Foto: kukulienka71
Úplne jednoduchá príprava, obsah cenných látok, lahodná chuť a krásna farba. To sú jej pozitíva.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Surovú cviklu očistíme a pokrájame na kúsky, vložíme na plech vyložený pečiacim papierom a premiešame s olivovým olejom a soľou. Pridáme pár strúčikov cesnaku v šupke a korenie podľa ľubovôle, ja som použila rozmarín. Pečieme v rúre predhriatej na 200°C asi 30 minút.
-
2
Po upečení odstránime rozmarín, cviklu preložíme do misky, pridáme cesnak vytlačený zo šupiek a ponorným mixérom rozmixujeme. Kto chce, môže upečenú a nerozmixovanú cviklu jesť aj ako teplý šalát, či prílohu. Nádherne vonia a chutí.
-
3
Ja som ju pripravila na raňajky, natrela na chlebík, nadrobila na ňu syr a posypala cibuľkou.
Tiež by ma veľmi zaujal recept na džem z cvikle. @safran , nepodelíš sa?
0,75 kg cukor
8 g kyselina citrónová (alebo šťava z 3 citrónov)
1 g škorica mletá
Postup prípravy
Cviklu dôkladne umyjeme a varíme, pokým nezmäkne aj v strednej časti buľvy.
Zvarenú repu ochladíme v studenej vode a olúpeme. Potom ich zomelieme,
rozmixujeme, alebo .zomelieme. Získaný pretlak ešte prepasírujeme cez jemné sito
a zahustíme varom pri stálom miešaní. Asi po 15 minútach varu pridáme tretinu
cukru, po 5 minútach ďalšieho varu zvyšok cukru a ostatné prísady. Hmotu
zahusťujeme varom až do želanej hustoty. Hotovú marmeládu plníme ešte zahorúca
do zohriatych pohárov, zatvoríme viečkami otočíme hore dnom a necháme
vychladnúť. Kto chce, môže pre väčšiu istotu sterilizovať uzatvorenú marmeládu pri teplote 100°C cca 5 minút
@dusan95843 , no teda! príjemné prekvapenie, že aj mužom to pasuje, som nesmierne rada:-)
@marianne , len si daj, na zdravie!
Ďakujem vám za milé komentáre