Nepečený ovocný dezert s mascarpone fotorecept
Foto: elenas
Jednoduchý a rýchly dezert, ktorý poteší svojou lahodnou chuťou. Ovocie som použila mrazené, malá som veľké balenie lesnej zmesi v mrazničke a mascarpone Zobraziť celý popisJednoduchý a rýchly dezert, ktorý poteší svojou lahodnou chuťou. Ovocie som použila mrazené, malá som veľké balenie lesnej zmesi v mrazničke a mascarpone v chladničke a tak vznikol tento dezert. Inak ovocie môžete použiť aj čerstvé.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
500 ml (33 %) |
|
4-5 PL (podľa chuti) |
|
1 bal. (alebo 1 KL vanilkového extraktu) |
|
400 g |
|
Ovocná plnka: | |
750 g mrazené |
|
3-4 PL |
|
|
|
1-2 ČL (alebo zemiakový) |
|
Na vrch: | |
|
|
(alebo čokoláda) |
|
Postup
-
1
Množstvo surovín je na formu s rozmermi asi 34x24 cm ale môžete to prispôsobiť podľa seba. Najprv pripravíme ovocnú plnku. Ovocie vysypeme do menšieho hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor, necháme zovrieť a povaríme niekoľko minút až sa cukor rozpustí a ovocie pustí šťavu. Škrob rozmiešame s trochou vody a pridáme k ovocnej zmesi, za stáleho miešania povaríme ešte 2 minútky, aby plnka trochu zhustla. Potom zmes necháme vychladnúť (pre rýchlejšie vychladnutie hrniec postavím do nádoby so studenou vodou). Občas zmes premiešame. Ak by vám vadili zrniečka v ovocí, môžete zmes prepasírovať cez sito, ja to nerobím:)
-
2
Kým chladne ovocná plnka, pripravíme krém. Studené mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový cukor (alebo vanilkový extrakt) spolu vyšľaháme do zhustnutia (začíname šľahať pri malých otáčkach, potom postupne zvýšime).
-
3
Piškóty poukladáme na dno formy, zalejeme polovicou ovocnej zmesi, na vrch rozotrieme polovicu krému z mascarpone.
-
4
Postup opäť zopakujeme - urobíme druhú vrstvu: poukladáme piškóty, potom ovocná zmes a na vrch mascarpone. Vrch koláča som posypala piškótovými omrvinkami, čo ešte zostali z medovej torty a pokvapkala Pikaom. Môžete však použiť piškótové omrvinky (piškóty nastrúhajte na jemnom strúhadle) s kakaom alebo aj bez, môžete posypať strúhanou čokoládou alebo ozdobiť rozpustenou čokoládou a prípadne aj čerstvým ovocím.
-
5
Dezert dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Ďakujem za milý komentár, veľmi presne si to opísala, v chladničke sa veru dlho nezdrží. Pekný víkend prajem!