Nepečený ovocný zákusok
Nepečený ovocný dezert s mascarpone (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Jednoduchý a rýchly dezert, ktorý poteší svojou lahodnou chuťou.* Ovocie som použila mrazené, malá som veľké balenie lesnej
zmesi v mrazničke a mascarpone v chladničke a tak vznikol tento dezert. Inak ovocie môžete použiť aj čerstvé.
12-16 porcií |
30 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Množstvo surovín je na formu s rozmermi asi 34x24 cm ale môžete to prispôsobiť podľa seba.
Najprv pripravíme ovocnú plnku. Ovocie vysypeme do menšieho hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme cukor, necháme zovrieť a povaríme niekoľko minút až sa cukor rozpustí a ovocie pustí šťavu. Škrob rozmiešame s trochou vody a pridáme k ovocnej zmesi, za stáleho miešania povaríme ešte 2 minútky, aby plnka trochu zhustla. Potom zmes necháme vychladnúť (pre rýchlejšie vychladnutie hrniec postavím do nádoby so studenou vodou). Občas zmes premiešame. Ak by vám vadili zrniečka v ovocí, môžete zmes prepasírovať cez sito, ja to nerobím:)
- Kým chladne ovocná plnka, pripravíme krém. Studené mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový cukor (alebo vanilkový extrakt) spolu vyšľaháme do zhustnutia (začíname šľahať pri malých otáčkach, potom postupne zvýšime).
- Piškóty poukladáme na dno formy, zalejeme polovicou ovocnej zmesi, na vrch rozotrieme polovicu krému z mascarpone.
- Postup opäť zopakujeme - urobíme druhú vrstvu: poukladáme piškóty, potom ovocná zmes a na vrch mascarpone. Vrch koláča som posypala piškótovými omrvinkami, čo ešte zostali z medovej torty a pokvapkala Pikaom. Môžete však použiť piškótové omrvinky (piškóty nastrúhajte na jemnom strúhadle) s kakaom alebo aj bez, môžete posypať strúhanou čokoládou alebo ozdobiť rozpustenou čokoládou a prípadne aj čerstvým ovocím.
- Dezert dáme stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín a môžeme podávať. Dobrú chuť.