Losos

Nakladané lososové plátky s cviklou (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

20-30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Lososa zbavíme šupín a tukových prebytkov. Položíme ho na perforovaný plech, ktorý vložíme do klasického plného. Cez perforovaný bude odtekať voda z lososa. Filetu potrieme brandy a okoreníme.
  2. Na filetu nastrúhame najemno repu. Zmiešame cukor so soľou a nasypeme na filetu. Poriadne premiešame s repou priamo na rybe. Hmotu roztiahneme rovnomerne po celej dĺžke a šírke tak, aby pokryla celú rybu. Zabalíme do potravinovej fólie spolu s plechom alebo nádobou a vložíme do chladničky na 24 hodín.
  3. Potom plech vytiahneme a stiahneme marinovaciu hmotu. Vlhkou rukou dočistíme zvyšky hmoty. Krájame tenké plátky bez kože. Takto namarinovaná ryba – gravlax vydrží až päť dní bez zmeny chute.
  4. Tip: Losos chutí s pečivom potretým créme fraiche, pokvapkaným olivovým olejom a ozdobený žeruchou.
  5. Čo je gravlax? Je pochúťka škandinávskej kuchyne. Názov pochádza zo švédskeho výrazu gravad lax (pochovaný losos), pretože pôvodne sa porcie mäsa na uľahčenie fermentácie zahrabávali do piesku.