Nivové twisty fotorecept
Foto: petullka
Niečo slané na silvestrovský večer...
porcií
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Lístkové cesto vyberieme aspoň 15 minút pred pečením z chladničky, aby zmäklo a lepšie sa s ním pracovalo.
-
2
Vajce rozšľaháme s prelisovaným cesnakom. Cesto rozvinieme, stiahneme z neho papier a dáme na pomúčenú podložku. Celú plochu potrieme vajíčkom. Na polovicu cesta nastrúhame alebo prstami rozmrvíme syr.
-
3
Cesto preložíme na polovicu (časť so syrom prikryjeme časťou bez syra), dobre ho pritlačíme (hlavne kraje) a potrieme vajíčkom.
-
4
Cesto zase preložíme, teraz však na tretiny. Hornú tretinu preložíme do stredu, dolnú tretinu preložíme do stredu (ako list do obdĺžnikovej obálky).
-
5
Zase potrieme vajíčkom a zase preložíme ľavú tretinu do stredu a potom pravú.
-
6
Ono sa to môže prekladať stále na polovicu, ale potom ostanú suché kraje bez syra, takže lepšie je prekladať kraje do stredu. Roky som to prekladala na polovice, až včera mi došlo, že takto to bude lepšie a aj bolo ?
-
7
Poprekladané cesto pomúčime a rozvaľkáme na tenký plát.
-
8
Riadelkom/pizza krájačom nakrájame pásiky široké cca 1,5 cm. Ja ich ešte prepolím v strede, aby neboli moc dlhé.
-
9
Každý pásik skrútime, dáme na plech s papierom na pečenie a potrieme vajíčkom. Pečieme do zlatista.
Tak ale to už je lístkové cesto plnené nivou, nedostane sa riadne do cesta. Možno je to menej pracné, ale pre mna aj menej chutné. Tak ale to už každému ako vyhovuje a chutí 😉 pekný večer prajem 🙂
Rado sa stalo. Len pozor, sú vysoko návykové 😁 teda aspoň pre mna, často ich robievam. Nech sa vydaria 😉