Nutellovo-orechové briošky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tieto briošky som spravila mojim chlapom na raňajky, pretože majú radi sladké, domáce, kysnuté, orechy a nutellu, podávala som s horúcim kakaom, pridávam recept pre maškrtníkov.

12 KS pre 4 osoby
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do misy som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala cukrom, zaliala som asi 100 ml vlažného mlieka,...
  2. ...ked kvások vykysol - asi 15 minút, pridala som vaječný žĺtok, studené maslo, pokrájané na kocky, cukor, 1 PL rumu a postupne pridávaním zvyšného mlieka som všetko dôkladne vypracovala rukami na hladké pružné lesklé polotuhé cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 a 1/2 hodiny.
  3. Zatiaľ som pripravila náplň z Nutelly, mletých vlašských orechov a 1 PL studeného mlieka, suroviny som dobre premiešala.
  4. Vykysnuté cesto som vyklopila na jemne pomúčenú dosku, vytvarovala som z neho valec, ktorý som rozdelila na 12 približne rovnakých dielov,...
  5. ...bez dalšieho kysnutia som vytvarovala z nich bochníčky, v ich strede som pomocou obráteného konca drevenej varešky spravila jamky, ktoré som naplnila asi 1 CL nutellovo - orechovej náplne a uzavrela som pritiahnutím cípov cesta dookola ako batôžteky.
  6. Bez dalšieho kysnutia som každý batôžtek na jemne pomúčenej doske rozvaľkala na ovál o hrúbke asi 1 mm, o dĺžke asi 15 cm a šírke asi 8 cm, rozvaľkaný ovál som ostrým nožom rovnobežne po dĺžke nakrojila až dole tak, aby zárezy boli od seba vzdialené asi 1,5 cm a po obvode zostal voľný pás o šírke asi 1,5 cm, potom som uchopila oba spojené konce a špirálovite som ich zatočila v protismere, vzniknutú špirálu som zakrútila ako slimáka a vznikol výsledný tvar briošky.
  7. Briošky som pokládla na plech vystlaný teflónovou fóliou, nechala som ich asi 30 minút podkysnúť, potrela som ich vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s mliekom, piekla som ich v rúre vyhriatej na 180 stupňov C asi 15 minút.
  8. Vychladnuté briošky som dala na podnos a podávala som ich na raňajky s horúcim kakaom.
  9. záber zblízka: sú to veľmi chutné briošky, v ktorých sa kombinuje Nutella s mletými vlašskými orechmi, sú vynikajúce na sladké raňajky s horúcim kakaom, možno ich podávať ako samostatné hlavné sladké jedlo ako II. chod , alebo ako výborný olovrant s dobrou espresso kávičkou, vhodné aj ako pohostenie pre návštevy a aj deti ich zbožňujú na desiatu do školy.