Najlepší chlieb (fotorecept)

Autor receptu: kajusiqq

Recept som odkukla od tety čistinky je úžasný!:)...korenie som zmenila a pridala viac vody je úžasný!:)

14
porcií
200 minút
príprava
20-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do veľkej misky som napísala múku a ostatné suché prísady, premiešala a priliala studenú vodu. Varechou som párkrát premiešala, aby sa všetko spojilo ak ešte stále máte málo vody prilejte hlavna vec aby sa všetko pekne spojilo.
  2. Misku uzatvoríme bud foliou alebo ja som mala misku s vrchnákom tak som to len prikryla.Misku s cestom vložíme do vypnutej rúry (lebo tam je stabilná teplota) a nechala od asi 23:00 do rána 7:00 kysnúť. Ráno som misku vybrala s cetom a uvidela krásne podkysnuté cesto :)
  3. Vysypala som ho na pomúčenú dosku .
  4. Cesto na pomučenej doske par krát premiesime aby sa obalilo v múke.
  5. Do zapekacej nádoby (pretože som nemala nič vhodnejšie,oválne) som si vystlala utierku a pomúčila ju. Cesto som potom opatrne preniesla na utierku. bochník trocha pomúčila a zakryla druhou utierkou. Vložila naspäť do vypnutej rúry na jeden a pol hodiny dokysnúť.
  6. Tu je po hodine a pol:)
  7. Potom som zapekaciu nádobu vybrala na dosku a rúru zapla na 230 stupňov. Mriežka má byť na najnižšej priečke v rúre a vložíla do nej na pol hodiny nahriať druhá zapekaciu nádobu aj s prikrývkou.Po pol hodine som zapekaciu nádobu vyberala , cesto som vyklopila z jednej zapekacej nádoby do druhej (ked ho chcete pekne upraviť dávajte si pozor aby ste sa nepopálili) Prikryla som vrchnákom a vložila do rúry.
  8. Piekla som pol hodiny. Po pol hodine som nádobu vybrala a odkryla z obyčajného cesta bol zrazu chlebík.
  9. Odkrytú nádobu s chlebíkom som dala ešte na 20 minút naspäť aby sa vytvorila krásna chrumkava kôrka . Po upečení som hned chlebík vybrala oprášila od múky a preložila na mriežku na ktorej sa odparoval aj zo spodu.
  10. Krájať až po vychladnutí!