(Ne)penová čokoládová torta (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Recept je zo Zlatej knihy Mary Berryovej - Dezerty a cukrovinky. V knihe je torta uvedená ako penová, mne však konzistencia penu nijako nepripomínala. Chybu som možno spravila ja niekde v postupe. No ani na obrázku v knihe torta penovo nevyzerá :) V každom prípade torta bola chutná a superkalorická.

45 - 55 minút
na 180 °C

Postup

  1. Všetky suroviny na prípravu torty si nachystáme.
  2. V hrnci roztopíme na miernom ohni čokoládu s maslom, cukrom a sladkou smotanou. Zmes vymiešame dohladka.
  3. Vo veľkej mise metličkou rozšľaháme vajíčka.
  4. A postupne k ním za stáleho šľahania prilievame teplú čokoládovú zmes.
  5. Cesto vylejeme do papierom vystlanej tortovej formy. Pečieme pri 180 °C cca 45minút (podľa orig. receptu). Korpus je hotový, ak nôž zapichnutý do hĺbky asi 5 cm ostáva po vytiahnutí čistý. U mňa to trvalo 55 minút.
  6. Tortovú formu vyberieme a necháme vychladnúť.
  7. Po vychladnutí odstránime obvod tortovej formy, tortu prikryjeme a necháme v chladničke minimálne 6 hodín. Torta nebude vyzerať lákavo, celá klesne, kde-tu popraská, no vyzerala tak aj na obrázku v knihe. Autor na to dokonca upozorňuje.
  8. Po 6tich hodinách tortu polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme vyšľahanou šľahačkou.