Nektarinkovo-marhuľový džem (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Dnes je v hlavnej úlohe nektarinka. Vlani sa vnučka sťažovala, že som jej spravila málo nektarinkového džemu. Veľmi si ho pochvaľovala. Tento rok jej ho musím zavariť viac. Robila som len z nektariniek, potom som robila nektarinko - marhuľový. Spravila som aj jednu dávku len z marhulí. Vnučka je na dovolenke, po návrate sa džemu poteší:-)

4 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ráno som našla v záhrade na zemi nektarínky. Vietor mi ich obral. Boli síce od blata, lebo som večer polievala stromy. Nektarinky som umyla, vykôstkovala, stiahla som z nich šupku. Spravila som jednu dávku nektarinkového džemu.
  2. V kuchyni som mala aj obraté marhule na guľky. Tak som z nich zobrala a skombinovala som ich s nektarinkami.
  3. Marhule som umyla, vykôstkovala, pokrájala .
  4. Použila som 500 g nektariniek a 500 g marhúľ.
  5. Odvážila som si 500 g cukru. Pridala som k nemu Želírex. Premiešala som cukor s Želírexom a 1 čl kyseliny citrónovej.
  6. Ovocie som povarila, kým pustilo šťavu.
  7. Postupne som pridala cukor s Želírexom a 1 čl kyseliny citrónovej tak, aby som neprerušila var. Po pridaní celého cukru som džem varila 4 minúty. Vnučke sa páči, že v džeme zostanú aj kúsky nektariniek.
  8. Toto je džem len z nektariniek. Džem som preložila do pripravených čistých fľašiek. Okraj pohára som musela očistiť. Nemám dobrý lievik. Tento je vhodný len na veľké poháre. Poháre som zavrela viečkom. Otočila som ich na 5 minút hore dnom, nech sa mi chytia viečka. Takto som postupovala aj pri zvyšných džemoch.
  9. Toto je moje včerajšie dielo. Zľava je nektarinkovo - marhuľový, v strede nektarinkový, vpravo čistý marhuľový džem
  10. Neobišlo sa to bez ochutnávky:-)