Vianočný veniec fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. decembra 2014
Vianočný veniec (fotorecept)
Foto: pusta

V podstate ide o klasickú kysnutú vianočku spojenú do tvaru venca, ktorá je príjemnou milou a peknou ozdobou sviatočného raňajkového vianočného stola. Recept je Zobraziť celý popisV podstate ide o klasickú kysnutú vianočku spojenú do tvaru venca, ktorá je príjemnou milou a peknou ozdobou sviatočného raňajkového vianočného stola. Recept je jednoduchý, chutný, pridávam recept mojej drahej babičky v predstihu pred blížiacimi sa Vianocami.

30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
21 g
1 ČL (na droždie)
4 PL (do múky)
1 bal.
1 štipka
250 ml (vlažné)
70 g (rozpustené vlažné)
1 ks (vaječný)
Na potieranie:
1 ks (vaječný)
1 PL (studené)
2 PL (studené)




Postup

  1. 1

    Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, cukor kryštál, vanilkový cukor a premiešala som.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jamky v múke som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom a zaliala 100 ml vlažného mlieka,....

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...nechala som ho na teple vykysnúť - asi 15 minút, ked kvások vykysol, pridala som 1 vaječný žĺtok a rozpustené vlažné maslo.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým kvások vykysol, vymazala som formu studeným maslom a vysypala polohrubou múkou, použila som na boku rozovieraciu tortovú formu o priemere 24 cm s dnom a širokým komínom uprostred na bábovku, je potom veľmi jednoduché tvarovanie i vyberanie venca z formy.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rukami som dôkladne so zvyšným vlažným mliekom vymiesila hladké lesklé polomäkké pružné cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, nechala som ho prikryté čistou utierkou na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z cesta som na jemne pomúčenej doske vytvarovala valec, ktorý som nožom rozdelila na 3 rovnaké časti, ktoré som na doske rozšúľala dlaňami na dlhé šúľky asi 60 cm dlhé.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na hornom konci som jemným stlačením rúk spojila šúľky spolu, spoj som zasunula na spodok a smerom nadol od spoja som uplietla dlhú vianočku z 3 prameňov, opäť som spojila jemným stlačením rúk jej dolný koniec a zasunula na spodok vianočky.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vianočku som spojila do kruhu tak, že som oba jej konce jemne stlačila k sebe a vznikol veniec, ktorý som preniesla do formy, komín uprostred formy zabráni tomu, aby sa pri kysnutí veniec spojil v celok, stred zostane voľný.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V pohári som rozšľahala 1 vaječný žĺtok s 1 PL studeného mlieka,...

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...veniec som potrela touto zmesou, formu som prikryla čistou utierkou a nechala som kysnúť 30 minút na teple.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakysnutý veniec som pred pečením potrela vaječnou zmesou 2.x a vložila som ho piecť do trúby...

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vyhriatej na 180 stupňov na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som 20 minút. Ešte horúci Vianočný veniec som výdatne potrela studeným mliekom, prikryla čistou utierkou a nechala som ho zapariť, potom zostane vianočka vláčna a mäkká i viac dní, ak z nej zostane :-))). Ked bol Vianočný veniec už len vlažný, vybrala som ho z formy a nechala vychladnúť na mriežke.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Vianočný veniec som preniesla na podnos a začali sme túto vianočku raňajkovať s horúcim kakaom, je veľmi dobrá potretá maslom alebo domácim lekvárom či nutellou, výborne chutí aj sama o sebe s čajom či s kávičkou.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    záber zblízka: ide o veľmi pekné a milé spestrenie raňajkového slávnostného vianočného stola, ale môže byť aj v priebehu dňa ku kávičke či čaju, recept je pomerne jednoduchý, veľmi chutný, každý si môže ešte svoj Vianočný veniec vkusne ozdobiť podľa vlastnej fantázie a možností.

    Vianočný veniec (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

editam
Veniec vyzerá dobre. Ale. Vianočky a vence pečiem viac než 30 rokov, ale za 20 minút pri 170, alebo 180 stupňoch nemohol byť typ tohto cesta poriadne prepečený. Mali by ste to opraviť v recepte, aby to niekto zle neupiekol. Myslím to v dobrom, aby ste sa neurazila.
pusta1
@editam , ja s tebou môžem len súhlasiť, neurazila som sa, viem, že si to myslela len dobre.
avšak ja som uviedla teplotu a čas podľa toho, ako pečie moja rúra a bolo prepečené cesto naozaj dobre.
preto môžem len odporučiť, aby každý odsledoval teplotu a čas pečenia podľa toho, ako pečie jeho vlastná rúra a prepečenie si môže overiť u seba ešte vpichom ihlice do stredu cesta, ak zostane ihlica čistá, potom je cesto prepečené.
neviem odhadnúť, ako je to pri iných rúrach, ako je moja.
v postupe v bode.č. 12 uvádzam teplotu 180 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, čo je ešte +20 stupňov C k uvedenej teplote, musela som teplotu počas pečenia už v polovici pečenia stiahnuť na 170 stupňov C na tej istej funkcii, aby sa povrch nespálil.
teda o 10 stupňov C menej.
dúfam, že som vysvetlila zrozumiteľne.
dakujem ti za užitočnú pripomienku, pomohla si iste mnohým.
editam
Škoda že ste nedala fotku v reze, tam by to bolo vidno. Viem že každý si svoju rúru pozná, ale aj tak je ten čas krátky. Cesto z pol kila múky takto zapletené potrebuje oveľa dlhší čas pečenia. Ak by vrch venca tmavol, stačí naň položiť papier na pečenie. Doporučujem 160-170 stupňov po dobu minimálne 40 minút. Vtedy je patrične prepečená. Vrch sa nespáli. Mne sa jedná o prepečenie. Som rada, že ste sa neurazila. Všetko chce svoj čas a tak i spletané vianočkové cesto :-)
pusta1
@editam , som rada, že si to napísala :-)
nemôžem poslúžiť fotkami v priereze, lebo sa len tak zaprášilo po ňom.
najbližšie, ked budem robiť, rada doplním.
nemyslím si, že bol čas krátkjy, cesto nebolo vysoké, lebo som splietla dlhý vrkoč, aby som ho mohla stočiť do venca, vidno to v postupe v bode č.6 a 7, dĺžka jednotlivých šúľkov bola cca 60 cm, čo tiež o tom hovorí.
nebol dôvod sa uraziť, práve naopak :-)
jozka2
Na celnej strane je vysoka/vela cesta/ a kde sa spajala je nizka /malo cesta/,stacilo ten prostriedok potiahnut na kraje a bola by rovnomerna.lebo pri kazdej teplote sa nizka cast prepecie a vyssia upecie ci nedopecie,nekritizujem-konstatujem.
jozka2
Az teraz som si vsimla,ze je tam od @ywet a tam je pekne vidno ako rovnomerne je cesto rozlozene.
pusta1
@jozka2 , mala som ju všade približne rovnako vysokú, teda nie tak vysokú, ako klasická vianočka býva, lebo jednotlivé šúľky mali dĺžku až 60 cm, teda už v základe je dlhá a úzka :-)
ak by som ťahala prostriedok na kraje, porušila by som pravidelný tvar vrkoča :-)
preto nesúhlasím s tebou.
pusta1
@ywett , máš ho krásny, iste sa dá ochutiť tým, kto čo má rád...citrónová či pomarančová kôra, alebo šťava rum, mandle, hrozienka, čokoláda ...atd
súhlasím, voňavé a chutné pečivo.
dakujem ti.
pipinulka
milá @smejkad. Pri recepte od @afataga /posledný ňou pridaný recept/ @kakao napísal presne toto iste- fuj ble. A ak máš záujem, mrkni na ten recept a prečítaj si, ako na to reagovala redakcia. Tvoja dcéra iste ma toho viac za ušami, keď si ju tak vystrašila, že takáto banalita ju do dnes stresuje.
PS. Pri @kakao ti tento istý komentár nevadí?
smejkad
jediny rozdiel medzi komentom od teba a od @kakao je v tom, ze ten druhy som nezaregistrovala
kolko ma moja dcera za usami, vela este nie, ma slabych 7, ale ver mi, keby si si odskusala rok zit iba z toho, co si sama svojimi rukami od zakladu vypestujes, vychovas a vyrobis, nikdy take nieco z ust nevypustis
nie kazdy ma moznost vidiet ako jedlo vznika, od zakladu, skusit si to a spoznat hodnotu veci a tak je vacsina ludi dnes volky nevolky ochudobnena o realny pohlad na hodnoty
to nieje tvoja vina
to je system
ale prajem ti, aby si bola stastna vo svojom zivote, spokojna, zdrava a obklopena ludmi, ktori budu lubit teba a ty ich :-)
pipinulka
@smejkad veľmi pekný komentár. Viem, o čom hovoríš a ja osobne by som Tebe a ani nikomu nepriala prežiť to, čo som si prežila ja. Asi si nestratila matku, keď si mala 6 rokov, alebo áno. Život ma naučil FUJ BLE pri @afataga recepte. Pre mňa osobne bolo najvhodnejšie sa takto vyjadriť pri pustinom recepte, pretože mám pocit, že pusta má oproti ostatným varecháčom akusi nepochopiteľnú imunitu. Prečítaj si komentáre pri poslednom recepte @afataga a potom mi môžeš ešte raz "zamávať"!
pipinulka
Ospravedlňujem sa, predošlý komentár sa mi trochu domotal, ale myslím, že súdny človek ho pochopí bez toho, aby som ho opravovala. Ďakujem za pochopenie!
dandika1
@pusta mila rcp je uz v KK vyzera pekne a chutit bude urcite tiez peciem sladky biely kolac ,ale len obyc. po Tvojom bude zaujimavejsi --potesi.Dobu pecenia neriesim kazda rura inac pecie naco to riesit...Pekny Mikulassky vecer...
pusta1
@editam , tiež som si pozrela oba recepty, aj od @ywett a aj od
@tatranocka.
prepáč mi, nechápem, čo stále riešiš teplotu a čas pečenia môjho Vianočného venca???
1. čas pečenia a teplotu, pri ktorej som piekla podľa mojej rúry ja a spôsobu môjho pečenia, som uviedla správne.
podrobne som sa vyjadrila ešte aj v komentári - v odpovedi pre teba ešte včera o 17,25 hodine a o 18,06 hodine. 2. v recepte u @ywett je pochopiteľne čas dlhší, lebo na začiatku pečie pri vyššej teplote a potom pri nižšej teplote, čí sa čas nevyhnutne predĺži.
citujem z jej receptu:
10 minút na 180°C a ďalších 30 minút na 150°C. Pri plynovej rúre tretí stupeň a tých 35-40 minút. Po upečení som skontrolovala špajdlou či je dobre upečené a či nie je surové.

3.v recepte u @tatranka , je cesta takmer dvojnásobok, tiež pečie najprv pri vyššej teplote, potom pri nižšej, čím sa pochopiteľne čas pečenia musí predĺžiť.
citujem túto časť z jej receptu:
Potriem rozšľahaným žĺtkom.Pečiem vo vopred vyhriatej rúre na 170 0C asi 20 minút,potom teplotu stiahnem na 150
stupňov,aby bola dobre vianočka prepečená.
4. sama tu mám recept na Mazanec, kde je čas pečenia predĺžený pre rozdielne teploty počas pečenia.

 varecha.pravda.sk/recepty/este-jeden-mazanec-fotorecept/1...


5. @editam , toto sú faktory, ktoré si tiež treba uvedomiť, čo som napísala v bodoch:
č.2, č.3., č. 4. tohoto môjho komentára.
napísala som to v dobrom, bez urážky.
pusta1
@tatranka - Milá Martuška, pozrela som si tvoj recept, máš perfektný Veľkonočný veniec, áno zloženie môže byť rôzne vrátane ochutenia a ozdobenia.
ja som dala len jednoduchý základný predpis s polovičnou dávkou cesta a s rovnakou teplotou počas pečenia, tým pádom je čas pečenia
u mňa nevyhnutne kratší, presnejšie polovičný a veniec je správne prepečený.
vážim si veľmi tvoju pochvalu môjho receptu, chcela som prispieť niečim jednoduchým, dobrým, chutným a pekným v tomto predvianočnom zhone :-)
tvoja pochvala ma Martuška moja, veľmi teší a hreje pri srdci.
dakujem ti.
pusta1
Milá@safran ,
pekne si vyjadrila všetko :-)))))
veru mňáááááááááám DDD
dakujem ti za milú pochvalu.
pusta1
Milá@dandika1
niet čo riešiť s teplotou pečenia :-)))
máš pravdu :-) každá rúra pečie ináč a každý si čas a teplotu musí odsledovať podľa vlastnej rúry.
poteší ma, ak upečieš tento jednoduchý chutný Vianočný veniec podľa môjho receptu :-)
dakujem za krásnu pochvalu, uloženie do kk.
Prajem ti pekný Mikulášsky deň :-)
pusta1
@babkamt , - Milá Mirka, svoj Vianočný veniec som piekla v strede rúry a na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, ak je to s ventiátorom, treba k uvedenej teplote v skutočnosti ešte pripočítať + 20 stupňov C, to znamená 170 + 20 = 190 a 180 + 20 = 200 stupňov C, pričom pri kombinácii pečenia s ventilátorom sa prepečie cesto všade rovnomerne, čo je veľká výhoda a možno skrátiť primerane čas pečenia pri pečení pri stále rovnakej teplote počas pečenia. :-)
Milá Mirka, ak si sa pýtala na to, či bolo cesto dobre a správne prepečené, odpoved znie: áno, bolo :-)
dakujem ti za pochvalu môjho Vianočného venca.
veľmi si to vážim od teba.
Prajem Ti krásny Mikulášsky deň!
kuchticka11
Dobrý deň, mám rúru mora s ventilátorom, ráno som piekla presne podľa vášho receptu a veniec bol po 20 minútach stále surový. Musela som dopekať ešte 20 minút, kým bola špilka čistá. :-(
pusta1
@kuchticka11 , to nie je moja chyba.
1. v recepte nepíšem len s ventilátorom,
píšem na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom.
2. každý si musí odsledovať čas a teplotu podľa pečenia svojej vlastnej rúry, preto si si si tieto parametre musela prispôsobiť.
tiež píšem o kontrole prepečenia pomocou zapichnutej ihly do cesta.
treba všetko čítať pozorne!!!
3. ja som zadala čas pečenia a teplotu podľa svojej rúry, mne sa správne prepieklo.
pusta1
Milá@safran , nerozumiem tvojmu komentáru.
ja to spomínané nicky nemám, len ten jeden.
k tomu jednému som sa ani vôbec nevyjadrila.
kuchticka11
Píšete hore v rozpise 170 stupňov a 20 minút. Viem aj čítať aj piecť. Ak mám v rúre ventilátor, samozrejme že zapnem spodný a horný ohrev. Chcela som vyskúšať váš recept. Recept som vyskúšala a napísala vám svoju skúsenosť. Ak vám chutí surové cesto, nech sa páči. Zrejme máte vesmírnu hypermodernú rúru ktorá šetrí minimálne polovicu času pečenia. Recept - doporučenú teplotu a čas NEDOPORUČUJEM !!!
babkamt
@pusta1 vieš, pýtala som sa preto, že som si všimla pri niektorých receptoch, týka sa to aj pečenie torty, že niekto ju pečie na strednej priečke, niekto na spodnej. Tak som na to často zvedavá aj pri receptoch na chlieb. Ďakujem za prianie a aj ja ti prajem bohatú sladkú nádielku od Mikuláša:-)
marta5
Nádherný Vianočný veniec-naozaj ma prekvapujú tie nemilé komentáre. Budme na seba trochu lepší,veď idú Vianoce-čas lásky a pokoja. Želám Vám pekného Mikuláša a nádherný večer. Recept ukladám a radá vyskúšam. Tu bábovkovú formu takú ako Tvoja mám-tak len upiecť-neverím,že bude taký krásny ako Tvoj. Ďakujem za skvelý recept.
kakavo
Chýba mi tu kakao!!!
Jedlo je môj život - veľmi rád ho nielen konzumujem, ale zaujímam sa (teoreticky i prakticky) aj o jeho prípravu. Najradšej mám rôzne sladké, predovšetkým kakaové a čokoládové pochutiny, nepohrdnem však ani poctivým viedenským rezňom! Diamant sa dá obrúsiť, ale z kakaa nikdy nebude kvalitná káva. Kakao ostane vždy len kakao, na ktoré sa ja môžem len vykaka....
evanaaa
@pusta milá, asi si sa pomýlila: píšeš, že ak sa pečie pomocou ventilátora, treba pridať +20°C k danej teplote, ale je to naopak - ak pečieš normálne, teda bez toho ventilátora, tak dáš tých 200 stupňov, ale pri ventilátore ( zapnutom ) musíš teplotu znížiť, napr. pri 200 st. na 180 st., lebo ten ventilátor rozháňa horúci vzduch, jedlo, alebo čo máš v rúre, by sa ti spálilo, takže neviem........tak som to mala aj v príručke a aj pri niektorých receptoch v časopisoch na to upozorňujú.
marikahr
@evanaaa ja to rozumiem tak, ze este treba pridat 20°C -> teda v rure je o 20°C viac ako je nastavene -> tak ako ty aj pises
myslim ze to tak aj @pusta myslela
ale nechcem tu rozputat debatu, ci 180°C = 200°C, lebo viem, ze nie je ;-)
inak veniec krasny a nech si kazdy upecie pekne do zlatohneda podla svojej rury ;-)
pusta1
@babkamt - Milá Mirka, v pohode :-)
ja väčšinou pečiem všetko v strede, výnimkou je len určitý druh mäska a jeho určitý spôsob pečenia :-)
Tvoje milé prianie sa včera vyplnilo, môj priateľ kúpil včera priamo na salaši dve Bio jahňatá a doma ich večer porcoval, už sú v mrazáku, to bol ten Mikulášsky "sladký" darček :-) máme z toho veľkú radosť. sladké ešte upečiem :-)))
verím, že aj Ty dostala krásnu Mikulášsku nádielku. :-)))
veľmi Ti to prajem :-)
nech sa ti dobre darí!!!
1x pusta1
pusta1
@marta5 , súhlasím s tebou, máš pravdu.
Budme a seba trochu lepší,veď idú Vianoce-čas lásky a pokoja. Hádam sa Mikuláš včera každému vydaril, mne teda áno, som veľmi spokojná:-)))) teší ma, že aj ty upečieš :-) ak máš tú bábovkovú formu takú ako ja, neboj, aj tebe sa vydarí taký krásny Vianočný veniec, som si tým istá :-)))
dakujem ti za nádhernú pochvalu receptu, za uloženie do kk.
veľmi si ma potešila.
1x pusta1
pusta1
@naberackadobra , no to si mi spravila veľkú radosť :-)
ty si už aj upiekla, ty si ale rýchla :-)))
teší ma, že chutilo, že si postupovala podľa môjho receptu a Vianočný veniec bol správne prepečený, dokonca si ho zaradila medzi tvoje pravidelné recepty :-)))
dakujem za uloženie do kk a za skvelú správu :-)))
teším sa úprimne s tebou
1x pusta1
yana
Taakze, veniec som teraz dopiekla, uz je aj nacaty. Jedinu vec, co nabuduce pridam je vacsia stipka soli. Piekla som 20 minut na 350 F, co je tak nejak priblizitelno 175 C. A v tej mojej vykopavke, ktoru sme kupili spolu s domom. Takze ta rura ma minimalne 15-20 rokov.
No a aby som sa konecne vyjadrila, veniec je super. Dakujem @pusta1
1x pusta1
pusta1
@yana no už si aj upiekla, to ma nesmierne teší :-)))
ešte viac, že chutilo :-)))
a vidím, že sa ti môj Vianočný veniec vydaril za 20 minút pečenia pri rovnakej teplote, čo potvrdzuje môj predpoklad, že tá kopa komentov hore o nesprávnej teplote a nedostatočnom čase podľa mňa, nebola nič iné,len púha zlomyseľnosť od istých autorov :-)
som veľmi rada, že si mi správnosť potvrdila.
dakujem za skvelú správu.
1x pusta1
mata3636
Každý rok na Vianoce a na Veľkú noc robím vianočku, z 800g múky. Vykysnuté cesto rozdelím na dve polovice, jednu spletiem klasicky a jednu takto ako veniec, pečiem na 170-180°C cca 40 minút. Rúru mám na spodný aj horný ohrev. Tak ak nezabudnem, po 20 minútach odfotím a foto vložím. Pretože ani mne sa nezdá, aby bola vianočka za taký krátky čas upečená. Za skoro 12 rokov manželstva som sa napiekla vianočiek a všeobecne z kysnutého cesta neúrekom, preto tá nedôvera. Za taký čas môžu byť upečené napr. tvarohové šatôčky, ktoré sú malé a nie vianočka z pol kila múky. Nejde mi o vyrývanie.
pusta1
skúsenosť tu na vareche ma za posledný rok naučila neveriť ani autorom s vloženými fotografiami a uvedenými časmi s teplotou :-)))))
hlavne tým autorom, ktorí to akože myslia dobre DDDDD
fotografovať a písať môžu, čo len sami chcú z tých istých dôvodov ako tí v komentároch vyššie :-)))))
1x pusta1
mata3636
@pusta - samozrejme, v tomto máš pravdu. môžem si upraviť teplotu na rúre a tak odfotiť, vianočku môžem vybrať skôr ako po 20-tich minútach a odfotiť. ale ja nepotrebujem klamať, nemám 10 rokov. nejde ani o vyrývanie, ako som už napísala. ale o to, že ak podľa tohto receptu bude piecť niekto menej skúsený a úplne sa spoľahne na popis, tak sa mu jednoducho táto vianočka nevydarí. za tým si stojím. za 20 minút sa jednoducho vianočka neupečie
pusta1
@mata3836 , prepáč mi, ale ja pečiem o podstatne dlhšie ako ty a to myslím bez urážky a vyvyšovania sa, tiež nemám 10 rokov,mám aj o slušne viac rokov ako ty. nič v zlom.
čo sa týka práve tohoto receptu, nikoho som nezavádzala, popísala som pravdivo a veľmi podrobne postup,rovnako aj čas a spôsob pečenia, a to jednak dĺžku pečenia i výšku teploty a na akej funkcii, skúšku o prepečenosti.
preto by to nemal byť problém ani pre začiatočníka toto upiecť.
okrem toho som sa k celému opakovane vyjadrila ešte aj v odpovediach na jednotlivé komentáre o všetkom zvlášť a naozaj starostlivo ku každému jednému parametru.
nikomu návod na jeho vlastnú rúru však už dať nemôžem.
aj som rozmýšľala, čo si písala vo svojom predchádzajúcom komentári o tvarohových šatôčkach. tento Vianočný veniec nemal šírku odhadom
viac ako 4 - 5 cm a tak isto aj výšku, takže zodpovedal veľkosťou a hrúbkou práve spomínanému pečivu s tým rozdielom, že bol spojený do kruhu, inými slovami stojím si za správnosťou udaného času a udanej teploty na funkcii horný a dolný ohrev + ventilátor.
už sa k tomu nemienim vrátiť.
1x pusta1
editam
Už som sa sem nechcela vracať a naposledy reagujem pod vašim receptom.
Veriť mi nemusíte, že som recept vyskúšala. Keby som ho neskúšala, neozvala by som sa.
Napísala som svoje skúsenosti a upozornila na čas pečenia.
Našla som tu od @remcula ten istý recept ako máte vy  varecha.pravda.sk/recepty/velkonocny-veniec/15299-recept....
a tam je teplota uvedená správne.
Našťastie ľudia tu na vareche majú možnosť výberu. Po vašom recepte som siahla naposledy.
Môžete napísať v recepte teplotu a dĺžku pečenia orientačne, ale nie o polovicu nižšiu.

Tiež vám vôbec neverím, že ste nemali veniec surový :-)))

Ak dokážete fotiť štipku soli, guličku hrášku a koliesko cibule, odfotila by ste aj štruktúru vydareného venca.

Pri vašej precíznosti a pedantnosti v pridávaní fotiek by ste sa výsledkom iste veľmi rada pochválila :-)))))


pusta1
@editam , odpovedala som vám jasne, že sa veniec hned rozchytal, nestihla som odfotiť :-)
nabudúce určite odfotím, skôr ako niekoho k tomu pustím.
prečo mám asi veriť ja vám, ked uvádzate teplotu 180 stupňov C/40 minút,
avšak vám stále uniká podstatná vec, že všade tam, kde píšete sa veniec pečie bez funkcie horný a dolný ohrev + ventilátor.
to akosi neakceptujete a preto som presvedčená, že tak robíte zámerne. :-)
vy sama ste svoj výtvor ani len neodfotila, neverím vám, že ste ho vôbec piekla !!!
tak čo to tu mne vyčítate, na fotke vcelku je určite surový už na pohľad, však???
prepáčte, ale nikomu by som doma nepokazila žalúdok a chuť nedopečeným cestom, to sme od toho oveľa fajnovejší :-)
príde mi to, že hľadáte blchy v mm, aj ked tam nie sú, vy ich aj tak vidíte, však???
samozrejme, že pri obyčajnom pečení bez ventilátora ten váš údaj zodpovedá. rozhodne však nie tu-
prosím, neviete čítať alebo skôr nechcete úmyselne všetko čítať, čo je v postupe a v komentároch napísané, už do omrzenia do kolečka dokola to isté... vôbec vám nevadí, že tí, čo sa držali môjho receptu, upiekli s úspechom, zatiaľ čo vy ste sa ho nedržali, potom to tak aj muselo dopadnú, ako ste napísala sama. sledujete tým len jediný cieľ, ktorý je nad slnko jasnejší.:-)))

1x pusta1
yana
Toto je tu už ako v Kocúrkove.
Recept na chlieb bez hentenia je aj tu. Došiel mi mailom, najprv som ho len vyskúšala. Podaril sa. Keďže mám rúru na slonie americko kanadske morky, spravila som v jednom pekáči z dvojitej dávky. Samozrejme, že dĺžka pečenia nestačila a bol surovy. Od tej doby pečiem 2 naraz, ale v dvoch pekáčoch.
Ak máte cesto z 800 gramov múky, tak sa asi bude piect dlhšie ako z pol kila.
1x pusta1
mata3636
@vana - Kocúrkovo pre teba, ak nevieš čítať. Cesto z 800g múky, po vykysnutí rozdelené na polovicu, teda dve vianočky
yana
Tak to skús. Tiež sa mi to nezdalo. Ale povedala som si, že horšie ako že to za stáleho miešania vykydnem sa nestane. Okrem kanadského budúceho zaťa sa zvyšok slovenskej rodiny na to vrhol, vrátane psov.
1x pusta1
marika21
Mne sa koláčik páči ako je upečený. ***** tiež mám rada recepty dobre vypracované, prepracované. Riadim sa tým čo tam je napísané. Mnohokrát som to aj prehliadla. Zistila som to až keď som bola ďalej ako bolo popísané. To bola samozrejme moja chyba a nie toho čo popísal recept. Len si to treba všimnúť. Tiež sledujem, keď pečiem a držím sa toho čo je aká teplota podľa popisu. Na konci pečenia si to špajdľou vyskúšam. Prípadne dvihnem spodok vidím, že je upečený. Zvrchu ružový. Čo si upečieme to si zjeme.
1x pusta1
k599
Tiež si myslím, že @puste sa veniec podaril, ale @marika21 , zlož si tie ružové okuliare. Fakt tu vidíš niečo z vrchu ružové?
1x pusta1
pusta1
@yana , perfektný komentár, trafila si kliniec po hlavičke :-)))
vopred ti garantujem, že tí, čo chcú tak vehementne dokázať, že teplota a čas pečenia nie je správny, odfotia nastavenú teplotu na svojom termostate podľa mnou udanej teploty, dokonca aj funkciu na termostate budú mať rovnakú a potom odfotia nimi nedopečené cesto, aby bolo vidno, že je nedopečené DDDDD, ktoré samozrejme piekli podľa seba a vybrali skôr :-)))))
@yana , už som sa s tým tu stretla, ked som toho hrdinu odhalila, tak sa už viac neukázal. :-)
tu ak dáš vydarený recept, to nestačíííí, potom budú chcieť od teba zlaté hodinky s vodotryskom, aj ja by som ich chcela :-) a nemám D
napr. @mata3636 mi pridala nedávno pod môj recept Žemľová knedľa fotku svojej čerstvo uvarenej obyčajnej knedle ako dôkaz a tvrdila, že je to jedno. nuž jedno to práve nie je. jednak tam chýba jej vlastný recept, ktorý je celkom iste úplne odlišný a jednak si nevšimla, že tu mám aj recept Domáca knedľa podrobne aj s fotopostupom, pekne nadýchanú knedľu s úplne odlišným postupom od tej žemľovej a tiež si nevšimla, že tento recept zdieľa až 228 neznámych fanúšikov.

len na ilustráciu:
 varecha.pravda.sk/recepty/domaca-kysnuta-knedla-fotorecep...


napísala som to @yana , len aby som ti dala do pozornosti, aké kritériá sa tu používajú, pokiaľ chcú kritizovať :-)))
1x pusta1
pusta1
@k599 , však už nemusíš slovíčkáriť, ty sám presne vieš predsa, čo mala
@marika21 na mysli tou ružovou farbou :-)
inak si ma príjemne prekvapil tvojim pozitívnym hodnotením, nečakala som to od teba :-)
dakujem ti.
1x pusta1
pusta1
@marika21 , tvoje hodnotenie a ocenenie celej mojej práce si veľmi vážim, potešila si ma.
dakujem za všetkoiza 5*.
Pekný deň ti prajem :-)
1x pusta1
pusta1
@mata3636 , ty sama si ma o tom presvedčila pred pár dňami :-)
máš pravdu, škoda tvoji ch písmeniek pre mňa :-)))
rýpeš zbytočne, už sa neunúvaj svojimi akože dobrými komentármi, ktoré vždy predznamenajú tvoj nasledujúci jedovatý komentár, bež pod iné recepty, kde ich autori nebudú ani zdaleka k tebe tak trpezliví a slušní ako som bola ja doteraz k tebe.
konečne si to pochopila, aj ked ti to chvíľu trvalo.
dakujem.
2x pusta1 a amia
svedka
Jedna by mala ignorovat a druha by mala vymysliet radsej nejaku novu inovaciu zo sojoveho masa :D sa tu nenatahujte,ved uz su skoro vianoce,uz vypekate cukrovinky??? :))))
pusta1
Milá@svedka , máš recht DDDDDD
to si krásne vystihla, sojovka by jej možno pomohla, lebo jej operácia žlčníka pred časom nie :-)))
preto tá jedovatosť trváááá, chcelo by to aspoň Febichol DDDDD
a bude sa naťahovať a bude do nekonečna, ale len pod mojimi receptami a furt :-)
na tie sa špecializuje :-)
môžem ju ok...ť
vypekať ja ešte len budem.:-)))
dakujem ti.
1x pusta1
tiginko
@pusta ty strašne kazíš ovzdušie na Vareche týmito príšernými komentármi, fakt si to stále neuvedomuješ? Veď je to hrozné. Je smutné, že redakcia nemá žiadnu moc tomu zabrániť. Zablokujú ťa a ty sa vrátiš s novým nickom. A takto to pôjde do nekonečna, až kým tu zostaneš ty a pár nových a odolných
pusta1
@tiginko , to isté si myslím ja o tebe a nie som sama.
nemyslím si to od dnes, ale už veľmi dávno.
tebe by taký totálny blok vôbec nezaškodil.:-)))
nerozoštvávala by si zámerne beztrestne varecháčov, neobjavovala by si sa tam, kde teba vyslovene nechcú, veľmi rada zneužívaš situáciu, ktorá sadne tebe.
bol by konečne pokoj od teba, uvedomuješ si to???:-)
robím niečo také ja tebe,? tvoje recepty ani neotváram.
vidím na skle priamo, aké skupiny tu vytváraš a koho proti komu huckáš, či za také odmeňuješ svojou priazňou.
ja o tvoju priazeň nestojím, ani som nikdy nestála :-))))
chod pod svoje vlastné receptíky a grupujte sa tam pekne.
pozmametaj si poriadne na vlastnom prahu, ok?
2x pusta1 a amia
editam
Nerozumiem prečo @pusta dáva recepty a tá druhá @pusta 1 za ňu odpovedá a uráža. Ak sa niekto slušne spýta, alebo upozorní na chybu, tak nabehne @pusta 1 a útočí ako zmija hlava-nehlava. Je to nielen úbohé, ale aj smutné. Vie mi to niekto vysvetliť?
pusta1
Milá@svedk , vieš to zle.
nick @pusta1 , mám od toho času. čo mi spadol pc, ked som chcela pridať môj recept na Kukuričný chlleb, nemohla som sa prihlásiť, je to s vedomím redakcie
na vysvetlenie pre teba - oba nicky patria mne.
prosím, neodpovedaj za mňa.
dakujem.
1x pusta1
editam
Aha, čiže je to tá istá osoba. Hm, som myslela že tá čo píše recepty je druhá, pretože to píše skoro s láskou, ale tá čo odpovedá je jej pravý opak. Ten zákaz od redakcie bol zrejme oprávnený, keď sa takto správa pod svojimi vlastnými receptami. No zbohom! Som nevedela že aj to sa dá. Zákazy sú nato aby sa porušovali :-) To je tak slovenské!
svedka
Ale ved @Editam sa pytala vseobecne,neodpovedam za teba,nepytala sa teba.To je jedno,kedy si si vytvorila,ide o to ,preco ho zaroven pouzivas...ak sa mylim,prepac (ak nemas ban)...to som tu vsak na Vareche tak citala.
pusta1
Milá@svedka , aj ja som to čítala, nie je to tak :-)
dakujem za pochopenie,
ak budem chcieť, vyjadrím sa sama.
prosím, už naozaj nerieš. :-)
dík.
1x pusta1
kakavo
Asi som padol na hlavu ja. Spadnutým PC sa recept pridať dá s nickom @pusta , ale komentár sa pridať nedá? Zvláštny úder dostalo to tvoje chúďa PC.
mijaita
@pusta1 , mám od toho času. čo mi spadol pc, ked som chcela pridať môj recept na Kukuričný chlleb, nemohla som sa prihlásiť, je to s vedomím redakcie .......... Zrejmě už PC funguje, tak netřeba druhého nicku. To je vůči druhým lidem tady víc než nefér, je to samolibé. Na klanění a děkování by jeden nick, ten původní, jistě stačil.
pusta1
hahaha, ako krásne a ľahko možno spočítať pod týmto receptom všetkých mojich dobroprajných "priateľov".
DDDDDD
srdečne blahoželám :-)))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia