Mrežovník

marienka44 - fotkamarienka44, 4. novembra 2015

Recept mám od mojej neb. krstnej mamy, ktorá bola vynikajúca pekárka rôznych zákuskov a tort. Výhodou tohto koláčika je to, že aspoň sa minú zvyšky lekvárov v načatých pohároch. Vydrží dlho čerstvý a chutný.

30
porcií
2 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
400 g
200 g
100 g
250 g (alebo Palmarin)
2 ks
 na špic noža
1 ks
trochu
Náplň:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, do nej zamiešame postupne kyp. prášok, trochu soli, sódu bicarbonu a práškový cukor. Pridáme ďalšie suroviny. Vymiesené a vypracované cesto dáme do chladu na pol až jednu hodinu. Do cesta som použila zmes zmäknutého masla a palmarínu 1:1. Z vajec som si odložila trochu bielka, ktorým som pred pečením potrela všetky mriežky. Mriežky získali tak lesk.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na tretiny. Dve tretiny rozvaľkáme na hrúbku približne 3/4 cm vysoko. Ja som vaľkanie spodného cesta robila na čiernej plastickej fólii, ktorá je určená na pečenie. Snažila som sa na nej upraviť strany cesta do pravého uhla, veľkosť podľa plechu. Fóliu spolu s cestom som preniesla na plech.

  3. 3

    Natrieme dostatočným množstvom lekváru. V mojom prípade to bol kupovaný slivkový lekvár, ktorý som si mierne nahriala v mikrovlnke kvôli ľahšiemu roztieraniu po ceelj ploche. Lekvárom nešetriť !

  4. 4

    Z odloženého cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske placku tenšiu ako bolo prvé cesto a rádlikom a pomocou dlhého pravítka narežeme pásy asi 1,5 cm široké a ukladáme šikmo na lekvár v oboch smeroch. Vytvorí sa ozdobná mriežka. Potrieme ju bielkom, po upečení získa tak lesk. Mrežovník upečieme v predohriatej rúre do ružova. Po vychladnutí nakrájame a posypeme (nemusíme) práškovým cukrom. Čas prípravy a pečenia som uviedla len orientačne. Keďže každá rúra pečie inak, treba pečenie sledovať.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
jeden z najvďačnejších koláčikov, od starkej mám takmer rovnaký recept s výnimkou, že ona dáva do cesta iba 2-3 žĺtka, nie celé vajíčka :)
@Dzejsik , áno, súhlasím. Čím je starší, tým je lepší. Aj ja som dala vlastne len žĺtka, lebo ako píšem v texte, časť bielkov som si nechala na potretie mrižky. Myslím si, že recept mala moja krstná mama z enjakej maďarskej kuchárskej knihy.
Marienka, keď som uvidela obrázok tohto koláčika, pred očami sa mi vybavila moja neb. krstná mama, Ktorá ho s obľubou pekávala. A keď som si prečítala text pod Tvojim receptom, až mi vyšli do očí slzy. Ja ten koláč nepečiem, ale teraz ho urobím podľa Tvojho receptu. Vďaka za navodenie pekných spomienok!

Pridaj komentár k receptu: