Piškótová roláda
Piškótová roláda

Najlepšia piškótová roláda

tutio1982 - bez fotkytutio1982, 18. januára 2020
Najlepšia piškótová roláda
Foto: Tutio1982

Skúšala som niekoľko rolád, ale táto jednoznačne vyhrala a inú už ani nerobím.

20
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
200 g
180 g
100 ml horúca
5 PL
1 bal.
1 bal.




Postup

  1. 1

    Žltky rozšľaháme s horúcou vodou, pridáme vanilkový cukor a väčšinu práškového cukru. Všetko spolu vymiešame ručným šľahačom a prilejeme olej. Múku zmiešame s kypriacim práškom a pridáme k vyšľahaným žltkom. Z bielkov so zvyšným cukrom vyšľaháme tuhý sneh. Sneh opatrne primiešame do cesta.

  2. 2

    Papier na pečenie natrieme Herou a posypeme múkou. Cesto vylejeme na papier a rovnomerne rozotrieme. Pečieme 12 minút na 200 stupňoch. Korpus musí byť ružový.

  3. 3

    Po vybratí upečené cesto narolujeme na mokrú utierku a necháme vychladnúť. Po vychladnutí opatrne rozrolujeme, natieme ľubovoľným džemom a opäť zrolujeme. Môžeme naplniť aj ovocím, ako komu chutí. Roládu môžete plniť akoukoľvek plnkou.

Diskusia k receptu

marienka44
Ja by som dala namiesto práš.cukru jemný kryštál, lebo sa tam do cesta pridáva aj voda a kryst. cukor je čistejší.
chorvatka
Najlepsia naozaj, ale isto nie najrychlejsia, Ta moja je hotova bez dalsieho slahania a vmiesania bielkov, za 15 minut. A navyse sa usetri cas, kedze peciaci papier natriem priamo lekvarom a na to rozlejem vyslahané cesto bez kypriaceho prasku a bez oleja. Cesto vsak treba dlho slahat (10 minut slahacom) a potom len primiesat zlahka muku.
Rozpis : 4 celé vajcia, 120 g trst.cukru, 100 g muky na jeden normalizovany plech. Po upeceni priamo zabalit lekvarovu stranu dovnutra.
Kto vyskusa ?
haji
Každý má svůj osvědčený recept, o tom žádná. Zvláště piškotové těsto jde udělat více způsoby. Pěkně ti roláda vyšla, kombinace s dulovým lekvárom musí být výborná. S radostí bych ochutnala, jsi šikulka!
chorvatka
Nie@dogagador (21.1.2020 07:21) , ten je sice pod cestom a za 10 - 15 minut na 170 °C sa cesto pekne upecie a lekvar je v normalnom stave, nerozteka sa a ani neskaramelizuje.
Skuste, neobanujete ! Niekedy na plech nastruham 2 jablcka a cesto na ne vylejem. Tento vikend tuto roladu vyskusam s bananmi a poloslanym karamelom. Urcite to bude vyborna kombinacia.