Foto: babkamt
Dnes je v hlavnej úlohe nektarinka. Vlani sa vnučka sťažovala, že som jej spravila málo nektarinkového džemu. Veľmi si ho pochvaľovala. Tento rok Zobraziť celý popisDnes je v hlavnej úlohe nektarinka. Vlani sa vnučka sťažovala, že som jej spravila málo nektarinkového džemu. Veľmi si ho pochvaľovala. Tento rok jej ho musím zavariť viac. Robila som len z nektariniek, potom som robila nektarinko - marhuľový. Spravila som aj jednu dávku len z marhulí. Vnučka je na dovolenke, po návrate sa džemu poteší:-)
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
500 g |
|
1 bal. |
|
1 ČL |
|
Marhuľový džem: | |
1 kg |
|
500 g |
|
1 bal. |
|
|
|
Nektarínkový džem: | |
1 kg |
|
500 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Ráno som našla v záhrade na zemi nektarínky. Vietor mi ich obral. Boli síce od blata, lebo som večer polievala stromy. Nektarinky som umyla, vykôstkovala, stiahla som z nich šupku. Spravila som jednu dávku nektarinkového džemu.
-
2
V kuchyni som mala aj obraté marhule na guľky. Tak som z nich zobrala a skombinovala som ich s nektarinkami.
-
3
Marhule som umyla, vykôstkovala, pokrájala .
-
4
Použila som 500 g nektariniek a 500 g marhúľ.
-
5
Odvážila som si 500 g cukru. Pridala som k nemu Želírex. Premiešala som cukor s Želírexom a 1 čl kyseliny citrónovej.
-
6
Ovocie som povarila, kým pustilo šťavu.
-
7
Postupne som pridala cukor s Želírexom a 1 čl kyseliny citrónovej tak, aby som neprerušila var. Po pridaní celého cukru som džem varila 4 minúty. Vnučke sa páči, že v džeme zostanú aj kúsky nektariniek.
-
8
Toto je džem len z nektariniek. Džem som preložila do pripravených čistých fľašiek. Okraj pohára som musela očistiť. Nemám dobrý lievik. Tento je vhodný len na veľké poháre. Poháre som zavrela viečkom. Otočila som ich na 5 minút hore dnom, nech sa mi chytia viečka. Takto som postupovala aj pri zvyšných džemoch.
-
9
Toto je moje včerajšie dielo. Zľava je nektarinkovo - marhuľový, v strede nektarinkový, vpravo čistý marhuľový džem
-
10
Neobišlo sa to bez ochutnávky:-)
@izabella929 :-)
@evanaaa keby som ho varila klasicky, tak naozaj stojím pri sporáku dlho. S želírovacím cukrom to ide rýchlo. To nie je nič proti tomu, ako som sa dnes cez obed potila pri žehlení:-) Zajtra si privstanem a uvarím ho ráno. Pekný večer ti prajem.