Nakladaný cesnak s bylinkami fotorecept
Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas**** v Žiline, 20. januára 2017
šéfkuchár hotela Villa Nečas**** v Žiline, 20. januára 2017

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
15 minút
príprava
príprava
25 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Olej zohrejeme na 80 °C. Pridáme očistený cesnak, čerstvé bylinky a soľ.
-
2
Na miernom ohni pomaly konfitujeme cesnak domäkka. Nie však na prudkom ohni, aby sme zachovali peknú zlatistú farbu cesnaku a aby olej tiež nestmavol.
-
3
Nakoniec pridáme najemno pomleté štvorfarebné korenie alebo čili. Potom cesnak necháme vychladnúť v uzatvárateľnej nádobe zo skla. Nakladaný cesnak používame ako prílohu ku grilovanému mäsu, steakom a k rybám.
Tip: Strúčiky cesnaku, ktorý chceme naložiť, musíme dôkladne vyberať. Nemal by obsahovať klíčky, nakladáme len zdravé kusy. Najlepšie je, ak naložíme cesnak, ktorý sme dopestovali bez chémie.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Hlavný produkt tohoto receptu je cesnak ktorý sa podáva ako príloha a má byť mäkký, preto sa sa olej zahrieva a cesnak konfituje. Ochutený olej je len vedľajší produkt, takže nie je zbytočné ho zahrievať ale naopak nutné. Keď ho dáš len vylúhovať do studeného oleja budeš mať ochutený olej ale v podstate surový cesnak a taký by si k tým rôznym mäsám asi nepodávala. Pekný večer.
Ked pouzijete mlete korenie a cili, olej aj cesnak budu "ostrejsie".