Mramorová čokoládovo-nutelová roláda fotorecept

eldina - fotkaeldina, 18. decembra 2012
Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept)
Foto: eldina

z kysnutého cesta....veľmi jednoduchý postup

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 bal
100 g
1 ks
štipka
350 ml
50 g
Plnka:
100 g
5 PL alebo iná čokoládová nátierka
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /chýba mi tam lekvár/..použila som sušené droždie a múka je v recepte napísaná 1 kg, ale to je maximálna váha..múky toľko, koľko vpije cesto...v miske je už rozpustené maslo/môžte použiť Heru či Palmarín/

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    z vlažného mlieka+ štipky soli+ pár PL cukru+pár PL múky, kvasníc- urobiť kvások...

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    teraz treba rozpustiť na pare horkú čokoládu (100g) a nutelu (5 PL) / či inú čokoládovú pomazánku/, dobre premiešať a nechať vychladnúť...

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do kvásku pridať zvyšok cukru, rozpustené maslo , vajce a pridávať múku, kým nie je cesto vláčne...

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    aspoň pol hodinu nechať na teplom mieste vykysnúť..

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vykysnuté cesto ešte domiesiť múkou, aby sa nelepilo....potom vyvaľkať na veľký plát , potrieť čokoládovou plnkou a preložiť- najprv pravú stranu cesta do polovice, potom ju prikryť ľavou stranou cesta..

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    cesto prekladáme- ako ked robíme cesto s oškvarkami...

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    opäť preložiť

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vyvaľkať

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    nakrájať na pásy /asi 1-2 cm/---mne sa podarili hrubšie..:))

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    na plech položiť papier na pečenie a ukladať pásy cesta, ktoré sme zvinuli do špirály..

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    trúbu predhriať na 180 °C, pásy nechať ešte trochu vykysnúť a dať piecť, asi na 20 minút...

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    po upečení /z plechu koláč vysunúť aj s papierom/ , ešte horúce-potrieť hrubšou vrstvou lekváru, ja som použila jahodový....nechať chvíľu vychladnúť

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ked je koláč vlažný, zrolovať, aj s papierom!!

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    po úplnom vychladnutí stiahnuť papier /ide dolu veľmi ľahko/, posypať práškovým cukrom/ale aj nemusíte/ a nakrájať na pláty..... zistila som, že som mohla nakrájať tenšie pláty, tým pádom by som mala viac špirál a efekt rolády by bol dokonalejší..:)) ale chuťovo je to jedno...ak chcete znásobiť chuť čokolády, namiesto lekváru potrite nutelou...a ešte jeden malý postreh-čokoládová plnka nevyteká, ako ked sa pečie kakaový koláč...:))------koláč je obrovský!!

    Mramorová čokoládovo-nutelová roláda  (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
@slavka2012 nie je pracný, len ja dávam každý jeden krok....ale ten, kto už bežne robí s kysnutým cestom, ten vie-že je to hračka..:)) /ostatným dakujem za pekné komenty/
Hneď som vedel že to bude asi tvoj recept. Takto si komplikovať život.
Nerozpadá sa to ? Ja by som to ešte zviazal špagátikom , ako rolovanú
údenú krkovičku aby to držalo pohromade.
Velmi sa mi to paci - je to nieco uplne pre mna nove a zaujimave . Cokoladu a nutellu milujem a takyto kysnuty kolacik budem robit s potesenim :-))))
...tak toto si ma teda dostala, velmi dobry napad, rada robim kolace z kysnuteho cesta a toto je uzasny napad, tak ma napadlo, ze namiesto lekvaru by sa kludne mohol pouzit aj puding, tiez by to spolu "hralo"...:-)))))
Krása!!Ja by som dala disciplínu "čarovanie s kysnutým cestom" aj na olympiádu:-)určite by Slovenky obstáli na poprednom mieste!Ďakujem za recept,čaká pekne v poradí,*****
@kukulienka71 Kuku, je veľa žien, čo sa boja robiť s kysnutým cestom, ja ho mám najradšej, dá sa s ním všeličo vytvárať../kysnuté cesto chce len prax, nik sa nenarodil rodený kysnutocestár/..:)
Páči sa mi to vyskúšam. Netreba sa báť,podľa podrobne popísaných receptov to ide ako po masle. Len si taký recept treba vybrať pre začínajúcich, určite sa vydarí.
no, chvíľu som sa na tie fotky pozerala a pribrala som aspoň dve kilá. ale páči sa mi to a koláč vyzerá luxusne. onedlho bude mať moje "dieťa" 30 (rokov, nie kíl), a keďže je prudko koláčožravý, určite takýto koláč ocení viac, ako tortu. takže ďakujem za inšpiráciu, dúfam, že sa mi podarí. a ak aj celkom nie, vrch zalejem čokoládovou polevou, tá veľmi vhodne zakrýva rôzne estetické prehrešky a ešte aj vytvára čokoládovú pridanú hodnotu. jana

Pridaj komentár k receptu: