Novoročný grécky koláč Vasilopita fotorecept
Foto: skolavareniapolus
Recept od Denisy Vinczeovej
na 180 °C
Suroviny
420 g |
|
360 g |
|
50 g mleté (nemusia byť) |
|
6 ks |
|
1 bal |
|
1 bal |
|
z 1 pomaranča |
|
200 ml (z asi 5 pomarančov) |
|
200 ml |
|
štipka |
|
Na polevu: | |
200 g |
|
80 ml |
|
20 g |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Bielky oddelíme od žĺtkov.
-
2
Múku preosejeme a v mise zmiešame so soľou, kypriacim práškom, vanilkovým a kryštálovým cukrom a pomletými orechmi.
-
3
Odšťavíme pomaranče.
-
4
K múkovej zmesi pridáme žĺtky, nastrúhanú pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu a olej. Dôkladne vyšľaháme.
-
5
Bielky vyšľaháme do tuha. Sneh zľahka varechou vmiešame do cesta.
-
6
Okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom a vysypeme múkou. Naplníme cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 1 hodinu. Ak začne koláč tmavnúť, prikryjeme ho alobalom.
-
7
Upečený koláč Vasilopita necháme troška vychladnúť a potom ho vyklopíme z formy. Ak chceme dodržať novoročnú grécku tradíciu, do spodnej časti koláča zatlačíme jednoeurovú mincu zabalenú v alobale. Podľa gréckeho zvyku koláč krája najstarší člen rodiny a ten, kto vo svojom kúsku nájde mincu, bude mať šťastie celý nadchádzajúci rok.
-
8
V mise vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a mliekom.
-
9
Pripravenou čokoládovou polevou koláč polejeme a necháme stuhnúť.
-
10
Nakoniec Vasilopitu posypeme práškovým cukrom.
-
11
Koláč pokrájame, rozdelíme na tanieriky a podávame napríklad ku gréckej káve pripravenej v konvičke Briki. No a popri maškrtení hľadáme schovanú mincu. Veľa šťastia!
-
12
Niekedy slová ani netreba. Dokončenie koláča Vasolopita v obrazovej skratke.
Diskusia k receptu