Orechové rožteky
Nekysnuté orechové rožteky zo šľahačkového cesta (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Veľmi fajnové, jemné orechové rožteky ku káve s priateľmi, alebo na posedenie s rodinkou. Hodia sa aj na sviatočné chvíle a oslavu. Fantastické sú aj s makovou plnkou!
16 ks porcií |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Cesto: Múku, cukor, soľ a prášok do pečiva najprv premiešame lyžicou v miske. Potom pridáme citrónovú šťavu, smotanu na šľahanie a mlieko. Mlieko môžete pridávať po troške, uvidíte koľko budete potrebovať :-) Ja som dala 1 dl. Vypracujeme polomäkké, jemné, poriadne vláčne (mastné) cesto. Hotové cesto necháme 15 minút odpočívať.
- Za ten čas si urobíme plnku. Mleté orechy zmiešame so škoricou, soľou, vanilkovým cukrom a lekvárom podľa chuti. Ja miešam s orechami vždy marhuľový, lebo tá kombinácia nám chutí najviac :-)
- Oddýchnuté cesto prekrojíme na 2 časti a zľahka ich sformujeme do tvaru bochníčka. Bochníčky vyvaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou cca 4 mm.
- Následne každý kruh pokrájame na 8 častí a dáme všade rovnomerne plnku. Každý trojuholník 2x pri plnke zakrojíme, a presne podľa fotky zľahka skrútime do tvaru rožteka. Rožteky ukladáme na plech s papierom, natrieme mliekom a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na 20 minút. Treba si to sledovať.
- Ešte trocha teplé upečené rohlíčky posypeme bohato práškovým cukrom. Kto chce, si môže naplniť polovicu rožtekov aj makovou plnkou alebo upiecť len čisto makové rožteky.
- Rožteky sú krehké a veľmi chutné. Toto cesto je vlastne niečo ako linecké a preto vydržia tieto rožteky aj 1 týždeň. Takže si ich kľudne môžete upiecť aj vopred :-) Treba ich skladovať v umelej dóze, alebo krabici.
Prajem dobrú chuť !
- Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu
cesminazuenal.blogspot.com