(Ne)penová čokoládová torta fotorecept

zirafninka1 - fotkazirafninka1, 21. júna 2011

Recept je zo Zlatej knihy Mary Berryovej - Dezerty a cukrovinky. V knihe je torta uvedená ako penová, mne však konzistencia penu nijako nepripomínala. Zobraziť celý popisRecept je zo Zlatej knihy Mary Berryovej - Dezerty a cukrovinky. V knihe je torta uvedená ako penová, mne však konzistencia penu nijako nepripomínala. Chybu som možno spravila ja niekde v postupe. No ani na obrázku v knihe torta penovo nevyzerá :) V každom prípade torta bola chutná a superkalorická.

45 - 55 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
450 g
200 g
250 g
8 ks
300 ml




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na prípravu torty si nachystáme.

    (Ne)penová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci roztopíme na miernom ohni čokoládu s maslom, cukrom a sladkou smotanou. Zmes vymiešame dohladka.

    (Ne)penová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo veľkej mise metličkou rozšľaháme vajíčka.

    (Ne)penová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A postupne k ním za stáleho šľahania prilievame teplú čokoládovú zmes.

    (Ne)penová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vylejeme do papierom vystlanej tortovej formy. Pečieme pri 180 °C cca 45minút (podľa orig. receptu). Korpus je hotový, ak nôž zapichnutý do hĺbky asi 5 cm ostáva po vytiahnutí čistý. U mňa to trvalo 55 minút.

    (Ne)penová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tortovú formu vyberieme a necháme vychladnúť.

    (Ne)penová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí odstránime obvod tortovej formy, tortu prikryjeme a necháme v chladničke minimálne 6 hodín. Torta nebude vyzerať lákavo, celá klesne, kde-tu popraská, no vyzerala tak aj na obrázku v knihe. Autor na to dokonca upozorňuje.

    (Ne)penová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 6tich hodinách tortu polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme vyšľahanou šľahačkou.

    (Ne)penová čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

ailuj82
ako píšeš - superkalorická, ale určite aj super chutná...
babidka
My tu tortu volame "francuzska"/dcera recept doniesla odtial/ a kedze som "cokoladova" , uz som ju viackrat piekla a je ohromne dobra - ale pre mna najnajnaj - taka polo-tepla :-)Radsej ju peciem v hranatej forme , akosi lepsie drzi tvar a lepsie sa maskrti....ale "sadne"tak ci tak . Ja som ju este nejedla studenu - jednoducho som nevydrzala Ale je to naozaj kaloricka bomba ....
sovka62
Mám tú knihu a už roky po tom recepte poškuľujem. Len sa mi to zdá naozaj príliš kalorické, toľká čokoláda a maslo, tak som ešte neskúšala.
dorisa
Krasa, ja také doma nerobím, ja skor ovocné, ale, chválim.
ola111
Nádherne vyzerá,už len keď som zbadala to množstvo čokolády...,
kalorická,nekalorická-v sobotu ju urobím,tá musí byť lahodná.
zirafninka1
Dakujem Vam vsetkym @babidka ked sme ju taku studenu jedli, tak som aj rozmyslala ci by tepla nebola jemnejsia. Dost to stuhlo.. A mozno by som nabuduce zmenila cast coko za mliecnu. @sovka62 ak chces predsa len skusit, tak skus polovicnu davku v mensej forme. Nam bola tato privelka. Naraz sa z nej neda vela zjest :))
mia2404
vyzerá super , vyskúšam určite - čokoládu možem .-))
cistinka
Ja som ju už jedla u kamarátky a môžem len doporučiť, je fakt dobrá!
delina
xixi, tuto istu tortu najdes v mojich receptoch... je to fakt bomba, akurat nedavam slahacku, aj sme skusali, ale samotna torta je podla mna tak chutna, ze slahacka to len pokazi...
dogagador
urobim,ked bude velka navsteva, aby sa to cele zjedlo, inak budem vyzerat ako slonica pri tychto vsetkych maskrtach :-)
afataga
delina mas pravdu s tou slahackou mne tiez pokazi chut, sice presne tuto tortu nepoznam ale mama robieva velmi podobnu, ja ked nemam rada torty tuto mozem :-) lebo nie je kremova
babidka
jajajaaaaaj , mliecnu cokoladu nepridavaj , bude to uplne ine! Ja som skusala a iba som to pokazila :-( Ale naozaj staci aj polovicna davka a bez slahacky :-) Taka "vlazna" uspokoji kazdeho cokoholika:-))))))
roiboos
Určite vyskúšam. S manželom máme radi čokoládové dobroty. :-))
janger
@zirafinka , mozno je to len nespravny preklad, ze penova. Niekedy su v tych prekladanych kucharskych knihach cudne preklady. Alebo je tou penou myslena slahacka... Ale torticka to musi byt fantasticky dobra. Cim viac cokolady, tym lepsie ;-))).
honestka
ja tuto tortu poznam pod menom " dort Pohadka", peciem presne v tomto zlozeni a ten nazov ju ozaj vystihuje. A obcas je dobre zhresit dobrotami, ktore su len z casu na cas.
Ten nazov "penova" je mozno preto, lebo torta neobsahuje ziadnu muku ani nic co by ju "zahustilo" a tak to "praskanie" je normalne prave pre toto. (podobne ako ked sa pecu starodavne a originalne cukrove rakvicky).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia