 cm a po obvode zostal voľný pás o šírke asi 1,5 cm, potom som uchopila oba spojené konce a špirálovite som ich zatočila v protismere, vzniknutú špirálu som zakrútila ako slimáka a vznikol výsledný tvar briošky.

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Briošky som pokládla na plech vystlaný teflónovou fóliou, nechala som ich asi 30 minút podkysnúť, potrela som ich vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s mliekom, piekla som ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov C asi 15 minút.

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vychladnuté briošky som dala na podnos a podávala som ich na raňajky s horúcim kakaom.

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    záber zblízka: sú to veľmi chutné briošky, v ktorých sa kombinuje Nutella s mletými vlašskými orechmi, sú vynikajúce na sladké raňajky s horúcim kakaom, možno ich podávať ako samostatné hlavné sladké jedlo ako II. chod , alebo ako výborný olovrant s dobrou espresso kávičkou, vhodné aj ako pohostenie pre návštevy a aj deti ich zbožňujú na desiatu do školy.

    Nutellovo-orechové briošky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

80 komentárov k receptu
tento postup si uz niekde mala, myslim co sa tvaru tyka, aj som skusala, ale ee, este musim potrenovat :-)
mas ich krasne a moji by sa tiez nedali dva krat nukat :-)
Pusta ty si nezničitelná toľko super nápadov receptov mne aa teda nechce každy den vypekat a hlavne stale vymyšlat co zasa uvarit .Vaši doma sa maju prijalaby som občas - ale nie stale lebo po mesiaci by som sa gulala Poklona
@smejkad , nie, nemám tu takéto briošky ešte, tu mám úplne nový postup a aj cesto i náplň.
tento postup nie je ťažký, ide pomerne ľahko spraviť, len skús a presvedčíš sa sama.
verím, že ani tvoji by sa nedali núkať :-)
dakujem ti za pochvalu.
@methi , zmýlila si si brioškový postup s koláčom, tým spôsobom, ktorý si pridala, robím veľké koláče typu Estonsky kringel a také veľké koláče, ktoré dávam do formy s komínom alebo bez, len na pečiaci papier, tieto koláče sú však prekladané do tvaru venca a nie do tvaru slimáka točené, ako pri brioške.
tvoju snahu si však cením :-)
Ok, ja som pridala link pre lenivejsich (ako som ja), mozno im ten recept unikol. Nevyjadrujem sa k brioskovemu postupu.
methi, prečo sa mi stratil link čo tu bol pred chvíľou? práve som si ho pozerala...!!!!! Už zase tu niekto úraduje?
@dara2112 , ak by si sa dostatočne pohybovala aktívne, celkom iste by si ani na mojej kuchyni nepribrala, ak si dáš všetkého s mierou :-)
inak ja som naučená variť od mlada aspoň 2x denne a vždy čerstvé jedlo, uvarím toľko, čo sa zje :-)
moji chlapi totiž chcú vždy čerstvé a domáce, nevravím, pomáhajú mi, nemôžem sa sťažovať :-)
máme radi pestrú a dobrú kuchyňu :-)
vedrím, že by si si dala aj ty:-)))
dakujem za tvoju poklonu, vážim si to.
Pusta, že nás chceš zničiť. Už mi tu sliny tečú, keď vidím tie koláčiky, ale urobiť ich a potom spapať je priama cesta k obezite a cukrovke. Tak nás prosím trochu šetri.Vyzerajú tak lákavo, že by som im nevedela odolať.
@gubics , to by som netvrdila nikdy, k cukrovke vedie úplne iná cesta a k obezite vedie nadmerné prejedanie sa a nedostatok aktívneho pohybu, všetko možno jesť, samozrejme s mierou :-)
verím, že ti tečú slinky :.)))
ja vás šetrím predsa D, pridala som len dobrý recept na veľmi chutnú dobrotu, každý musí vedieť, koľko smie a čo smie alebo nesmie :-)
dakujem ti za krásne hodnotenie.
@pusta , všetky tie koláče, či ako ich nazvať, ktorých linky si pridala vypadajú chutne a iste aj sú, vrátane týchto briošiek, ja som sa na niečo také ešte nezmohla, vlastne ani som neskúšala......možno ma odrádza moja choroba, že nepečiem, ale sliny mi tečú pri pohľade na všetky tie pochúťky tu. Len tak na okraj - asi nie na 1 mm si cesto s plnkou si nemohla vyvaľkať, veď sa pozri, aký je tenký jeden mm, ešte tak na tri, to by som brala. A možno cesto na rezance sa dá, ale nie kysnuté s plnkou. Viem, budeš oponovať, ale mne to nedá.......prepáč.
pusta včera si ma tak inšpirovala, že som nevydržala a musela piecť. teda briošky to neboli, len škoricové slimáky, to len preto, aby som si zjednodušila pečenie :-) dopiekla presne som ich 22:10 :-) Ale tie Tvoje vyzerali lákavo a spustili celý proces....
@evanaaa , aj cesto na rezance sa dá vyváľkať až na hrúbku lista papiera,teda dokonca oveľa menej ako 1 mm, až je priesvitné a prečítaš cezeň aj noviny, a veru aj toto z náplňou ide rozváľať na plocho až na hrúbku 1 mm., aj kysnuté s plnkou, ono potom ešte nakysne, to je pravda.
nebudem sa s tebou sporiť, ja viem aké bolo, ja som ho robila, síce som nemerala pravítkom na stotiny mm, len odhadom, škoda, že na fotke nie je vidno okraje oválu ako na skutočnej fotke.
ten mm som si pozrela a údaj je OK.
verím, že ti slinky tečú...raz , myslím, že viackrát si sa vyjadrila, že diabetickú diétu nedržíš, tak na čo tie okolky zrazu.
ak budeš chcieť, spravíš, ak nie, tak nie.
neboj sa a skús smelo :-)
každý raz niekedy začal...
dakujem za pochvalu receptu a receptov z linkov.
neberiem ti tvoj názor.
ako inac, zase velmi pekny a urcite chutny receptik od teba, mila@pusta. Briosky urcite na vikend upeciem a uz sa tesim na ne, len mam obavu, ci budu tiez tak pekne ako tie tvoje, mas ich ako vymalovane, ty si velmi sikovna a napadita. Mam rada tvoje recepty a vzdy sa tesim, cim novym a dobrym nas prekvapis. Receptik si ukladam a davam zasluzenych 5***** a prosim drz mi palecky, aby sa mi v sobotu zadarilo upiect, uz sa na to tesim. Maj sa krasne a nech sa ti dobre dari:)
@spetkasoli , nemaj obavy, určite sa ti tieto briošky vydaria, s cestom sa skutočne výborne pracuje. :-)
vieš, mňa baví, tak skúsim vždy niečo nové, ak je recept dobrý a vydarí sa, potom recept pridám, ak nie, aj tak ho pridám, aby som zistila, kde som spravila chybu.
poteší ma, ak môj receptík vyskúšaš :-)
držím ti všetky palečky :-)))
dakujem za krásne uznanie mojej prráce, za uloženie receptu do kk a za 5*
dnes som ich upiekla. Boli výborné. Už sa pomaly budem na teba hnevať, že nedáš pokoj, stále ma provokuješ, pridávaš dobroty, neponúkneš z nich. Tak som sa musela rozkývať a upiecť si ich sama. Na moje prekvapenie aj manžel ich pochválil. Orechy som nevážila, možno som ich dala aj viac ako si písala v recepte. Do plnky som pridala aj trochu rumu:-) Určite som ich nepiekla posledný krát. Keby som vedela, pridám aj fotku. Ahoj.
@babkamt - milá Mirka, nie som lakomá, ponúknem a rada :-)))
no super, už si aj upiekla a ešte aj pánovi manželovi chutilo. :-)))
mám úprimnú radosť z toho, že sa tak vydarili :-)
a vieš, že ten rum do plnky je úžasný nápad, aj ja vyskúšam s rumom.
dakujem ti za skvelú správu.
Už som poslala fotku redakcii. Ja som na posedenie zjedla naraz dve briošky:-) Škoda, že dnes k nám neprišla vnučka. Bola by sa potešila, že jej babka pripravila prekvapenie.

Krásny receptík.A pečivko v akej koľvek forme,či na sladko,alebo slano milujem.Nutela je u nás na 100 spôsobov využitá,orechy tiež.
Posledne keď som nemala doma nič sladké,som nahriala zmrazené langoše a tie potrela nutelou.To len bola dobrota!
Tvoj recept som si uložila a najbližšie budú tieto krásne nutelovo-orechové briošky.5*
Milá Martuška - @tatranka , jééjha, u nás tak isto ako u vás :-)))
budem rada, ak vyskúšaš aj ty, teší ma veľmi, že tebe sa môj receptík páči :-)
dakujem za tvoju pochvalu a 5*, veľmi si to vážim od teba.
@pusta , neviem, žeby som sa vyjadrila, že nedržím diétu, jedine, že som na diéte, zatiaľ, lieky neberiem, asi si zle pochopila, ale nič to, vidím, že ťa nahnevala tá mierka, neberiem ti to, ale aj tak......no a aj som spomenula, že možno cesto na rezance sa dá, mala som to "možno" vynechať....viem,moja mama keď robila cestoviny, tak tiež vyvaľkala až tak, že bolo vidno tie kresby alebo rýhy dosky na cesto, bola v tom odborníčka, ja to tak neurobím. Ale aby si aj to kysnuté mala priesvitné....no neviem. Ak ano, neviem si predstaviť, že by sa tá plnka nevytláčala, ale ak tvrdíš, takje to tak ( tvoje slovo).
@evanaaa , nechápem, na čo to naťahuješ?
nie, nenahnevala som sa. len som povedala, že rezancové cesto môže byť ešte menej ak 1 mm a toto sa dá vyvaľkať až na1 mm, a áno, občas sa môže náplň sem tam na niektorých trocha vytlačiť, nie však na každom rozvaľkanom ováli, lenže to závisí od hustoty náplne, akkú ju spravíš ty sama.
pozri, ty si to nerobila a hodnotíš, ja som to robila a nestalo sa mi, už to robila aj @babkamt a nepísala nič také ako ty.
nič viac a nič menej.
nechce sa mi teraz hľadať, čo si o dodržiavaní diéty napísala, ale napísala si.
@kukulienka71 , teší ma, že si spravila tieto briošky, tiež si potvrdil, že sa s cestom výborne pracuje, najmä, že vám doma chutili?.)
dakujem za vyskúšanie, za pochvalu, za prudko jedlé nádherné foto a za 5*.
@citroen , veľmi zaujímavý postreh, pozri sa na obrázok v postupe na moju Nutellu, vybrala som zvyšok z jedného balenia v kelímku, doplnila potrebný objem Nutellou z novej originál balenia z fľaše, prvá bola podstatne tmavšia a hustá, druhá bola svetlejšia a niečo mäkšia, chuťový efekt rovnaký, výsledná konzistencia po zmiešaní všetkých surovín primeraná, tvoja pripomienka je veľmi správna, pri veľmi hustej Nutelle treba nariediť mliekom do požadovanej, ale nie tekutej konzistencie.
len som sa podelila o svoju skúsenosť-
len spomeniem na okraj správu, že nedávno v TV novinách hlásili úmrtie člena rodiny Pietra Ferrrero, autora Nutelly, ktorá jeho spoločnosť na Nutellu vlastní.
som rada, že sa ti briošky vydarili a najmä, že chutili. :-)))))
dakujem ti za úžasnú správu.
ahoj :-)
upečené, ochutnané, zjedené :-) - výborný recept, veľká vďaka, toto bude jeden z našich obľúbených rodinných receptov :-)
+ ďalšia veľká vďaka za fotopostup samotného vaľkania a stáčania - perfektné ! jednotlivé vrstvy sa krásne oddeľujú, hotové nebíčko :-)
@020508 ,
fíííííha, to je teda úžasná poklona :_)))
mám úprimnú radosť z toho, že sa ti tak perfektne vydarili a najmä, že tak chutili :-)
to ja dakujem tebe za poklonu a skvelú správu.
môj milovaný ľúbezný @k599 , chod ty len pekne za tvojou drahou maminkou, viem, že ti múdro poradí a prezradí ti, čo máš robiť :-)
Pekný a príjemný večer ti prajem.
preds môžeš vedieť, že každý nový nick som predsa ja a nikto iný, tak čo sa tak čuduješ :D
Moju milovanú maminku si do huby neber, nesiahaš jej ani 2 metre pod jej podrážky. Ja si tiež tvojho dúhového priateľa do huby neberiem.
@k599 , ja som sa o tvojej maminke vyjadrila pekne.
to ty si neber do tvojej nevymáchanej huby nás,OK?
čo je popíjame, popíjame ????
no predved sa ty môj ľúbezný chlapec, ukáž, čo dokážeš DDDDD
dnes som ich upiekla presne podla receptu, s cestom sa velmi dobre pracovalo. aj ked som zabudla dat cukor do cesta (iba do kvasku som dala), takze mam ich menej sladke, ale aj tak su chutne. aj ked postup vyzera pracne, opak je pravdou. ;-)
pridavam rychlu fotku, kvalita nic moc.
ps: v bode 2 vam chyba v texte pridanie zvysneho mlieka do cesta, ak sa da, tak doplnte, mozno zacinajuce gazdinky si neuvedomia...


@brambora , som rada, že sa ti moje briošky tak nádherne vydarili, a najmä, že vám dom chutili :-)))
tá fotka je veľmi slušná, nemáš sa prečo trápiť, ja ti ju určite neskritizujem, naopak vážim si tvoju námahu a ochotu.
dakujem za vyskúšanie, pekné hodnotenie i za pekné foto, za skvelú správu, nech sa ti darí, Peknú nedeľu ti prajem!

Pridaj komentár k receptu: