Nevarený ovocný sirup

Autor receptu: sovka62

Sezóna dozrievania mäkkého ovocia sa blíži, tak vám napíšem recept na ovocný sirup, ktorý sa nevarí, ani nesterilizuje, takže vitamín C v ňom zostáva zachovaný. Zachová sa aj aróma čerstvého ovocia, takže keď v zime otvoríte napr. fľašku malinového rozvoniate celú kuchyňu.

Postup

  1. Sirup môžete pripraviť z jahôd, ríbezlí červených i čiernych, malín, černíc alebo postupne zo všetkého čo dozrieva. Ovocie zalejeme vodou, pridáme kyselinu, zamiešame a necháme 24 hodín stáť. Občas premiešame.
  2. Tekutinu precedíme cez plátno (môžeme štyri rohy plátna priviazať o nohy prevrátenej stoličky, na dno stoličky podložiť rajnicu a do plátna naliať ovocie s vodou). Necháme stiecť, ale ovocie na plátne netlačíme, zachytíme len to, čo samé pretečie. (Zvyšok ovocia môžeme použiť napr. do džemu).
  3. Precedenú šťavu odmeriame a pridáme toľko cukru, koľko je šťavy (teda napr.na 1,5 l šťavy 1,5 kg cukru). Premiešame, necháme stáť a vždy cca po pol hodine premiešame znova a to dovtedy, kým sa cukor celkom nerozpustí.
  4. Naplníme do umytých fliaš, ktoré sme vypláchli vriacou vodou, zazátkujeme korkovou zátkou vyvarenou vo vode a tú môžeme ešte zaliať voskom. Sirup vydrží viac ako rok (alebo ako hovorila moja kolegyňa - až dokád ho nevypijete).