Nepečený ovocný zákusok

Nepečený ovocný dezert s mascarpone (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Jednoduchý a rýchly dezert, ktorý poteší svojou lahodnou chuťou.* Ovocie som použila mrazené, malá som veľké balenie lesnej zmesi v mrazničke a mascarpone v chladničke a tak vznikol tento dezert. Inak ovocie môžete použiť aj čerstvé.

12-16
porcií
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Množstvo surovín je na formu s rozmermi asi 34x24 cm ale môžete to prispôsobiť podľa seba. Najprv pripravíme ovocnú plnku. Ovocie vysypeme do menšieho hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor, necháme zovrieť a povaríme niekoľko minút až sa cukor rozpustí a ovocie pustí šťavu. Škrob rozmiešame s trochou vody a pridáme k ovocnej zmesi, za stáleho miešania povaríme ešte 2 minútky, aby plnka trochu zhustla. Potom zmes necháme vychladnúť (pre rýchlejšie vychladnutie hrniec postavím do nádoby so studenou vodou). Občas zmes premiešame. Ak by vám vadili zrniečka v ovocí, môžete zmes prepasírovať cez sito, ja to nerobím:)
  2. Kým chladne ovocná plnka, pripravíme krém. Studené mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový cukor (alebo vanilkový extrakt) spolu vyšľaháme do zhustnutia (začíname šľahať pri malých otáčkach, potom postupne zvýšime).
  3. Piškóty poukladáme na dno formy, zalejeme polovicou ovocnej zmesi, na vrch rozotrieme polovicu krému z mascarpone.
  4. Postup opäť zopakujeme - urobíme druhú vrstvu: poukladáme piškóty, potom ovocná zmes a na vrch mascarpone. Vrch koláča som posypala piškótovými omrvinkami, čo ešte zostali z medovej torty a pokvapkala Pikaom. Môžete však použiť piškótové omrvinky (piškóty nastrúhajte na jemnom strúhadle) s kakaom alebo aj bez, môžete posypať strúhanou čokoládou alebo ozdobiť rozpustenou čokoládou a prípadne aj čerstvým ovocím.
  5. Dezert dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín a môžeme podávať. Dobrú chuť.