Nakladané lososové plátky s cviklou fotorecept

Zoltán Baláž
šéfkuchár Aston business hotela*** v Bratislave, 18. augusta 2017
Nakladané lososové plátky s cviklou (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner
20-30 minút
príprava

Suroviny

1 kg (filety s kožou)
1 kg
1 kg
1 ks
50 ml




Postup

  1. 1

    Lososa zbavíme šupín a tukových prebytkov. Položíme ho na perforovaný plech, ktorý vložíme do klasického plného. Cez perforovaný bude odtekať voda z lososa. Filetu potrieme brandy a okoreníme.

    Nakladané lososové plátky s cviklou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na filetu nastrúhame najemno repu. Zmiešame cukor so soľou a nasypeme na filetu. Poriadne premiešame s repou priamo na rybe. Hmotu roztiahneme rovnomerne po celej dĺžke a šírke tak, aby pokryla celú rybu. Zabalíme do potravinovej fólie spolu s plechom alebo nádobou a vložíme do chladničky na 24 hodín.

    Nakladané lososové plátky s cviklou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom plech vytiahneme a stiahneme marinovaciu hmotu. Vlhkou rukou dočistíme zvyšky hmoty. Krájame tenké plátky bez kože. Takto namarinovaná ryba – gravlax vydrží až päť dní bez zmeny chute.

    Nakladané lososové plátky s cviklou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tip: Losos chutí s pečivom potretým créme fraiche, pokvapkaným olivovým olejom a ozdobený žeruchou.

  5. 5

    Čo je gravlax? Je pochúťka škandinávskej kuchyne. Názov pochádza zo švédskeho výrazu gravad lax (pochovaný losos), pretože pôvodne sa porcie mäsa na uľahčenie fermentácie zahrabávali do piesku.

Diskusia k receptu

haji
Oh, to je zajímavý recept i průvodní slovo. Chválím i fotopostup. Díky Mistře! Ráda bych ochutnala, jen do Bratislavy se asi hned tak nedostanu, škoda.