Foto: janikbj
Dnes pre zmenu niečo nezdravé, ale tak dobré, že stojí za to. Určite je tu veľa receptov na kysnutý závin, no keď som hľadala Zobraziť celý popisDnes pre zmenu niečo nezdravé, ale tak dobré, že stojí za to. Určite je tu veľa receptov na kysnutý závin, no keď som hľadala taký, čo by ma oslovil, vrátila som sa k mamkinmu receptu a neľutujem. Ospravedlňujem sa, keď už tu podobný je.
Postup
-
1
Všetky suroviny na cesto si zamiesime, v ceste je dosť veľa oleja, takže je mastnejšie a neťahá sa ako klasické kysnuté, ale miesime to pekne ručne aspoň 10-15 min. Kto použije čerstvé droždie, pripraví si najprv kvások, sušené len rozmiešame v múke. Cesto NENECHáVAME kysnúť, rovno plníme záviny (alebo buchty, rožky). Z tejto dávky vyjdu 2 záviny. Naplnené koláče necháme asi hodinu prikryté na plechu kysnúť. Dáme ich do STUDENEJ rúry, zapneme ju na 180 stupňov. Koláče môžeme dať aj do vyhriatej rúry, no tak vraj neprasknú. Takže kto je ako zvyknutý. Pečieme do zlatohneda, aby boli pekne upečené zhora aj zdola. Piekla som v teplovzdušnej rúre, no bez ventilátora, len horný a dolný ohrev. Od momentu, kedy sa rúra nahriala (aj so závinmi) na 180 stupňov to trvalo asi 30-35 min.
- 2
Horúce koláče potrieme olejom alebo roztopeným maslom (alebo pred pečením vajíčkom, ja to nezvyknem), dáme chladnúť na mriežku a prikryjeme tenkou utierkou,aby zvrchu zmäkli. Vďaka oleju a tomu, že je popri droždiu použitý aj kypriaci prášok, sú záviny jemnučké, nadýchané a vydržia také dlho.
- 2
Som veľmi rada, že sa páči, tiež som s ním bola maximálne spokojná, čo sa u mňa často nestáva.
@brambora , plnku u nás doma robíme tak, že mleté orechy zamiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, najprv radšej menej cukru, dosladí sa nakoniec. Orechy postupne, po trošku zalievame vriacim mliekom. Dôležité je mlieko pridávať postupne, lebo ono sa nezdá,ale keď sa to poriadne premieša, orechy dosť zmenšia objem, tak aby nebola plnka riedka. Keď sa zadarí, treba ju zahustiť mletými piškótami, strúhankou alebo orechami. Na 2 záviny som dala 2 kopcovité polievkové taniere mletých orechov, asi 4PL prášk.cukru a 1 vanilkový cukor. Mlieka mohlo byť možno 1 dcl. Dobré je pridať aj strúhanú citrónovú kôru alebo lyžičku marhuľového džemu, príp. trošku rumu.
Rada by som vyskúšala aj podľa teba, z maslového cesta. Pokiaľ tu máš recept, môžeš mi tu dať link? ďakujem :)
A čo sa týka praskania, čítala som veľa tipov, väčšinou ženy písali, že netreba cesto vyvaľkať príliš na tenko (ja som vaľkala asi na 5-7mm), plnku nerobiť príliš riedku a nedávať jej priveľa (bez šance, ja musím mať veľa plnky), koláč pred pečením popichať (pro forma som každý závin pichla špáratkom zvrchu asi 5x) a čo sa mne pozdávalo - dať koláče do studenej rúry a zapnúť ju až potom. Oni v tom stúpajucom teple ešte pekne podkysli a nemali teplotný šok, takže asi preto nepraskli. Treba skúšať a snáď sa to podarí vychytať. Nakoľko toto boli moje prvé samostatné záviny, doteraz som len sledovala mamku a asistovala, nemám v tom ešte takú prax :-)
Mne sa zase pri pečených buchtách aj tu pri tomto závine nad plnkou urobila vzduchová medzera aj keď som stáčala najtesnejšie ako sa dalo, tak ak by niekto vedel ako túto drobnôstku odstrániť, budem rada. Inak, vraj môžu záviny praskať aj keď sú moc na tesno stočené,tak neviem, či je horšia medzera medzi plnkou a cestom alebo prasklina :D :D :D
S cestom sa dobre pracuje a postup som dodrzala, krasne zaviny a este aj chutne. Prima recept. Vcera som ich piekla a dnes su rovnako makucke.
tento závin som priniesla ochutnať aj mamke a ona sa čudovala, že čo to za skvelý recept. že jej mám hneď dať. a ja jej vravím, "moja milá, veď ten recept mám od teba" :D ale je pravda, že máme teraz veľa inšpirácie a skúšame a skúšame a pomaly zabúdame na svoje overené :D dobre si občas pripomenúť klasiku.
záviny sa ti vydarili krásne, vyzerá, že nepraskli. zaujala ma aj tá plnka s tahini. mám ju doma, no kúpila som ju v Španielsku, nebol tam anglický popis a je nejaká tmavá, veľmi výrazná. moc ju nepoužívam. možno skúsim do závinu, s cukrom a kakaom by to snáď aj šlo :-) ďakujem za tip aj za peknú fotku :-)
Vravia ze ako od babky:))))Robila som ho od vianoc uz asi 5krat:))))))
Neboj,urcite sa ti vydari,kazdy raz zacina a aj skusenym sa vzdy nemusi,je viacero faktorov,napr.nedobra muka.Drzim Ti palce:-)
Tak ti blahozelam:-) vzdy je potrebne iba zacat .
ale urcite vysoko ocenujem tvoju sikovnost a aj napecene mnozstvo s 8 rozdielnymi plkami.
P.S.: sorry, ale nedalo mi to ;-)
wau...tak to je naozaj výkon, 8 plniek. klobúk dole. verím, že sa všetky podarili a každý si našiel svojho favorita. pri 8 druhoch si naozaj nenechala nič na náhodu :)
Ďakujeme
náááádherné sa ti podarili. som veľmi rada, že si vyskúšala a hlavne, že si spokojná. ďakujem za krásne fotky a prajem fajnový víkend :)
Určite bude opakovačka.
Pekný večer.
Tak mi prepáč, oneskorene veľmi pekne ďakujem, recept je výborný, koláče sa mi vždy vydarili a naozaj každý, kto ich ochutnal pýtal recept. Práve pre takéto nezvyčajné recepty, s výbornými výsledkami, milujem Varechu.
Prajem všetkým pekný deň.
Chcem vyskúšať Váš recept. S kysnutym mám málo skúseností, preto mám jednu otázku. Myslíte že cesto je vhodné aj na osie hniezda? Chcela by som z druhej polovice cesta upiecť. Ďakujem
môžeš
dávam polovicu kocky na pol kila múky