Najlepší chlieb fotorecept

kajusiqq - fotkakajusiqq, 16. februára 2013
Najlepší chlieb (fotorecept)
Foto: kajusiqq

Recept som odkukla od tety čistinky je úžasný!:)...korenie som zmenila a pridala viac vody je úžasný!:)

14
porcií
200 minút
príprava
20-30 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
2 g
460
20 g
štipka




Postup

  1. 1

    Do veľkej misky som napísala múku a ostatné suché prísady, premiešala a priliala studenú vodu. Varechou som párkrát premiešala, aby sa všetko spojilo ak ešte stále máte málo vody prilejte hlavna vec aby sa všetko pekne spojilo.

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Misku uzatvoríme bud foliou alebo ja som mala misku s vrchnákom tak som to len prikryla.Misku s cestom vložíme do vypnutej rúry (lebo tam je stabilná teplota) a nechala od asi 23:00 do rána 7:00 kysnúť. Ráno som misku vybrala s cetom a uvidela krásne podkysnuté cesto :)

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vysypala som ho na pomúčenú dosku .

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto na pomučenej doske par krát premiesime aby sa obalilo v múke.

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do zapekacej nádoby (pretože som nemala nič vhodnejšie,oválne) som si vystlala utierku a pomúčila ju. Cesto som potom opatrne preniesla na utierku. bochník trocha pomúčila a zakryla druhou utierkou. Vložila naspäť do vypnutej rúry na jeden a pol hodiny dokysnúť.

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu je po hodine a pol:)

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som zapekaciu nádobu vybrala na dosku a rúru zapla na 230 stupňov. Mriežka má byť na najnižšej priečke v rúre a vložíla do nej na pol hodiny nahriať druhá zapekaciu nádobu aj s prikrývkou.Po pol hodine som zapekaciu nádobu vyberala , cesto som vyklopila z jednej zapekacej nádoby do druhej (ked ho chcete pekne upraviť dávajte si pozor aby ste sa nepopálili) Prikryla som vrchnákom a vložila do rúry.

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som pol hodiny. Po pol hodine som nádobu vybrala a odkryla z obyčajného cesta bol zrazu chlebík.

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Odkrytú nádobu s chlebíkom som dala ešte na 20 minút naspäť aby sa vytvorila krásna chrumkava kôrka . Po upečení som hned chlebík vybrala oprášila od múky a preložila na mriežku na ktorej sa odparoval aj zo spodu.

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Krájať až po vychladnutí!

    Najlepší chlieb (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

sany11
ale si sa s tym vyhrala :) mne by sa nechcelo :)) si šikulka
sany11
a zabudla som napisat ze sa ti krasne vydarili
marijanka712
krásne vydarené žemličky , a za zloženie múk si vyslúžiš pochvalu .... si veľká šikulka nech ta to aj nadalej takto baví ...
vegetariankapp
Súhlasim s marijanka si fakt šikulka. Obdivujem všetky Tvoje receptíky. Klobúk dole, už sa teším na dalšie Tvoje výtvory :D
kajusiqq
Teta čistinka snad sa nenahneváte ale váš chlieb zbožňujem bohužial ste odišla z varechy a tak som sa rozhodla tento recept pridať ja:)......moje žemličky hned po ochutnaní tohto chleba som poslala k vode a nahradila ..::)....iný už robiť nebudem:)......mnam!:)
frezia68
Síce žemličky nevidím,len veľmi pekný a vydarený chlieb.A uvidíš,ako sa Ti zapáči ho robiť,postupne budeš meniť múky,pridáš celozrnnú ,možná semienka a obľúbiš si ten naj.....Ja pečiem už pár rokov a málokedy rovnaké.Len ten biely s rascou sa nemení,hoci zemiak ho tiež vylepší. Tak nech sa Ti darí,si veľmi šikovná :-)))
martapaula
Hneď,ako som dnes na vareche objavila tento recept, šla som na vec.Chlebík je práve v utierkách.Už sa neviem dočkať,keď bude upečený.Dám vedieť,ako sa podaril.
kajusiqq
Ďakujem za komentáre....a tie žemle to boli k mojemu predošlému receptu kde som skušala svoje žemle ale ked som urobila chlieb podľa tety čistinky hned padlo všetko ostatne pečivo a kedže tento recept už bol na nete tak som ho nedavala ako nový iba prepísala ten svoj starý:).....tak pre seba ale som veľmi rada že ste si ho všimli a určite neoľutujete je neskutočne dobrý :)......je veľký ale ked sme sa donho dve s mamkou pustili za hodinku ,dve nebol:D.....dobrú nátierku k tomu a ide to:).....najlepšie masielko a redkvička:)...mnam:)......
martapaula
Podaril sa fantasticky.Samozrejme,keď bol robený podľa fantastického receptu.Bude na zajtra na môj pôstny deň.Mňam!
sracz
Super @kajusiqq - nezdvíham iba palec, ale všetky ruky a nohy!!! Super práca, nádhera domácej kuichyne! Nezabudni skopírovať a vo svojej KK odkázať deťčom a hlavne vnúčatám!
babkamt
Parádny chlieb si napiekla. Nič sa nevyrovná domácemu . Dávam palček hore.
kajusiqq
@martapaula.. :).....to som rada že chuti a že sa podaril a dakujem za komentár ste zlata:).......@sracz jeej dakujem:)........no mam tu už dosť veľa receptov a chcela by som ich ručne prepísať do nieakej písanky retože tie recepty nemám nikde inde a ručne je ručne aj ja sa viac poteším receptom od mamky,babky ktore si ručne napisali ako keby ich mali vytlačene ešte raz dakujem:)........@babkamt ďakujem:) tak tak nič sa nevyrovná hoci s mamkou môc pečivu neholdujeme ked už tak celozrnné ale kedysi sme jedli chlieb na kilá a keď som uvidela tento tak som vyskušala a od vtedy musí byť aspoň 1-2 x do mesiaca:)....mňam:) ešte raz ďakujem:)
vierutt
Presne tak, @kajusiqq , tento chlebík je ako droga, ochutnáš a iný nechceš. Podaril sa Ti perfektne.
amelie
@kajusiqq , dnes ráno som s veľkými pochybnosťami vyberala misu s cestom z rúry. Z takého riedkeho čuda asi sotva bude chlieb... Ale bol. A výborný. Ukladám recept do KK, nech je poruke. Pozrela som si aj pár tvojich ďalších receptov, si šikovná:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia