Foto: zirafninka1
Recept je zo Zlatej knihy Mary Berryovej - Dezerty a cukrovinky. V knihe je torta uvedená ako penová, mne však konzistencia penu nijako nepripomínala. Zobraziť celý popisRecept je zo Zlatej knihy Mary Berryovej - Dezerty a cukrovinky. V knihe je torta uvedená ako penová, mne však konzistencia penu nijako nepripomínala. Chybu som možno spravila ja niekde v postupe. No ani na obrázku v knihe torta penovo nevyzerá :) V každom prípade torta bola chutná a superkalorická.
na 180 °C
Postup
-
1
Všetky suroviny na prípravu torty si nachystáme.
-
2
V hrnci roztopíme na miernom ohni čokoládu s maslom, cukrom a sladkou smotanou. Zmes vymiešame dohladka.
-
3
Vo veľkej mise metličkou rozšľaháme vajíčka.
-
4
A postupne k ním za stáleho šľahania prilievame teplú čokoládovú zmes.
-
5
Cesto vylejeme do papierom vystlanej tortovej formy. Pečieme pri 180 °C cca 45minút (podľa orig. receptu). Korpus je hotový, ak nôž zapichnutý do hĺbky asi 5 cm ostáva po vytiahnutí čistý. U mňa to trvalo 55 minút.
-
6
Tortovú formu vyberieme a necháme vychladnúť.
-
7
Po vychladnutí odstránime obvod tortovej formy, tortu prikryjeme a necháme v chladničke minimálne 6 hodín. Torta nebude vyzerať lákavo, celá klesne, kde-tu popraská, no vyzerala tak aj na obrázku v knihe. Autor na to dokonca upozorňuje.
-
8
Po 6tich hodinách tortu polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme vyšľahanou šľahačkou.
kalorická,nekalorická-v sobotu ju urobím,tá musí byť lahodná.
Ten nazov "penova" je mozno preto, lebo torta neobsahuje ziadnu muku ani nic co by ju "zahustilo" a tak to "praskanie" je normalne prave pre toto. (podobne ako ked sa pecu starodavne a originalne cukrove rakvicky).
torta, zato táto áno