Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta fotorecept
Foto: cesminaz
Veľmi fajnové, jemné orechové rožteky ku káve s priateľmi, alebo na posedenie s rodinkou. Hodia sa aj na sviatočné chvíle a oslavu. Fantastické sú Zobraziť celý popisVeľmi fajnové, jemné orechové rožteky ku káve s priateľmi, alebo na posedenie s rodinkou. Hodia sa aj na sviatočné chvíle a oslavu. Fantastické sú aj s makovou plnkou!
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
600 g |
|
200 g |
|
250 ml |
|
1 dl |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1 bal. (15 g) |
|
Plnka: | |
250 g mleté |
|
3-4 PL |
|
1 bal. |
|
2 štipky |
|
1/2 KL |
|
Na potretie: | |
trocha |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku, cukor, soľ a prášok do pečiva najprv premiešame lyžicou v miske. Potom pridáme citrónovú šťavu, smotanu na šľahanie a mlieko. Mlieko môžete pridávať po troške, uvidíte koľko budete potrebovať :-) Ja som dala 1 dl. Vypracujeme polomäkké, jemné, poriadne vláčne (mastné) cesto. Hotové cesto necháme 15 minút odpočívať.
-
2
Za ten čas si urobíme plnku. Mleté orechy zmiešame so škoricou, soľou, vanilkovým cukrom a lekvárom podľa chuti. Ja miešam s orechami vždy marhuľový, lebo tá kombinácia nám chutí najviac :-)
-
3
Oddýchnuté cesto prekrojíme na 2 časti a zľahka ich sformujeme do tvaru bochníčka. Bochníčky vyvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou cca 4 mm.
-
4
Následne každý kruh pokrájame na 8 častí a dáme všade rovnomerne plnku. Každý trojuholník 2x pri plnke zakrojíme, a presne podľa fotky zľahka skrútime do tvaru rožteka. Rožteky ukladáme na plech s papierom, natrieme mliekom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na 20 minút. Treba si to sledovať.
-
5
Ešte trocha teplé upečené rohlíčky posypeme bohato práškovým cukrom. Kto chce, si môže naplniť polovicu rožtekov aj makovou plnkou alebo upiecť len čisto makové rožteky.
-
6
Rožteky sú krehké a veľmi chutné. Toto cesto je vlastne niečo ako linecké a preto vydržia tieto rožteky aj 1 týždeň. Takže si ich kľudne môžete upiecť aj vopred :-) Treba ich skladovať v umelej dóze, alebo krabici. Prajem dobrú chuť !
-
7
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com
Dakujem @Terinka zlatá za tvoje milé slová :-) Srdečne pozdravujem a pekný víkend prajem!
Cesmínko, děkuji za sdílení tohoto receptu, líbí se mi těsto i plnka, o chuti si nechám zdát. Letí pozdravení!
V recepte mi chýbalo maslo,, možno tak má byť,ale pre istotu som pridala 125 g masla. Chcela som mať menšie rohlíčky,tak som odpočinuté cesto rozdelila, nie na 2 ale na 4 časti.
Vrele odporúčam tento receptík. Ďakujem.
Som rada, že si vyskúšala a bola s receptom spokojná :-) Vieš, zato tam nejde tuk do cesta, lebo tá smotana na šlahanie je 36%ná a cesto bolo fakt poriadne mastné. Ale pravdaže si to každý môže upraviť aj podla seba., tak ako si to spravila ty :-) Tak či onak, teší ma, že rohlíčky chutili.