Nemecké ražné bagety fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. júna 2013
Nemecké ražné bagety (fotorecept)
Foto: pusta

Ked som bola za mlada v Nemecku a videla som po prvýkrát tmavé pečivo v obchode vo výklade, trapne som sa spýtala môjho priateľa, či sú to len atrapy. Poznala som totiž len biele pečivo, časom som ho objavila a prišla som mu na chuť. Teraz ho pečiem už aj doma. Na No.Salty som objavila tento úžasný recept, v ktorom okrem iného bol i koriander a pravé holandské kakao,čo ma zaujalo. Včera som tieto bagety upiekla, len máličko som recept upravila, sú fantastické a majú vynikajúcu chuť.

180 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
200 g
1 ČL (jačmenný sirup)
1 ČL
17 g
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 ČL
2 PL do cesta (aleboovsené otruby)
2 PL na posypanie (alebo otruby)
3 PL
150 ml
150 ml
podľa potreby na potretie bagiet

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do vandlíka som dala obe múky, soľ a...

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...premiešala.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som mletú rascu /zakrytá kakaom/, holandské kakao a mletý koriander.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Znovu som premiešala.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som ovsené vločky.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do kastrólika som dala Sladenku.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Sladenka je prírodné sladidlo, dostať ho kúpiť v Bio obchodoch a niektorých supermarketoch, možno ho kúpiť aj na nete. Sladenka je český výrobok, na Slovensku kúpite pod názvom Sladovit.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Je to Jačmenný sirup so sladom, často sa používa do kysnutého cesta.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som včelí med a vodu, v ktorej som zahrievaním obe zložky za tepla rozpustila miešaním.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridala som vlažné mlieko a rozdrobené čerstvé droždie.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Za 15 minút mi krásne vykysol kvások, ktorý som...

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...spolu s olejom pridala do suchých ingrediencií.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Všetko som dôkladne spracovala rukami na hladké polotuhé cesto, spracováva sa ťažšie, trvalo mi to asi 15 minút. Nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Cesto som na pomúčenej doske rozdelila na 6 rovnakých častí.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vytvarovala som z nich malé bagety. Majú sa dať do bagetovej formy dalej kysnúť na teplé miesto asi na 20 - 25 minút. Ja tú formu nemám, nechala som ich kysnúť na doske.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Bagety som preložila na plech vystlaný pečiacim papierom a šikmo som ich 3x narezala ostrým nožom.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Bagety som potrela mliekom a...

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...posypala ovsenými vločkami.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 200 stupňov C 15 minút.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Ked vychladli, dala som ich do košíka na pečivo.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Zaujímalo ma holandské kakao v ceste, ako chutí na slano. Bagety nie sú od neho sladké, kakao je horké, cesto výborne ochutí i zafarbí. Koriander dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá vynikajúco harmonizuje s rascou a kakaom. Bagety sú neskutočne dobré, odporúčam vyskúšať.

    Nemecké ražné bagety (fotorecept) - obrázok 21

Diskusia k receptu

paploska
výborný recept, len mlieko nahradím sójovým a idem skúšať :-)
pusta
@paploska , kľudne ho nahrad sójovým mliekom, recept je skutočne výborný.
dakujem za pochvalu.
staja
Tiež by som skúsila, už som nejaké bagety piekla, ale nemám sladenku. Dá sa nahradiť niečím?
pusta
@sergej , aj tak sa to dá nazvať, ak chceš ty nazvať pre seba :-)
dakujem.
sracz
Perfektná práca, postup vhodný aj pre začiatočníka či amatéra (autodidakt_a ako ja)! Ďakujem Ti milá pracovitá @pusta - určite vyskúšam, rás experimentujem a hlavne "o - aj - vy chutnávam"!
iva63
veľmi zaujímavý rcp si nám predviedla, ďakujem-:) ražné tiež rada pečiem tak sa teším na to kakao v recepte! kk
pusta
milý@sracz - ferikém, niekedy si myslím, že tým skúsenejším môže moja precíznosť aj liezť na nervay :-), ale zároveň si uvedomujem, že mi kedysi dobre padlo, ked mi niekto podrobne vysvetlil a je tu aj dosť začínajúcich a tým to príde zase vhod.
dakujem ti za uznanie :-)
pusta
@ivka63 , mňa tiež zaujalo kakao v tomto recepte na slano. podobne ako kedysi zase škorica v jedlách na slano, obe tieto zložky sa u nás málo poznajú, málo takto používajú a sú pri tom prekvapivo chutné práve v tejto kombinácii.
bagety sú vynikajúce a veľmi sýte, vdaka zloženiu aj veľmi zdravé.
dakujem za uloženie do kk a uznanie :-)
pusta
@staja , ak nemáš Sladenku, ktorá je prírodným sladidlom, tak môžeš použiť cukor na toto množstvo 1 CL a budeš mať výborné bagety.
dakujem.
pusta
@mariaklara , tak to ma naozaj veľmi teší, že si tento rp uložila do kk.
dakujem ti za pochvalu.
hannah22
@pusta ako vždy tvoj recept nemá chybu, ukladám, už sa teším na novú chut a skúsenost s kakaom , sladenkou a dalšími prísadami, vdaka...:))
pusta
@hannah , tak to ma veľmi teší, ýe ho ideš spraviť.
dakujem za krásne hodnotenie :-)
lusinkab
Tak toto ide hned do KK na list cim skor vyskusat :-) mozno uz aj hned zajtra :-) krasne este taka otazocka rascu mam ale len celu no a potom mam rimsku rascu mletu,ktore by sa hodilo viac ?
pusta
@lucynka , som rada, že si dala do kk a vyskúšaš. podľa mňa rasca môže byť kľudne celá alebo aj vynechať. rímsku rascu nedávaj, v týchto nemeckých bagetách sa nepoužíva, tá patrí do orientálneho korenenia.
dakujem :-)
lusinkab
:-) dakujem za odpoved :-) no ja len koli tomu,ze tam je aj ten mlety koriander tak ma napadlo ci by tam nezapasovala aj ta rimska :-)
pusta
@lucynka , do bagiet určite nie, aj ked je tam koriander, tu sa snúbi s kakaom.
do mäsa hej.
lusinkab
vdaka :-) no tie koreniny su mi dobre zname kedze indicke varim minimalne raz do tyzdna :-) dokonca aj dnes :-) len mletu rascu akosi nepouzivam :-) radsej mam celu :-)
pusta
vlucynka, ja som si zas kúpila tieto koreniny ako napr. koriander, rímsku rascu a iné k vôli arabskej kuchyni.:-)
to muselo u teba voňať dnes :-) moshe bysi určite pochutnal u teba, on miluje indickú kuchňu :-)
inak mletá rascav sa mi míňa len pomaly
evabenova
Ahoj, skvely recept, ulozeny, a bude isto vyskusany. Zijem tu v Nemecku, tak budu urcite viac chutit domace ako kupene :) Namiesto tej sladenky skusim trstinovy sirup, je tiez rovnakej konzistencie, farby, chuti jemne horkasto. Neviem ako chuti sladenka. Dufam, ze to vyjde. Vdaka este raz! Si sikovna :)
pusta
@evaebenova , sladenka chutí nasladlo, je to prírodné sladidlo z jačmeňa.pravdaže, chutí lepšie ako kúpené pečivo, okrem toho vdaka koriandru a kakau to má vynikajúcu chuť. môžeš použiť aj trstinový sirup, je na rovnakej báze. určite sa ti vydaria.
som rada, že si si môj recept uložila a vyskúšaš.
dakujem za uznanie a peknú pochvalu.