Losos
Nakladané lososové plátky s cviklou (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Postup- Lososa zbavíme šupín a tukových prebytkov.
Položíme ho na perforovaný plech,
ktorý vložíme do klasického plného. Cez
perforovaný bude odtekať voda z lososa.
Filetu potrieme brandy a okoreníme.
- Na filetu nastrúhame najemno repu. Zmiešame
cukor so soľou a nasypeme na filetu. Poriadne
premiešame s repou priamo na rybe. Hmotu
roztiahneme rovnomerne po celej dĺžke a šírke
tak, aby pokryla celú rybu. Zabalíme do potravinovej
fólie spolu s plechom alebo nádobou
a vložíme do chladničky na 24 hodín.
- Potom plech vytiahneme a stiahneme marinovaciu
hmotu. Vlhkou rukou dočistíme zvyšky hmoty. Krájame
tenké plátky bez kože. Takto namarinovaná
ryba – gravlax vydrží až päť dní bez zmeny chute.
- Tip: Losos chutí s pečivom potretým créme fraiche,
pokvapkaným olivovým olejom a ozdobený
žeruchou.
- Čo je gravlax?
Je pochúťka škandinávskej
kuchyne. Názov
pochádza zo švédskeho
výrazu gravad lax (pochovaný
losos), pretože
pôvodne sa porcie mäsa
na uľahčenie fermentácie
zahrabávali do piesku.
|