Nakladaný zázvor

sharona - fotkasharona, 27. mája 2013

Nakladaný zázvor hodne využíva japonská kuchyňa a keďže aj ja mám rada sushi pridávam ho sem. Kupovaný je dosť drahý, robím si ho doma Zobraziť celý popisNakladaný zázvor hodne využíva japonská kuchyňa a keďže aj ja mám rada sushi pridávam ho sem. Kupovaný je dosť drahý, robím si ho doma z vlastnoručne vypestovaného zázvoru.

5 minút
príprava

Suroviny

200 g
100 ml
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zázvor ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, napr. strúhadlom na šalátové uhorky. Povarte ich pol minúty vo vriacej vode, preceďte a nechajte vychladnúť. Ryžový ocot, cukor a soľ zmiešajte, vložte doň plátky zázvoru a nechajte jeden deň uležať v chladničke.

  2. 2

    DOPORUČENIE: Zázvor je zdraviu prospešný, ale všetkého veľa škodí a platí to aj pri zázvore. Dospelí by nemali prekračovať dávku 4 g denne pri čerstvom a 1 g pri sušenom, deťom do 2 rokov sa nemá podávať vôbec. Väčšie množstvo zázvoru môže spôsobiť tráviace ťažkosti, hlavne pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch.

Diskusia k receptu

gabusa
škoda že si nepridala fotky, zaujímave tiež by som chcela vedieť,či je ozaj ružový ale vyskúšam ...díky za recept
adddas
vyskusam..dakujem pekne za recept, mohla by si este prezradit ako pestujes zazvor?
rea1
prečo nie je vhodný pre diabetikov? pýtam sa preto, lebo také som ešte nepočula a zázvor mám rada, celoročne si robievam zázvorovo-ananásové pitivo. tak nech sa vo mne s mojou cukrovkou nepobije. :-)
daguska
Aj ja by som rada odhalila tajomstvo pestovania zazvoru. Caj je vynikajuci na travenie. Dakujem.
manek380
Zkusil jsem zasadit kousek zázvoru do květináče a bez problémů začal růst. Jen při stěhování došel k úhoně, takže už jej nemám... :)
sharona
Pre rea1 - tú informáciu o nevhodnosti zázvoru pre diabetikov som pred pár dňami čítala v nejakom článku, bol to rozhovor s lekárkou, tak som predpokladala že je správna. Ale potom čo si napísala som trochu googlila a nikde som nenašla nič o tom, že by diabetikom škodil, naopak ho doporučujú - tak sa ospravedlňujem za mylnú informáciu, bolo to v dobrom úmysle.
sharona
K vypestovaniu zázvoru stačí mať pekný, čerstvý, nezoschnutý kúsok zázvoru na ktorom je minimálne jedno očko. Zasaďte ho do kvetináča tak aby očko smerovalo hore a koreň bol zakrytý tenkou vrstvou zeminy (zmes substrátu a rašeliny). Teraz stačí len pravidelne polievať, dať na teplé a slnečné miesto a o 2-3 týždne začne z očka klíčiť a zázvor pekne porastie. Zvoľte dostatočne široký kvetináč, aby sa koreň mohol rozrastať. Potom o niekoľko mesiacov začne celá rastlina schnúť, vtedy treba rozrastený koreň vybrať a môže sa konzumovať. Kúsok si zase zasadím.
sharona
Ešte k tej farbe zázvoru, nie je ružový. Na to by bolo treba použiť ružový zázvor, ktorý som ale v našich obchodoch nevidela, neviem či sa k nám vôbec dováža. Možno by k tej farbe pomohlo pridať do vody pri varení trochu cvikľovej šťavy - to je len momentálny nápad, neskúšala som to, ale skúsim.
2010
Hmm... ziaden ruzovy zazvor neexistuje robte to ako japonci a bude ruzovy, ( tajomstvo je ze zazvor treba mlady - letny).





irenaw
skúšala som pred časom, letný zázvor na SK čistá utópia... posledný pokus Fresh market, ale ak to bude zas o tom, že ešte aj zázvor mám pestovať na parapete, tak to idem radšej na Bajkalskú a kúpim si hotový ;-)
lusinkab
hmmmm @2010 vdaka za video xxxxxx :-) uz som sa na zaciatku zlakla ,ze ..... budem rozumiet :-) ale nakoniec aspon podiel surovin bol v anglictine :-) vdaka
2010
Takto vyzera mlady -letny potom bude nakladany ruzovy a nema ziadne fuzy.


safran
@lusinkab tuší, že jestvuje také malé okienko na spodku videí (cc) a vie si urobiť preklady titulkov? aj do slovenčiny? alebo netuší
safran
toto som objavila práve teraz :( (tu, žiaľ, nefungujú ani všetky notifikácie, ktoré sú deklarované, nie to ešte takéto), ak nájdem doma ryžový ocot, idem teda urobiť ten neexistujúci ružový ďumbier :-) a aj cibuľu skúsim :-) páčia sa mi oba recepty...
yfka
Ružovú farbu docielite pridaním trošky štavy z červenej repy do nálevu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia