Najlepší kysnutý závin

janikbj - fotkajanikbj, 10. mája 2014
Najlepší kysnutý závin
Foto: janikbj

Dnes pre zmenu niečo nezdravé, ale tak dobré, že stojí za to. Určite je tu veľa receptov na kysnutý závin, no keď som hľadala Zobraziť celý popisDnes pre zmenu niečo nezdravé, ale tak dobré, že stojí za to. Určite je tu veľa receptov na kysnutý závin, no keď som hľadala taký, čo by ma oslovil, vrátila som sa k mamkinmu receptu a neľutujem. Ospravedlňujem sa, keď už tu podobný je.

Suroviny

500 g
2,5 dcl
1,5 dcl
1 balíček (alebo čerstvé)
1 ČL
2 PL
0,5 ČL




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny na cesto si zamiesime, v ceste je dosť veľa oleja, takže je mastnejšie a neťahá sa ako klasické kysnuté, ale miesime to pekne ručne aspoň 10-15 min. Kto použije čerstvé droždie, pripraví si najprv kvások, sušené len rozmiešame v múke. Cesto NENECHáVAME kysnúť, rovno plníme záviny (alebo buchty, rožky). Z tejto dávky vyjdu 2 záviny. Naplnené koláče necháme asi hodinu prikryté na plechu kysnúť. Dáme ich do STUDENEJ rúry, zapneme ju na 180 stupňov. Koláče môžeme dať aj do vyhriatej rúry, no tak vraj neprasknú. Takže kto je ako zvyknutý. Pečieme do zlatohneda, aby boli pekne upečené zhora aj zdola. Piekla som v teplovzdušnej rúre, no bez ventilátora, len horný a dolný ohrev. Od momentu, kedy sa rúra nahriala (aj so závinmi) na 180 stupňov to trvalo asi 30-35 min.

  2. 2

    Horúce koláče potrieme olejom alebo roztopeným maslom (alebo pred pečením vajíčkom, ja to nezvyknem), dáme chladnúť na mriežku a prikryjeme tenkou utierkou,aby zvrchu zmäkli. Vďaka oleju a tomu, že je popri droždiu použitý aj kypriaci prášok, sú záviny jemnučké, nadýchané a vydržia také dlho.

    Najlepší kysnutý závin - obrázok 2

Diskusia k receptu

kukulienka71
Fantastické záviny,úplne presný popis,nádherná fotka...si veľmi šikovná,máš moju poklonu.Takto to nabudúce vyskúšam aj ja;-)
eviana
@Janielka , tak ten sa Ti naozaj podaril... zavinuté ako z učebnice závinov... vyzerá ľahučko a chutne... si šikulka, ale to o Tebe viem už celé roky :) Uložím a skúsim, či aj mne sa taký krásny podarí... Ďakujem za inšpiráciu :)
timea123
Krasny a chutny si sikovna :-) Tento mi mamina robi od malicka :-)
brambora
a mozem poprosit aj recept na plnku orechovu? :D vyzera stavnato.
sovka62
Pekávam záviny z maslového cesta, tie sú podľa tie naj, lenže keď vidím tieto tvoje, musím ich vyskúšať, vyzerajú naozaj výborne.
janikbj
ďakujem všetkým za milé slová. Posledné dni ma tak trápila chuť na dobrý, ale taký naozaj dobrý orechovník, že dnes ráno, ešte v pyžame som musela zamiesiť :D
Som veľmi rada, že sa páči, tiež som s ním bola maximálne spokojná, čo sa u mňa často nestáva.
@brambora , plnku u nás doma robíme tak, že mleté orechy zamiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, najprv radšej menej cukru, dosladí sa nakoniec. Orechy postupne, po trošku zalievame vriacim mliekom. Dôležité je mlieko pridávať postupne, lebo ono sa nezdá,ale keď sa to poriadne premieša, orechy dosť zmenšia objem, tak aby nebola plnka riedka. Keď sa zadarí, treba ju zahustiť mletými piškótami, strúhankou alebo orechami. Na 2 záviny som dala 2 kopcovité polievkové taniere mletých orechov, asi 4PL prášk.cukru a 1 vanilkový cukor. Mlieka mohlo byť možno 1 dcl. Dobré je pridať aj strúhanú citrónovú kôru alebo lyžičku marhuľového džemu, príp. trošku rumu.
janikbj
@sovka62 , ďakujem krásne, verím, že aj tieto budú chutiť. Síce ma "bolelo srdce" kvôli tomu množstvu oleja,ale ono to stojí za to a raz za čas snáď nezabije dať si aj niečo nezdravé.
Rada by som vyskúšala aj podľa teba, z maslového cesta. Pokiaľ tu máš recept, môžeš mi tu dať link? ďakujem :)
anina6
záviny ako maľované a hlavne neprasknuté. určite vyskúšam upiecť podľa tvojho receptu, piekla som pred týždňom orechové a tvarohové, a potvory praskli mi zboku.
martamm
Jabikbj, krásne sa Ti vydarili, dúfam, že budem rovnako úspešná :)
daguska
Naozaj parádny závin.Este sa mi taký zatial nepodaril...
janikbj
ďakujem veľmi pekne za pochvaly. Nepochybujem, že keď vyskúšate upiecť závin (alebo aj buchty) podľa tohto receptu, budú rovnako pekné. Trik pekného zvinutia je práve v tom, že sa stáča nevykysnuté cesto a pracuje sa s ním výborne. Samozrejme, veľa plnky musí byť, hlavne, keď ide o orechovú :D
A čo sa týka praskania, čítala som veľa tipov, väčšinou ženy písali, že netreba cesto vyvaľkať príliš na tenko (ja som vaľkala asi na 5-7mm), plnku nerobiť príliš riedku a nedávať jej priveľa (bez šance, ja musím mať veľa plnky), koláč pred pečením popichať (pro forma som každý závin pichla špáratkom zvrchu asi 5x) a čo sa mne pozdávalo - dať koláče do studenej rúry a zapnúť ju až potom. Oni v tom stúpajucom teple ešte pekne podkysli a nemali teplotný šok, takže asi preto nepraskli. Treba skúšať a snáď sa to podarí vychytať. Nakoľko toto boli moje prvé samostatné záviny, doteraz som len sledovala mamku a asistovala, nemám v tom ešte takú prax :-)
1x jariam
tetrisss
Veru, toto praskanie zavinov aj mne ide na nervy a ty ich mas ako z knihy, skusim aj ja.
svedka
Ukazkovy,krasny zavin-orieskovy je moj naj :)
ivav
krásny, mňam, presne tak robievam plnku - s vriacim mliekom a citrónovou kôrou
havino
potvrdzujem kvalitné cesto, toto je jediné kysnuté cesto, ktoré ozaj vážim, meriam, výborne sa s ním pracuje vdaka oleju a prášok do pečenia robí spolu s droždím extra nadýchanosť, pekávam z neho síce len rožteky orechové, makové, vydržia mäkké aj pár dní, ja ich ale vkladám do rozpálenej rúry, ked niekam ideme partia, už vopred mám nahlásené upiecť makové rožteky, závin som neskúšala, máš ho krásny, pekne stočený, plnky bohate, všetko ako má byť.
janikbj
ďakujem všetkým a prosím, kto má nejaké tipy a vychytávky, sem s nimi. Ten ťah, dať záviny do studenej rúry mi tiež poradila jedna šikovná kuchárečka na inej stránke, tak kto má ešte nejaký postreh, podeľte sa s nami :-)
Mne sa zase pri pečených buchtách aj tu pri tomto závine nad plnkou urobila vzduchová medzera aj keď som stáčala najtesnejšie ako sa dalo, tak ak by niekto vedel ako túto drobnôstku odstrániť, budem rada. Inak, vraj môžu záviny praskať aj keď sú moc na tesno stočené,tak neviem, či je horšia medzera medzi plnkou a cestom alebo prasklina :D :D :D
ywett
krásne sa ti vydarili a orechové mám rada :)
janikbj
dakujem velmi za mile komentare. a dakujem za recept na maslove zavin. z podobneho cesta som robila rozky, niekedy skusim aj zavin
tetrisss
Skusila som, nelutujem, ale sa mi zdalo malo tekutiny, tak som tam trochu mlieka este pridala, takze trochu sa mi "rozplesli", ale...nepraskli !
S cestom sa dobre pracuje a postup som dodrzala, krasne zaviny a este aj chutne. Prima recept. Vcera som ich piekla a dnes su rovnako makucke.
janikbj
@tetrisss , som veľmi rada, že si vyskúšala a hlavne, že záviny chutili. ja som dávala tekutinu presne ako je písané, ale ono to vždy závisí od múky. naozaj ma veľmi teší, že si spokojná :-)
citroen
tento recept ma natoľko oslovil,že som ho musel skúsiť-oplatilo sa.Cesto som si vymiesil v pekárničke a ostatné som dodržal podľa receptu.Bol som veľmi milo prekvapený,že mi ani jeden nepraskol.Ďakujem za recept-ostáva v KK
janikbj
@citroen , :-) a mňa si veľmi potešil svojim komentárom. ďakujem za vyskúšanie a som rada, že si s receptom spokojný. z toho cesta sa dajú robiť aj buchty, no u nás ide viac závin :-)
janalad
recept som vyskusala, pre vsetkych tych, ktori vahaju odporucam,ziadne odkladanie na inokedy, treba hneeeed, makovnikovy zavin spieval, teda spievala som ja a vsetci co chutnali. este raz vdaka
janikbj
@janalad , dakujem ze si recept vyskusala a za velmi milu reakciu. ked chuti,to tesi najviac. prajem krasny den :-)
beatacsontosova
@janikbj - v piatok večer som vyskúšala - dlho šetrené orechy padli za vlasť - chystali sme sa na túru, tak reku orechovník a kakaovník príde vhod - orechový bol krásny, nepraskol vôbec, akurát bol trošku suchší (asi tou plnkou, dala som iba orechy, cukor, mlieko), kakaový bol zase šťavnatý (plnka biely jogurt, kakao, cukor) ale trošičku praskol - no nič mu to neubralo na kráse a na chuti už vôbec nie, odteraz robím tento receptík, tiež mi na začiatku plakalo srdiečko nad toľkým olejom ale reku šľak to traf, raz za čas môžeme :-) večer keď sme sa vrátili zmorení z túry, tak ku kávičke veru dobre padol - keď môj drahý braček uvidel kakaovník a orechovník, tak mu oči zasvietili ako malému dieťaťu :-) dneska ešte ostali posledné kúsky na raňajky, stále je krásne vláčny, mäkkučký. ďakujem za fantastický receptík a krásny dník prajem
janikbj
@beatacsontosova. , Beatka ani neviete ako veľmi ste ma potešili Vašim komentárom :-) potešenie na mojej strane a ďakujem za vyskúšanie. veru, raz za čas si môžeme dopriať aj niečo nezdravé, hlavne keď nevysedávame doma na zadku, ale doprajeme si pohyb a aktivity. prajem krásny deň celej rodinke :-)
medovnicek
gratulujem k výhre, závin vyzerá úžasne, krásne rolovanie a recepty od mamiek sú ozaj tie najlepšie:):):)
janikbj
jej, @medovnicek , ďakujem za blahoželanie a tiež blahoželám ku výhre :-)
tento závin som priniesla ochutnať aj mamke a ona sa čudovala, že čo to za skvelý recept. že jej mám hneď dať. a ja jej vravím, "moja milá, veď ten recept mám od teba" :D ale je pravda, že máme teraz veľa inšpirácie a skúšame a skúšame a pomaly zabúdame na svoje overené :D dobre si občas pripomenúť klasiku.
ericka
určite ho vyskúšam aj ja, mám ho uložený a blahoželám k výhre..
janikbj
@ericka , ďakujem krásne za blahoželanie a verím, že keď vyskúšaš, budeš spokojná :-)
kukulienka71
Dnes som piekla tvoj závin, @janikbj. Je to iné cesto, ako som zvyknutá, pripomína mi to bejgli cesto. Dala som viac orechovej plnky a do druhého zasa tahinovú pastu s kakaovým práškom a cukrom.

janikbj
@kukulienka71 , bajgle som ešte nikdy nejedla i keď som kedysi dávno mala vyhliadnutý recept, no nejak ho už neviem nájsť. ak máš nejaký dobrý, sem s ním :-)
záviny sa ti vydarili krásne, vyzerá, že nepraskli. zaujala ma aj tá plnka s tahini. mám ju doma, no kúpila som ju v Španielsku, nebol tam anglický popis a je nejaká tmavá, veľmi výrazná. moc ju nepoužívam. možno skúsim do závinu, s cukrom a kakaom by to snáď aj šlo :-) ďakujem za tip aj za peknú fotku :-)
martamm
Takdes som sa dne odhodlala aj ja k upečeniu Tvjihc zvinov, jediný rozdiel, že sm polovicu múky vymenila za špadovú celoznnú polohrubú. To však vôbec nebolo na závadu, skôr si myslím, že špaldová múka dala závinom vyniajúcu chuť. Bola som s vsldkom maximálne spokon a odporúčam tento recet vyskúšať každému, ko chce obohatiť svoj jedálny lístok nikajúcu pochúťku :)
sladoled24
Dakujem super recept raz som ho urobila nam mamke tu v anglicku polky aj anglaky si ho chvalili(mamkine kolegine)...
Vravia ze ako od babky:))))Robila som ho od vianoc uz asi 5krat:))))))
janikbj
ďakujem Vám krásne za vyskúšanie a za milé slová. potešili ste ma veľmi :-)
monami
Vyborný závin.Už nikdy iný recept. Chválila celá rodina.Dakujem
jaynee
tak som sa dnes rozhodla skúsiť tento recept. Vyskúšala som už kopec receptov na kysnuté či už rožky,buchty alebo štrúdle. Tak reku urobím aj tento. Robila som kakaový a makovo-jablkový..... ale napriek všetkým radám čo som tu vyčítala mi ten makovo-jablkový zboku praskol a plnka ušla :/. No a sú síce mäkučké ale sa drobia a to sú čerstvo upečené a vychladené.
smuuk043
Toto je neskutočne výborný receptik!!! Ďakujem, že si ho pridala, hoci sama tieto záviny nejem, musela som ho vyskúšať, a bolo asi to najlepšie, čo som kedy vyskúšala!!! Cesto mäkkučké,mňam, aj na druhý deň veľmi dobré. Nabudúce skúsim urobiť aj buchty :)
akzuz201
Chcela bysom sa prosim vas spytat kysnute kolace som este nepiekla do kvasku dat tych 2,5-dcl mlieka ci zvlast mlieko ďakujem
45678
@Akzuz201 , dufam,ze sa autorka neurazi ked ti odpoviem,2,5 dl mlieka je celkove mnozstvo,odober 1dl na kvasok,ostatne pridaj do cesta.:-)
Neboj,urcite sa ti vydari,kazdy raz zacina a aj skusenym sa vzdy nemusi,je viacero faktorov,napr.nedobra muka.Drzim Ti palce:-)
akzuz201
45678 ďakujem ja pekavam vsetko ostatne ale kysnute som zatial neskusala mam novy robot od manžela tak skusim v bim zamiesit cesto ;)
akzuz201
Tak dnes som ich piekla cesto je fakt úžasné makke ďakujem za recept
kamilka25
Ahojte zienky prave robim tento kolacik.. z trojitej davky :D mam ich 8 uz sa mi potupne pecu :) mam kokosovy, vanilkovy, nutelovy, orechovy, makovy, jabkovy, skoricovy a karamelovy :D juuupiiiii :D tak mi tu krasne vonia :) mnam
zolik
@Kamilka25 , sa vyskieram ako ti skriatok na klavesnici zapracoval:"uz sa mi POTUPNE pecu".
ale urcite vysoko ocenujem tvoju sikovnost a aj napecene mnozstvo s 8 rozdielnymi plkami.
P.S.: sorry, ale nedalo mi to ;-)
janikbj
@Kamilka25 (16.4.2017 23:19)

wau...tak to je naozaj výkon, 8 plniek. klobúk dole. verím, že sa všetky podarili a každý si našiel svojho favorita. pri 8 druhoch si naozaj nenechala nič na náhodu :)
smejkad
Asi mám mladú múku, poslednú dobu mám všetko riedke a musím dosýpať. Trošku som to neodhadla, cesto som mala jemné, trošku sa chcelo trhať a aj tvar po upečení nie je ideálny. Ale chuť famózna. Takto ho robievala moja starká, len krajší ako ja :-) Ukladám a budem robievať častejšie, kým mu neprídem na kobylku :-)
Ďakujeme
zuzanka1367
Milá @janikbj srdečná vďaka za recept, ja som nič nemenila na ceste, robila som ako recept káže :) a dobre som spravila, cesto super, robilo sa s ním ako s plastelínou. Plnky som robila také freestyle: tvarohová s kokosom a kandizovanou citrónovou kôrou a druhá orechovo rumová s postrúhaným marcipánom. Sú parádne, tvarohový trochu praskol, ale mne to nevadí...dobrý recept, odporúčam.


janikbj
@Zuzanka1367 (17.11.2017 14:43)

náááádherné sa ti podarili. som veľmi rada, že si vyskúšala a hlavne, že si spokojná. ďakujem za krásne fotky a prajem fajnový víkend :)
luss44
@Janikbj super rcp, len som namiesto oleja dala masť a trochu masla, cesto výborné, netreba ani podsýpať múkou, nelepí sa. Trochu praskli ale nám to nevadí, jeden išiel kolegyni a tej je to tiež jedno :) Plnku som dala od @Jerica orechovú, tá tiež nemá chybu. Ráno som si zmyslela že orechovníky a som rada že som tu vyňúrala tento rcp :) Takže vďaka a už je aj uložený, aby som nezabudla.


1x jerica
kucharka
Ďakujem za tento recept, závin je ozaj výborný. Jeden som robila s čokoládou a kokosom ( pre deti ) a druhý s lekvárom a makom ( viacmenej len pre mňa ).
Určite bude opakovačka.
Pekný večer.


mirco2105
Ja som ho vcera robil...moj prvy ..ale vsetko ako ma byt ...dobry recept


sovka62
@janikbj , recept som práve vytlačila pre bývalú kolegyňu. Tak som sa zamyslela nad tým, koľkým ľudom som už tvoj recept posunula, koľko razy som koláčiky podľa neho piekla a že som ti vlastne ani nepoďakovala.
Tak mi prepáč, oneskorene veľmi pekne ďakujem, recept je výborný, koláče sa mi vždy vydarili a naozaj každý, kto ich ochutnal pýtal recept. Práve pre takéto nezvyčajné recepty, s výbornými výsledkami, milujem Varechu.
Prajem všetkým pekný deň.
1x haji
simapett
Naozaj dokonalý recept, i keď závin nakoniec praskol :) bol vynikajúci. Iný recept na závin už hľadať nebudem.
michaljitka
Opravdu vynikajici zavin chutnal skvele uz jiny nedelam,skratka a dobre skvely dekuji moc za receptik
stresolienka
Práve som dopiekla a je výborný :) urobila som si vegan verziu, mlieko som dala sójové a vajce nebolo treba :). Mňam! :)
1x jerica
iwka80
Musím napísať,že cesto je naozaj perfektné,vôbec neprasklo
1x jerica
zeiva
Najlepší TOP recept na záviny, aký som kedy skúsila ❤️ Obrovská vďaka @janikbj ???‍♀️ , robila som ho presne podľa Vás ☺️ a takýto šumní loptoši sa mi podarili ??


baska81
@janikbj Dobrý deň, prosím vás na aký cca rozmer sa vám podarilo cesto rozvaľkát. A koľko orechov ste približne použili do plnky na jeden zavin? Keď som ho nedala nakysnúť tak cesto neznasobilo objem a nedalo sa vyvaľkát na väčší rozmer a na plnku som použila na jeden zavin 200 orechov a zdalo sa mi to veľa :/ vás zavin vyzerá úžasné ale nemám pocit ze som sa k nemu priblížila tak hľadám kde je problém :D ďakujem za odpoveď :)
vera29
Výborný recept,včera som robila,ani len nepraskol.
gabkika
@janikbj (10.5.2014 19:10)
Chcem vyskúšať Váš recept. S kysnutym mám málo skúseností, preto mám jednu otázku. Myslíte že cesto je vhodné aj na osie hniezda? Chcela by som z druhej polovice cesta upiecť. Ďakujem
martamm
Na zaviny pouzivam len Tvoj recept a posunula som ho aj inym gazdinkam, nema konkurenciu 😁




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia