Najlepší chlieb (fotorecept)
Autor receptu: kajusiqq
Recept som odkukla od tety čistinky je úžasný!:)...korenie som zmenila a pridala viac vody je úžasný!:)
14 porcií |
200 minút príprava |
20-30 minút na 200 °C |
Postup
- Do veľkej misky som napísala múku a ostatné suché prísady, premiešala a priliala studenú vodu. Varechou som párkrát premiešala, aby sa všetko spojilo ak ešte stále máte málo vody prilejte hlavna vec aby sa všetko pekne spojilo.
- Misku uzatvoríme bud foliou alebo ja som mala misku s vrchnákom tak som to len prikryla.Misku s cestom vložíme do vypnutej rúry (lebo tam je stabilná teplota) a nechala od asi 23:00 do rána 7:00 kysnúť. Ráno som misku vybrala s cetom a uvidela krásne podkysnuté cesto :)
- Vysypala som ho na pomúčenú dosku .
- Cesto na pomučenej doske par krát premiesime aby sa obalilo v múke.
- Do zapekacej nádoby (pretože som nemala nič vhodnejšie,oválne) som si vystlala utierku a pomúčila ju.
Cesto som potom opatrne preniesla na utierku. bochník trocha pomúčila a zakryla druhou utierkou. Vložila naspäť do vypnutej rúry na jeden a pol hodiny dokysnúť.
- Tu je po hodine a pol:)
- Potom som zapekaciu nádobu vybrala na dosku a rúru zapla na 230 stupňov. Mriežka má byť na najnižšej priečke v rúre a vložíla do nej na pol hodiny nahriať druhá zapekaciu nádobu aj s prikrývkou.Po pol hodine som zapekaciu nádobu vyberala , cesto som vyklopila z jednej zapekacej nádoby do druhej (ked ho chcete pekne upraviť dávajte si pozor aby ste sa nepopálili) Prikryla som vrchnákom a vložila do rúry.
- Piekla som pol hodiny. Po pol hodine som nádobu vybrala a odkryla z obyčajného cesta bol zrazu chlebík.
- Odkrytú nádobu s chlebíkom som dala ešte na 20 minút naspäť aby sa vytvorila krásna chrumkava kôrka .
Po upečení som hned chlebík vybrala oprášila od múky a preložila na mriežku na ktorej sa odparoval aj zo spodu.
- Krájať až po vychladnutí!