Nadýchané tortičky

lia66 - fotkalia66, 13. decembra 2011
Nadýchané tortičky
Foto: lia66

...aj tento recept je od mojej starkej-je to jeden z jej pokladov. "Tortičky" sú úžasné, i keď dajú trošku zabrať...ale stojí to zato!

Suroviny

200g
100g
140g
6ks
6ks
200g
1/2
2 Pl , holandského typu
 buď každého podľa chuti
3 tyčinky




Postup

  1. 1

    Cukor vymiešame s maslom a žĺtkami do peny. Pridáme poch.smotanu-premiešame. Prisypeme múku s práškom do pečiva a kakao-vždy robím dva plechy(dve dávky)...jednu s kakaom(tmavé cesto)a druhú bez, cesto biele-dnes som robila len biele...tak na rýchlo som ráno spravila ešte jednu dobrotku-keď sme sa vrátili zo škôlky aj s kúpeným kokosom. Na plech vyložený papierom na pečenie vylejeme cesto(je trošku hutnejšie, tak ho uhladíme po celom plechu) a vo vyhriatej rúre na cca 180st pečieme cca 30/35 minút. Po upečení necháme vychladnúť(najlepšie do druhého dňa) a vykrajujeme kolieska...s vykrajovátkom na linecké.

    Nadýchané tortičky - obrázok 1
  2. 2

    Tie prekrojíme napoly...

    Nadýchané tortičky - obrázok 2
  3. 3

    Z cesta, ktoré nám ostalo po vykrojení koliesok spravíme "punčovinu"...rozmrvíme cesto a pridáme maslo, džem, cukor, rum(ja kvôly deťom nedávam)-všetko podľa potreby a spracujeme v masu...

    Nadýchané tortičky - obrázok 3
  4. 4

    Rozkrojené kolieska spájame punčovinou-potrieme aj po obvode...

    Nadýchané tortičky - obrázok 4
  5. 5

    Potom ich obalíme v kokose(my dávame aj orechy)...a hore pomocou lyžičky nanesieme polevu:buď z ľadových gaštanov, alebo "klasickú"...potom bielou polevou nakreslíme kruh(môžu byť aj dva-ale ja používam tie menšie vykrajovátka, tak mne sa dva moc nedaria)...

    Nadýchané tortičky - obrázok 5
  6. 6

    ...a pomocou špáratka spravte kvietky...

    Nadýchané tortičky - obrázok 6
  7. 7

    ...a tu ešte jedny...

    Nadýchané tortičky - obrázok 7
  8. 8

    A keďže nám ešte ostala plnečka(punčovina)...tak robíme guľky, ktoré obalíme v kokose, orechoch, alebo zmiešanom kokose s orechami...dobrú chuť želám.

    Nadýchané tortičky - obrázok 8

Diskusia k receptu

lia66
Jémine, koľko vydržia?...ha, ha-u nás tak dva dni...ale asi ako klasické guľky...na pokazenie tam ide len maslo-takže, ak to budeš skladovať v chlade, tak hádam aj týždeň, určite...u nás takéto veci dlho nevydržia-zbľajzneme ich veľmi rýchlo!
sovka62
Ja sa ani nepýtam koľko vydržia, u nás by sa zblajzli hneď po upečení. Robievam skoro rovnaké, ale plním maslovým krémom , natieram krémom celé a celé pováľam v kokose. A vieš, že som už rozmýšľala, že by som z okrajkov urobila punčovinu a plnila ňou? Tak teraz už určite váhať nebudem, veľmi sa mi páčia.
lia66
Ďakujem @sovka62 ...aj ja som ich už robila s krémom, ktorý mi ostal zo zázrak torty...a je to tiež dobré-myslím, že krém by sa dal dať hocijaký-kto má aký rád...a je to aj jednoduchšie potrieť po bokoch-s tou punčovinou to ide "tažšie"-ale dá sa...veď vy ste tu všetky šikovnice!...takto to mám ale zapísané od starkej, tak som to dala tak.
korbacik
Parádne! Hneď by som si dala. URČITE ich upečiem. Dcéra má rada punčové, a toto sú ešte krajšie ako klasický punčový rez. Také zlatučké:)
janka1011
páčia sa mi tieto tortičky :) Koľko kusov ich vyjde z tejto dávky?
lia66
No, ono záleží, aký veľký plech budeš robiť, či chceš hrubšie, alebo tenšie...ja som robila klasický, veľký, čo dávajú k rúram...a záleží aj na veľkosti koliesok, ktoré vykrajuješ...ja som mala priemer cca 5cm(možno o niečo menší)a vyšlo mi 30ks, čiže, keď to spojíš, tak 15 tortičiek z jedného plechu:))...z jednej dávky...no, môžeš ich spraviť aj tenšie a náplne dáš viac-kľudne aj pomleté piškóty sa dajú do tej punčoviny použiť:))
lia66
jáj, som to ale popleta...30ks tortičiek Ti výjde, keď to prekrojíš...už som mysľou niekde pri inom recepte:))...30 tortičiek mi výjde z klasického veľkého plechu:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia