Nakladaný cesnak s bylinkami fotorecept
Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas**** v Žiline, 20. januára 2017
šéfkuchár hotela Villa Nečas**** v Žiline, 20. januára 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
15 minút
príprava
príprava
25 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Olej zohrejeme na 80 °C. Pridáme očistený cesnak, čerstvé bylinky a soľ.
-
2
Na miernom ohni pomaly konfitujeme cesnak domäkka. Nie však na prudkom ohni, aby sme zachovali peknú zlatistú farbu cesnaku a aby olej tiež nestmavol.
-
3
Nakoniec pridáme najemno pomleté štvorfarebné korenie alebo čili. Potom cesnak necháme vychladnúť v uzatvárateľnej nádobe zo skla. Nakladaný cesnak používame ako prílohu ku grilovanému mäsu, steakom a k rybám.
Tip: Strúčiky cesnaku, ktorý chceme naložiť, musíme dôkladne vyberať. Nemal by obsahovať klíčky, nakladáme len zdravé kusy. Najlepšie je, ak naložíme cesnak, ktorý sme dopestovali bez chémie.
Hlavný produkt tohoto receptu je cesnak ktorý sa podáva ako príloha a má byť mäkký, preto sa sa olej zahrieva a cesnak konfituje. Ochutený olej je len vedľajší produkt, takže nie je zbytočné ho zahrievať ale naopak nutné. Keď ho dáš len vylúhovať do studeného oleja budeš mať ochutený olej ale v podstate surový cesnak a taký by si k tým rôznym mäsám asi nepodávala. Pekný večer.
Ked pouzijete mlete korenie a cili, olej aj cesnak budu "ostrejsie".