Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 19. októbra 2015

Príloha mala u nás včera premiéru. A určite sa ujme aj ako samostané ,ľahké jedlo.

3-4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 220-180 °C

Suroviny

Rezne:
4 ks
1 PL
100 g
2 ks
2 dcl (alebo smotana na varenie)
Príloha:
200 g
30 g
30 g
1 ČL
1 ks
2 strúčiky
2 PL
 (vývar)
podľa potreby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najskôr som pripravila mäso: rezne z morčacích pŕs som umyla, osušila a v mikroténovom vrecku naklepala.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáčik som vymazala olejom a jemne osolené rezne som nakládla na jeho spodok. Posypala som ich krúžkami očistenej cibule. Kto chce, môže si aj okoreniť.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru som zapla na 220°C. Na rezne som najemno nastrúhala syr Niva.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Je to jedlo veľmi podobné farmárskym rezňom, s menšími úpravami kedy na čo máme chuť ho robievam aj z iného mäsa ako len z krkovičky. Ešte som tam nastrúhala aj kúštik eidamu, aby sa už uplatnil. Celé som preliala sladkou smotanou, zakryla alobalom a vložila do horúcej rúry. Mäso ešte pustí aj vlastnú šťavu. Teplotu som po 10 minútach znížila na 180°C.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz som si prichystala suroviny na prílohu: misku kvalitnej dlhozrnnej ryže, tmavozelenú papriku a kapiu narezané na pásiky, kúsok cibule na polkolieska a dva strúčiky cesnaku na plátky. Mletej rasce nebola celá čajová lyžička.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na rozohriatom oleji som opražila cibuľu, neskôr som pridala cesnak a hneď aj rascu. Miešala som na miernom ohni, aby cesnak nezhorel. Po pridaní paprík som nádobu zakryla, aby sa všetko podusilo vo vlastnej šťave.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Paprika trocha zmäkla, prisypala som ryžu a soľ, chvíľu miešala, aby sa ohriala.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Odmerala som si dvojnásobné množstvo horúcej vody, ako bolo množstvo ryže a priliala som ju do hrnca. Môže sa použiť aj vývar, vtedy pozor na solenie. Na miernom ohni sa ryža varila zakrytá do vsiaknutia tekutiny, potom som ju vypla, premiešala a nechala pod pokrievkou ešte 10 minút dôjsť. Zatiaľ sa aj mäso pomaly dohotovilo v rúre, alobal som odstránila, zapla gril, aby syr chytil farbu.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Najviac sa mi k tomuto jedlu pozdával hlávkový šalát. V pekáči bolo aj dostatok šťavy spod mäsa, takže to celé nebolo suché.

    Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kecemis
Ako vzdy, krasna fotka a este lepsie jedlo. Ryza nema chybu. *ciek mas plny pocet. Nerozmyslala si to potriet trosku horcicov. Mne horcica dodava jemnost omacke. Ale to je moj nazor, urcite to je vyborne aj takto.
farbuska
vyzerá to ako výborné jedlo. iste niekedy urobím, najmä kvôli tomu pilafu.
kukulienka71
@kecemis , ako vždy, dobrý nápad od teba:-) vítam tvoju poznámku, myslím, že sa tam k tej nive bude hodiť aj horčica.Ďakujem pekne.
@farbuska , dúfam, že budeš spokojná, @jozka2 ,vďaka aj vám za milé komentáre
frezia68
Ryžu som už robila s hráškom,s mandarínkami,ale s paprikou ešte nie,načim odkukať.Pekná,lákavá fotka,hneď by som prisadla k tanieru :-)
kukackakukala
Recept na oko pekny, ale ako tu pisu odbornici vsade ku receptom kuracie a morcacie prsia su najhorsia ingrediencia v kuchyni a tvrdia, ze su aj plne atb. Maso je suché a niva nieje na pecenie ci smazenie, lebo obsahuje Penicillium roqueforti, ktora sa tepelnou upravou rozklada na cpavok a vodik, co nieje dobre na konzumaciu.
kukulienka71
@cesminaz , ďakujem za milý komentár
Novému odborníkovi s výstižným nickom: Pre mňa kuracie a morčacie prsia zďaleka nie sú najhoršou ingredienciou v kuchyni:-) Jedla som to jedlo aj na druhý deň a prsia vôbec neboli suché ani po ohriatí. A čo ostatné suroviny, po tepelnej úprave sa rozložia na čo? Veľmi prínosný komentár, vďaka;-)
relaxx1
výborné, receptík chutilm ešte niekedy vyskúšam. a súhlasím s tým že sa to rozložilo celé, ale akurát tak v našich bruškách :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha