Foto: sissi29
Typické moravské koláče, ktoré môžeme nájsť na stole vo všedný aj v nevšedný deň asi v každej domácnosti.
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 ml |
|
100 g |
|
80 g |
|
30 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
|
|
Lekvárová plnka: | |
300 g |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
Mrvenička: | |
50 g |
|
30 g |
|
1 PL |
|
Tvarohová plnka: | |
300 g |
|
70 g |
|
50 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
|
Postup
-
1
Z vlažného mlieka,lyžičky cukru a droždia si urobíme kvások a necháme ho vykysnúť.
- 2
Do múky pridáme soľ, citrónovú kôru, vanilkový cukor, vykysnutý kvások a vlažné mlieko s 2 žĺtkami a roztopenou herou.
- 3
Vypracujeme vláčne cesto, ktoré poprášime múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
- 4
Medzitým si z uvedených surovín urobíme mrveničku, tvarohovú a lekvárovú plnku.
- 5
Keď nám cesto krásne nakysne, vyvalkáme si ho na hrúbku 1 cm a povykrajujeme kolieska.
- 6
Kolieska troška ponaťahujeme. Naplníme tvarohovou plnkou a zabalíme. Potom do stredu urobíme priehlbinku, potrieme žĺtkom a naplníme lekvárovou plnkou. Posypeme mrveničkou a dáme upiecť do trúby.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dnes som upiekla moravske kolace, ale podla ineho receptu. Do posypky som dala na kavomlynku pometé ovsenné vločky (na imunitu), obsahujú zinok. Prvýkrat som navrch dala aj lupienky mandlí. Inšpirovala som sa českou strankou. V ČR pečú tieto koláce na posvícení, t.j. na sv. Václava, patróna Čiech a Moravy.