Nakladaný cesnak s klinčekmi

Ladislav Gányiovics
šéfkuchár penziónu Castel v Mierove, 3. marca 2013
Nakladaný cesnak s klinčekmi
Foto: Ivan Majerský
4-6
porcie
30 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

15-20 hlavičiek väčších
1 l
200 ml
100-150 g
1 PL
1 ČL
3-4 ks
8-10 ks
2-3 ks




Postup

  1. 1

    Cesnak očistíme. Všetky ingrediencie moridla dáme do hrnca a privedieme do varu. Do vriaceho moridla pridáme v menších množstvách olúpaný cesnak a ešte 5 minút varíme.

  2. 2

    Po ukončení tepelnej úpravy všetko vlejeme do veľkej sklenej fľaše. Prikryjeme a necháme na 24 hodín oddýchnuť. Cesnak so všetkými ingredienciami na druhý deň ešte ďalších päť minút varíme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Cesnak so šťavou rozdelíme do menších sklených fliaš na zaváraniny a navrch dáme lyžicu olivového oleja. Drobnejšie kusy cesnaku týždeň, väčšie aj mesiac necháme stáť na tmavom, chladnom mieste. Takto naložený kvalitný cesnak vydrží aj rok. Pred otvorením potrepeme. Cesnak podávame k studeným mäsám, tvrdým syrom a šťava je výborná ako dresing k rôznym čerstvým šalátom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia