Nátierka z pečenej cvikly

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 24. marca 2015

Úplne jednoduchá príprava, obsah cenných látok, lahodná chuť a krásna farba. To sú jej pozitíva.

5 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. 1

    Surovú cviklu očistíme a pokrájame na kúsky, vložíme na plech vyložený pečiacim papierom a premiešame s olivovým olejom a soľou. Pridáme pár strúčikov cesnaku v šupke a korenie podľa ľubovôle, ja som použila rozmarín. Pečieme v rúre predhriatej na 200°C asi 30 minút.

    Nátierka z pečenej cvikly - obrázok 1
  2. 2

    Po upečení odstránime rozmarín, cviklu preložíme do misky, pridáme cesnak vytlačený zo šupiek a ponorným mixérom rozmixujeme. Kto chce, môže upečenú a nerozmixovanú cviklu jesť aj ako teplý šalát, či prílohu. Nádherne vonia a chutí.

    Nátierka z pečenej cvikly - obrázok 2
  3. 3

    Ja som ju pripravila na raňajky, natrela na chlebík, nadrobila na ňu syr a posypala cibuľkou.

    Nátierka z pečenej cvikly - obrázok 3

Diskusia k receptu

safran
zvyčajne to konzumujem v bode 2 pokvapkané balzamikovým octom a rozmrvená bryndza alebo kozí syr, ale robila som na jeseň aj cviklu ako džem, tak toto tiež nemôže byť horšie :-)
kukulienka71
cviklový džem, to mi hovoríš až teraz???:-)) odpustím, až keď mi dáš recept:-) ďakujem za pekný koment.
ares
Fakt jednoduchá nátierka, a keďže cviklu tak, ako som ju ako dieťa neznášal, teraz sa jej neviem dojesť, určite si na nej pochutnám.
Tiež by ma veľmi zaujal recept na džem z cvikle. @safran , nepodelíš sa?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Dobrý recept, ale ja som si zaradila recept medzi šaláty, mne by to chutilo napr. k francúzskym zemiakom alebo k rizotu.
ubka
@kukulienka71 -Cviklová marmeláda: 1 kg varenej cvikle
0,75 kg cukor
8 g kyselina citrónová (alebo šťava z 3 citrónov)
1 g škorica mletá
Postup prípravy
Cviklu dôkladne umyjeme a varíme, pokým nezmäkne aj v strednej časti buľvy.
Zvarenú repu ochladíme v studenej vode a olúpeme. Potom ich zomelieme,
rozmixujeme, alebo .zomelieme. Získaný pretlak ešte prepasírujeme cez jemné sito
a zahustíme varom pri stálom miešaní. Asi po 15 minútach varu pridáme tretinu
cukru, po 5 minútach ďalšieho varu zvyšok cukru a ostatné prísady. Hmotu
zahusťujeme varom až do želanej hustoty. Hotovú marmeládu plníme ešte zahorúca
do zohriatych pohárov, zatvoríme viečkami otočíme hore dnom a necháme
vychladnúť. Kto chce, môže pre väčšiu istotu sterilizovať uzatvorenú marmeládu pri teplote 100°C cca 5 minút
kukulienka71
Ďakujem vám za pristavenie sa. Milovníci cvikly sa nezaprú:-) tiež mám rada kombináciu francúzskych zemiakov alebo rizota s cviklou.
havino
pečená cvikla je veľmi dobrá, ale že pečenú pomixovať, by ma netrklo. a na mojom čisto ražnom chlebe si ju viem predstaviť už tento týžden.