(Ne)penová čokoládová torta (fotorecept)
Autor receptu: zirafninka1
Recept je zo Zlatej knihy Mary Berryovej - Dezerty a cukrovinky. V knihe je torta uvedená ako
penová, mne však konzistencia penu nijako nepripomínala. Chybu som možno spravila ja
niekde v postupe. No ani na obrázku v knihe torta penovo nevyzerá :) V každom prípade torta
bola chutná a superkalorická.
Postup
- Všetky suroviny na prípravu torty si nachystáme.
- V hrnci roztopíme na miernom ohni čokoládu s maslom, cukrom a sladkou smotanou. Zmes vymiešame dohladka.
- Vo veľkej mise metličkou rozšľaháme vajíčka.
- A postupne k ním za stáleho šľahania prilievame teplú čokoládovú zmes.
- Cesto vylejeme do papierom vystlanej tortovej formy. Pečieme pri 180 °C cca 45minút (podľa orig. receptu). Korpus je hotový, ak nôž zapichnutý do hĺbky asi 5 cm ostáva po vytiahnutí čistý. U mňa to trvalo 55 minút.
- Tortovú formu vyberieme a necháme vychladnúť.
- Po vychladnutí odstránime obvod tortovej formy, tortu prikryjeme a necháme v chladničke minimálne 6 hodín. Torta nebude vyzerať lákavo, celá klesne, kde-tu popraská, no vyzerala tak aj na obrázku v knihe. Autor na to dokonca upozorňuje.
- Po 6tich hodinách tortu polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme vyšľahanou šľahačkou.