Syrové tyčinky
Syrové tyčinky

Nivové twisty fotorecept

petullka - fotkapetullka, 29. decembra 2020
Nivové twisty (fotorecept)
Foto: petullka

Niečo slané na silvestrovský večer...

40
porcií
15 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

1 bal. chladené
150 g (Niva, Rival)
1 ks
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto vyberieme aspoň 15 minút pred pečením z chladničky, aby zmäklo a lepšie sa s ním pracovalo.

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajce rozšľaháme s prelisovaným cesnakom. Cesto rozvinieme, stiahneme z neho papier a dáme na pomúčenú podložku. Celú plochu potrieme vajíčkom. Na polovicu cesta nastrúhame alebo prstami rozmrvíme syr.

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme na polovicu (časť so syrom prikryjeme časťou bez syra), dobre ho pritlačíme (hlavne kraje) a potrieme vajíčkom.

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto zase preložíme, teraz však na tretiny. Hornú tretinu preložíme do stredu, dolnú tretinu preložíme do stredu (ako list do obdĺžnikovej obálky).

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zase potrieme vajíčkom a zase preložíme ľavú tretinu do stredu a potom pravú.

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ono sa to môže prekladať stále na polovicu, ale potom ostanú suché kraje bez syra, takže lepšie je prekladať kraje do stredu. Roky som to prekladala na polovice, až včera mi došlo, že takto to bude lepšie a aj bolo ?

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poprekladané cesto pomúčime a rozvaľkáme na tenký plát.

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Riadelkom/pizza krájačom nakrájame pásiky široké cca 1,5 cm. Ja ich ešte prepolím v strede, aby neboli moc dlhé.

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každý pásik skrútime, dáme na plech s papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme do zlatista.

    Nivové twisty (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

evita1a
Tieto tyčinky robievam často, no jednoduchšie. Rozložím lístkové cesto, no nechám ho na papieri. Potriem ho rozšľahaným vajcom a posypem postrúhanou Nivou ale len polovicu cesta. Cesto potom preložím a trochu ho pritlačím valčekom. Pokrájam radielkom a ďalej postup ako v tomto recepte. Obmena, namiesto Nivy dávam orechovú plnku. Tyčinky sú vysoké a nadýchané a menej pracné.
petullka
@evita1a (1.1.2021 20:59)
Tak ale to už je lístkové cesto plnené nivou, nedostane sa riadne do cesta. Možno je to menej pracné, ale pre mna aj menej chutné. Tak ale to už každému ako vyhovuje a chutí 😉 pekný večer prajem 🙂

petullka
@szupolka (2.1.2021 17:30)
Rado sa stalo. Len pozor, sú vysoko návykové 😁 teda aspoň pre mna, často ich robievam. Nech sa vydaria 😉




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia