Najchrumkavejší bôčik

2010 - bez fotky2010, 11. marca 2017
Najchrumkavejší bôčik
Foto: 2010

Je tu veľa receptov na bôčik, toto je len čínsky postup, ako dosiahnuť chrumkavú kožu, tzv. crackling.

20 minút
príprava
110 minút
na 180 °C

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravu treba zacat 24 hodin vopred. Do kanvice si dame varit vodu. Bocik dame na mriezku do vylevky a obarime ho (vrch - kožu) vriacou vodou.

  2. 2

    Bocik - kožu osusime papierovou utierkou. Ihlicou na strikovanie alebo kovovym spizom husto dobodame kožu, tak 1 cm od seba.

  3. 3

    Kožu stedro posolime a sol povtierame a bocik odlozime nezakryty v chladnicke. Kdo chce marinuje, ja som marinoval, ale daval pozor, aby koža bola sucha.

  4. 4

    Trubu rozohrejeme na 160 C- 180 C. Bocik dame na pekac a podlejeme podla chute poharom vody, ja som isiel na cinsky sposob a podlial cinskym vinom na varenie. Kožu lahko potrieme olejom.

  5. 5

    Pecieme do makka podla chute, ja som robil tak 90 minut. Nakoniec prepneme trubu na maximum, ja som dal na 240 C a nechame kožu povystrelovat - crackling. Treba davat pozor, aby nam bocik nezhorel, mne to trvalo tak 10 minut, aby sme dostali chrumkavu, ale nie tvrdu kožu.

    Najchrumkavejší bôčik  - obrázok 5

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
Taký kráááásny bôčik som snáď ešte ani nevidela. Je fakt, že tento druh mäsa akosi mizne z pultov.
Rozmýšľam, aký zmysel má obarenie toho bôčika, resp. kože a prečo sa musí sušiť v chladničke? Súvisí to s uvoľňovaním vody pri pečení?
2010, patrilo by ti vyznamenanie, Rad Zlatého bôčika.. som si istá, že bôčik podľa tohto receptu je skutočná delikatesa !
Až mi tečú slinky jak je krásny.
Chcem sa iba spýtať ,kde na Slovensku nie je, alebo sa tratí z obchodov bôčik,ako sa sťažujú niektorí diskutujúci ,pretože ja som to dosiaľ u nás v Košiciach nezaregistroval. Dá sa bez problémov kúpiť i v supermarketoch a samozrejme aj v tradičných mäsiarskych obchodoch , ktoré v našom meste nie sú žiadnou vzácnosťou.
S kúpou bôčika problém nemám, podľa mňa to nie je nedostatkový tovar, ako spomína aj @Boxik , dokonca si môžem vybrať aj podľa kvality, horšie je, že ho nemôžem robiť, možno však príde ešte čas.....potom vyskúšam s tou lákavou kôrkou.
Nakrajame bocik na male kocky a zmiesame so stir fry zeleninou bok choy a broccoliny a mame zdrajsiu thajsku verziu.


Alternativa receptu cinsky siu yuk.
Bocik je vareny 15 minut vo vode s platkami zazvoru, cesnak, jarna cibulka, cela skorica, sol, korenie.
Vybrat a maso natriet sojovou omackou, vtriet zmes, korenie, sol a korenie 5 chuti.
Kozu dobotat, posolit a poprasit praskom na pecenie, odlozit do ladnicky.




@Dusan444 (22.5.2018 14:00)
Tato priprava je dost zdlhava, vcera mi prisiel pod ruku recept na webe, kde tvrdili ze aj relativne bez akejkolvek upravy sa da spravit bocikova koža chrumkava.
 kirbiecravings.com/crispy-golden-pork-belly/...

Tak som musel vyskusat a to funguje . Trik je posypat bocik centimetrom soli, piect podliaty vodou 45 minut na 180 C ( podla velkosti do makka). Potom odstranit zapecenu sol prehodit trubu na maximum ja som mal 250C a dopiect este 30 minut.





Pridaj komentár k receptu: