Nakladané lososové plátky s cviklou fotorecept
šéfkuchár Aston business hotela*** v Bratislave, 18. augusta 2017
Foto: Pravda - Robert Hüttner
príprava
Postup
-
1
Lososa zbavíme šupín a tukových prebytkov. Položíme ho na perforovaný plech, ktorý vložíme do klasického plného. Cez perforovaný bude odtekať voda z lososa. Filetu potrieme brandy a okoreníme.
-
2
Na filetu nastrúhame najemno repu. Zmiešame cukor so soľou a nasypeme na filetu. Poriadne premiešame s repou priamo na rybe. Hmotu roztiahneme rovnomerne po celej dĺžke a šírke tak, aby pokryla celú rybu. Zabalíme do potravinovej fólie spolu s plechom alebo nádobou a vložíme do chladničky na 24 hodín.
-
3
Potom plech vytiahneme a stiahneme marinovaciu hmotu. Vlhkou rukou dočistíme zvyšky hmoty. Krájame tenké plátky bez kože. Takto namarinovaná ryba – gravlax vydrží až päť dní bez zmeny chute.
-
4
Tip: Losos chutí s pečivom potretým créme fraiche, pokvapkaným olivovým olejom a ozdobený žeruchou.
- 5
Čo je gravlax? Je pochúťka škandinávskej kuchyne. Názov pochádza zo švédskeho výrazu gravad lax (pochovaný losos), pretože pôvodne sa porcie mäsa na uľahčenie fermentácie zahrabávali do piesku.
Tiež losos:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
Diskusia k receptu