Novoročný grécky koláč Vasilopita (fotorecept)

Autor receptu: skolavareniapolus

Recept od Denisy Vinczeovej

60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky oddelíme od žĺtkov.
  2. Múku preosejeme a v mise zmiešame so soľou, kypriacim práškom, vanilkovým a kryštálovým cukrom a pomletými orechmi.
  3. Odšťavíme pomaranče.
  4. K múkovej zmesi pridáme žĺtky, nastrúhanú pomarančovú kôru, pomarančovú šťavu a olej. Dôkladne vyšľaháme.
  5. Bielky vyšľaháme do tuha. Sneh zľahka varechou vmiešame do cesta.
  6. Okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom a vysypeme múkou. Naplníme cestom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 1 hodinu. Ak začne koláč tmavnúť, prikryjeme ho alobalom.
  7. Upečený koláč Vasilopita necháme troška vychladnúť a potom ho vyklopíme z formy. Ak chceme dodržať novoročnú grécku tradíciu, do spodnej časti koláča zatlačíme jednoeurovú mincu zabalenú v alobale. Podľa gréckeho zvyku koláč krája najstarší člen rodiny a ten, kto vo svojom kúsku nájde mincu, bude mať šťastie celý nadchádzajúci rok.
  8. V mise vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a mliekom.
  9. Pripravenou čokoládovou polevou koláč polejeme a necháme stuhnúť.
  10. Nakoniec Vasilopitu posypeme práškovým cukrom.
  11. Koláč pokrájame, rozdelíme na tanieriky a podávame napríklad ku gréckej káve pripravenej v konvičke Briki. No a popri maškrtení hľadáme schovanú mincu. Veľa šťastia!
  12. Niekedy slová ani netreba. Dokončenie koláča Vasolopita v obrazovej skratke.