Nektarinkovo-marhuľový džem fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 21. júla 2015
Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept)
Foto: babkamt

Dnes je v hlavnej úlohe nektarinka. Vlani sa vnučka sťažovala, že som jej spravila málo nektarinkového džemu. Veľmi si ho pochvaľovala. Tento rok jej ho musím zavariť viac. Robila som len z nektariniek, potom som robila nektarinko - marhuľový. Spravila som aj jednu dávku len z marhulí. Vnučka je na dovolenke, po návrate sa džemu poteší:-)

4 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
500 g
1 bal.
1 ČL
Marhuľový džem:
1 kg
500 g
1 bal.
Nektarínkový džem:
1 kg
500 g
1 ks
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ráno som našla v záhrade na zemi nektarínky. Vietor mi ich obral. Boli síce od blata, lebo som večer polievala stromy. Nektarinky som umyla, vykôstkovala, stiahla som z nich šupku. Spravila som jednu dávku nektarinkového džemu.

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V kuchyni som mala aj obraté marhule na guľky. Tak som z nich zobrala a skombinovala som ich s nektarinkami.

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Marhule som umyla, vykôstkovala, pokrájala .

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Použila som 500 g nektariniek a 500 g marhúľ.

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odvážila som si 500 g cukru. Pridala som k nemu Želírex. Premiešala som cukor s Želírexom a 1 čl kyseliny citrónovej.

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ovocie som povarila, kým pustilo šťavu.

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Postupne som pridala cukor s Želírexom a 1 čl kyseliny citrónovej tak, aby som neprerušila var. Po pridaní celého cukru som džem varila 4 minúty. Vnučke sa páči, že v džeme zostanú aj kúsky nektariniek.

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto je džem len z nektariniek. Džem som preložila do pripravených čistých fľašiek. Okraj pohára som musela očistiť. Nemám dobrý lievik. Tento je vhodný len na veľké poháre. Poháre som zavrela viečkom. Otočila som ich na 5 minút hore dnom, nech sa mi chytia viečka. Takto som postupovala aj pri zvyšných džemoch.

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto je moje včerajšie dielo. Zľava je nektarinkovo - marhuľový, v strede nektarinkový, vpravo čistý marhuľový džem

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Neobišlo sa to bez ochutnávky:-)

    Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
@babkamt , nepochybne je ten džem výborný, aj jeden aj druhý, až mi sliny tečú pri nahliadnutí na ten natretý chlieb:) ale na druhej strane, obdivujem ťa, v tomto horku stáť pri sporáku a miešať lekváre, ja ledva dýcham a čo najmenej sa pohybujem, aj keď variť som tiež musela......ale ten džemík za to iste stál.
@aandulka je naozaj dobrý. Inak by ma vnučka nežiadala, nech jej ho spravím viac. Zajtra ho budem znovu variť:-)
@evanaaa keby som ho varila klasicky, tak naozaj stojím pri sporáku dlho. S želírovacím cukrom to ide rýchlo. To nie je nič proti tomu, ako som sa dnes cez obed potila pri žehlení:-) Zajtra si privstanem a uvarím ho ráno. Pekný večer ti prajem.
nektarinkový je ozaj výborný, minulý rok som ho varila, tento rok mám už odžemované 4 druhy, mám dosť, so želirovacím cukrom ozaj chvíľa, najdlhšie je ich odkôstkovať
@havino tak potom tebe ho nemusím chváliť, keďže si ho už varila , jeho chuť poznáš. Si šikovná, keď si už uvarila zo štyroch druhov ovocia. Pre nás by už bolo aj dosť, no Terezka si ho objednala, veľmi jej chutí. Sťažovala sa, že som ho vlani spravila málo:-) Tento rok jej ho spravím viac. Bude mať v zime na palacinky, vianočku. Máš pravdu, najdlhšie trvá príprava pred varením.

Pridaj komentár k receptu: