Nevarený ovocný sirup

sovka62 - fotkasovka62, 9. júna 2010

Sezóna dozrievania mäkkého ovocia sa blíži, tak vám napíšem recept na ovocný sirup, ktorý sa nevarí, ani nesterilizuje, takže vitamín C v ňom zostáva Zobraziť celý popisSezóna dozrievania mäkkého ovocia sa blíži, tak vám napíšem recept na ovocný sirup, ktorý sa nevarí, ani nesterilizuje, takže vitamín C v ňom zostáva zachovaný. Zachová sa aj aróma čerstvého ovocia, takže keď v zime otvoríte napr. fľašku malinového rozvoniate celú kuchyňu.

Suroviny

2  kg
2 l
70 g
cca 2 kg




Postup

  1. 1

    Sirup môžete pripraviť z jahôd, ríbezlí červených i čiernych, malín, černíc alebo postupne zo všetkého čo dozrieva. Ovocie zalejeme vodou, pridáme kyselinu, zamiešame a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame.

  2. 2

    Tekutinu precedíme cez plátno (môžeme štyri rohy plátna priviazať o nohy prevrátenej stoličky, na dno stoličky podložiť rajnicu a do plátna naliať ovocie s vodou). Necháme stiecť, ale ovocie na plátne netlačíme, zachytíme len to, čo samé pretečie. (Zvyšok ovocia môžeme použiť napr. do džemu).

  3. 3

    Precedenú šťavu odmeriame a pridáme toľko cukru, koľko je šťavy (teda napr.na 1,5 l šťavy 1,5 kg cukru). Premiešame, necháme stáť a vždy cca po pol hodine premiešame znova a to dovtedy, kým sa cukor celkom nerozpustí.

  4. 4

    Naplníme do umytých fliaš, ktoré sme vypláchli vriacou vodou, zazátkujeme korkovou zátkou vyvarenou vo vode a tú môžeme ešte zaliať voskom. Sirup vydrží viac ako rok (alebo ako hovorila moja kolegyňa - až dokád ho nevypijete).

Diskusia k receptu

tinca
@sovka takto robí sirup jedna naša rodinná priateľka z ríbezlí, lebo má veľa a sem-tam mi dá. Zaujimavé, že sa to nekazi?
hanina
Ja ho tiež robím z ríbezlí, ale z čiernych by asi po roku zhustol. Je dobý, voľakedy som ho robievala aj z malin a jahôd, tých už nemám veľa, ale ríbezlí - je každý rok dosť. A čierne/ ten zvyšok/ len tak nasypem do pohárov na zaváranie, popresýpam cukrom a v zime používam namiesto hrozienok do koláčov. Aj tie, čo mi zvýšia po príprave likéra. Sú výborné aj do žemlovky.
torticka
Tohto roku nebudeme robiť žiadny sirup, lebo nebudeme mať nič. Ale dávam do KK
sjuz
takto sme robievali, keď som bola decko...:)), sranda, aké spomienky to vo mne vyvolalo....ríbezľový najčastejšie. mňam:)
Vďaka za pripomenutie:), ukladám do KK.
sjuz
jezibabka - a ty čo robíš hore tak neskoro :)))?
kittys
Ja presne takto robievam bazový sirup, už ho mám hotového 15 litrov(aj na choroby, aj od smädu, aj ako darček:-)) Akurát vodu, do ktorej dávam bazu (príp. to ovocie) preváram vopred a potom do ochladnutého dávam kys. citrónovú a bazu na 24 hodín. Potom scedím a tiež v pomere cukor. Tiež sa mi nikdy nepokazil, asi to bude tou kys. citrónovou a prevarenou vodou.
alzbetka2
keď boli deti malé, aj ja som tento sirup roky robievala, len ja mám v recepte napísané, že ovocie sa má pomačkať /rukami, aby sa zachoval vitamín C/. ríbezlí bude aj tento rok dosť, asi spravím,dík za pripomenutie
zdezda
:-) ďakujem za recept a podrobný popis práce, aj za obrátenú stoličku:-), ukladám si ho a urobím z malín !
enge149
aj ja robím takto bazový sirup,ale voda je prevarená a vychledená je to istota už máme 3O pohárov a varila som ho do polnoci,je super zdravý tak dotoho,aby baza už neodkvitla,keď už nie je iné ovocie tak baza ešte bude,na zdravie...
1x safira
sovka62
@tinca : nepokazí sa, konzervuje ho ten cukor, ktorého je tam teda dosť, ale veď je to sirup, tak nevadí, že je sladký.
sovka62
@alzbetka2 : skúsila aj ja to ovocie pomačkať a aj vytlačiť to plátienko, ale potom som navrchu vo fťašiach mala takú akúsi penu, skoro ako zátka. Keď ovocie necháš celé, sirup je úplne číry.
evanaaa
Len raz som vvarila sirup, ešte sme mali záhradku a v nej ribezle, ale zostala mi z neho želatína, robila som ho od oka bez receptu. Teraz aj keby som chcela, robiť nemôžem žiadny, lebo nesmiem cukor. A či sa dá aj bez, len zo sladidlom,neviem.Asin je na to špecialny postup, recept, ak vôbec je.
honestka
@sovka : da sa kyselinacitronova nahradit aj niecim inym ako konzervovacny prostriedok? ( cerstvy citron)- viem, ze v nasich receptoch sa pouziva casto a zrejme tam amusi byt...
sovka62
@evanaaa : myslím, že bez toho cukru by to nešlo, ten tam slúži ako konzervant. S umelým sladidlom by sa to určite muselo sterilizovať a hlavne by to už asi nebolo ono.
sovka62
@honestka : podľa mňa by citrónová šťava nevadila, len by bol asi problém odhadnúť množstvo. Tá kyselina sa tam dáva kvôli tomu, aby sa z ovocia do šťavy vyluhovala farba. Ale myslím, že by stálo za to skúsiť to s tými citrónmi na menšom množstve ovocia.
babidka
@sovka , davno sme to doma robievali a vdaka za pripomenutie . ja to skusim teraz s citronom a potom ti napisem ako sa to podarilo . aj ked kyselina citronova nie je az taka strasna :-) poradim sa s farmaceutkou - nech skusi vypocitat kolko asi tej citronovej stavy treba.... dzemov mam vela od minuleho roka a tak sa musim krotit :-)
sovka62
@babidka : ak by sa podarilo zistiť koľko má byť tých citrónov, bol by to už naozaj prírodný sirup. Ak sa to dozvieš, daj, prosím ťa, vedieť.
forneta
no nie sme síce ,,sirupovi" ale skôr ,,minerálkový" ale aj tak to asi vyskúšam... ale asi zmenším dávky... mne sa to zdá byť veľa...
bambulka51
@sovka prosim ta idem robit ten tvoj recept nevareny ovocny sirup.Neskusala si ho robit s praskoveho?Lebo dcera dostala viacej citronov a chcela by som ist k nej na otocku urobit ten sirup.Dost by ma zdrziavalo to roztapanie cukru./Je to mozno smiesne ale ideme autom s Kysuc do Trencina a byvaju velke hmly./Prosim:)))
sovka62
@bambulka , až teraz som zapla počítač. Neviem, v tom práškovom cukre býva ako protihrudkujúca prísada škrob a to by nemuselo dobre dopadnúť. Minimálne by bol zakalený (a neviem či by neskysol, neskúšala som). Asi som ti moc nepomohla, mrzí ma to, ale takú skúsenosť nemám.
margaretka28


@sovka ,moruša nás obdarila aj tento rok,tak som dala na tvoju radu a skúsila som sirup,ja mám ten istý recept,ale do môjho ide len 50 g kyseliny a tak som spravila podľa teba a dala som 70 g .Dobre som urobila,lebo ako som správne tušila,je dosť sladký,tento druh ovocia nemá skoro žiadnu kyslosť,dochucujeme ho ešte citronovou šťavou rovno do pohára,ale inak je super a má peknú farbu.Robievam tento sirup z kadečoho,ale tie moruše ma akosi nikdy nenapadli,preto ti ešte raz veľmi pekne dakujem .:-))
sovka62
Nemáš za čo, @margar étka, som šťastná ak môžem pomôcť. A na budúce by som asi na moruše pridala rovno 100g kyseliny citrónovej, oni sú naozaj len sladké.
1x altyn
janger
@sovka , robila som okrem dzemu aj tento tvoj sirup, z jahod... Moj prvy sirup v zivote :-). Je vyborny, krasne to tu rozvoniavalo. Aj muz sa ponukol, ze ci ma miesat, tak mu to vonalo ;-). Len banujem, ze som si najprv neprecitala vsetky komentare. Ovocie som totiz trosku popucila, teraz sa bojim tej koze :-)...Vo flaskach mam navrchu taku penu, myslis, ze mi to zkozovatie? Sirup je pekny, ciry... My inac nie sme nejaki sladkomalinovkovi, ale myslim, ze nam aj napriek tomu tento sirup dlho nevydrzi :-). Takze dakujem ti velmi pekne za tento recept. Mozno spravim aj z ineho ovocia...
sovka62
@janger , myslím, že ti sirup vydrží, napriek malej chybičke. Cukor má konzervačný účinok, takže ani s tou kožou by sa kaziť nemal. Len pred podávaním budeš musieť použiť lyžičku a vybrať ten vrch, prípadne sirup nalievať do pohára cez sitko.
sovka62
A ak budeš mať možnosť, skús spraviť aj z červených malín, ten je úplne celkom najsamlepší.
janger
@sovka , ak budem mat moznost kupit maliny vo vacsom mnozstve, tak vyskusam. Tu to predavaju len v mini - krabickach, len tak na maskrtu. Byvaju dost drahe. Ale mozno pojdeme na samozber...Ale myslim, ze aj cernice by boli dobre. Ale tento jahodovy je fakt moc dobry :-).
sovka62
Veľmi sa teším, že sa ti sirup páči. Aj ja som skúšala robiť z černíc, v lesoch okolo našej chalupy je ich toľko, že sme na ne chodili s vedrami. Skúšala som všeličo. Kompót - nikto ho nejedol, bol samá kôstka. Džem z prepasírovaných - ani ten nechutil, vraj bol mdlý a sirup mi ohodnotili rovnako. Nakoniec sa černíc ujal manžel, po dve jesene z nich spravil víno, vraj zdravotné, na krv, ale ani to nebola pochúťka.
Tak sme usúdili, že černice sú najchutnejšie rovno z kríka do pusy a najlepšie tie naše zo záhrady, kde okolo plotov rastú, nech robíme čo chceme.
janger
@sovka , nam cernicovy dzem chuti. Uz sa na ne tesime. Ani zrniecka v nich nam vobec nevadia. Ja davam do cernicoveho dzemu trosku skorice. Velmi mi to tam pasuje. Ak by si niekedy nahodou robila, skus trosku pridat...Ale najlepsie su tie cerstve, mas pravdu :-).
marcy
@sovka ,my černice a iné momentálne ovocie iba zasypem na sucho vrstveno cukrom,dám sterilizovať na 20 min. a do deky do ochladnutia....vynikajúci domáci produkt na nepečené torty,poháre,do jogurtov...a veru aj k dobrému syru :)
@janger ,ďakujem za tip zo škoricou :)
mirian4
Výborný recept, začínajú dozrievať maliny aj čierne ríbezle, tak ideme na to :-)
miamar
Ahoj. Práve robím sirup podľa tvojho receptu a chcela by som sa opýtať na pár vecí. Či to má 24 hodín stáť pri izbovej teplote a potom keď sa tám dáva ten cukor, tak cca koľko hodín to zasa stojí? celý proces sa robí pri izbovej teplote aj dva dni? Správne som to pochopila?
sovka62
@miamar , ovocie namočím do vody v jedn deň a na druhý deň ho precedím a pridám cukor. Cukor premiešam vždy, keď idem okolo hrnca, cca raz za pol hodinu. Ešte v ten deň sa cukor rozpustí a môžem plniť fľaše. Celý proces teda trvá približne 36 hodín.
miamar
@sovka62 ,tak sirup mi asi nevyšiel, neviem prečo. Ešte včera v noci som ho naplnila do fliaš, vysterilizovaných a dnes poobede pozerám, že akosi perlí, tak som otvorila jednu flašu a normálne štvrtina vypenila. Sirup pracuje, takže mi asi nevyšiel. V čom som asi spravila chybu? Bude to pokazené?
sovka62
Netuším, ak si dodržala pomery ovocia, kyseliny, vody a cukru, nemal by pracovať. Kilo cukru na liter tekutiny stačí ako konzervant a mne pri tomto spôsobe nekysol nikdy a to ho robím asi 40 rokov. Nič nie je stratené, čo najskôr ho v tých fľašiach sterilizuj, kvasenie sa zastaví a sirupu nič nebude, akurát už nebude nevarený.
sovka62
@marianne , zalievam ho studenou vodou, takže všetky vitamíny ostanú zachované, v celom procese sa teplo nevyskytuje.
marianne
@sovka musim Ti napisat. Prisamvacku, lepsi sirup som este nepila. Robila som ho z cervenych ribezli a je super. Velmi pekne dakujem. Fotku pridam neskor, lebo z toho zvysku sa este bavim a robim dzem. Esteze som Ta posluchla a ovocie nepopucila, takto je z ovocia dvojaky uzitok. Vyborny recept, vrelo odporucam.
marianne
A odporucam dat este par listov z ribezli, najlepsie z ciernych, vyborna chut.
sovka62
To som rada, že si spokojná! Ja som ho už nerobila ani nepamätám, jednak nemám z čoho (novo vysadené ríbezle a maliny zarodia na budúci rok, teda dúfam, ak nevyschnú), jednak sa sladká voda u nás už nepije. Ale ak bude ovocie spravím, veď ho už niekto minie.
marianne
no na porazenie @sovka , všetky fotky mi píšu na konci jpg, len tejto jednej sa neráči, som ju otočila. Keď na to prídem, pridám
szavla
Hladám a chcem recept na víno ženiičky; víno, víno, vínko, vínečko !!!!!
katie2607
Ma niekto skusenosti s xylitolom (brezovym cukrom) namiesto bieleho? Robila som bazovy a je strasne sladky:(
katie2607
@Sovka62 (10.6.2010 16:14) co s tym zvysnym ovocim po scedeni prosim ked chcem robit dzem? Hned spracovat a teda varit alebo zasypat cukrom a nechat stat dalsi den? Ci sa neskazi pri tej druhej variante.dakujem

lassa
Precitala som vsetke komentare k sirupom ktore su zhotovovane za studena.Kazdy pise o drobnom ovoci a to ribezle ,jahody ,maliny a pod.Ja som tento sirup robila z hrozna a mozem potvrdit ze je velmi chutny,chuti celej rodine.
Samozrejme hrozno som odstopkovala a pouzila som len bobulky.Verim ze som niekoho inspirovala robit sirup i z tohto ovocia.
Taktiez je fantasticky dzem z hrozna.
Ahojte




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia