Moravské koláče

Autor receptu: sissi29

Typické moravské koláče, ktoré môžeme nájsť na stole vo všedný aj v nevšedný deň asi v každej domácnosti.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka,lyžičky cukru a droždia si urobíme kvások a necháme ho vykysnúť.
  2. Do múky pridáme soľ, citrónovú kôru, vanilkový cukor, vykysnutý kvások a vlažné mlieko s 2 žĺtkami a roztopenou herou.
  3. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré poprášime múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť.
  4. Medzitým si z uvedených surovín urobíme mrveničku, tvarohovú a lekvárovú plnku.
  5. Keď nám cesto krásne nakysne, vyvalkáme si ho na hrúbku 1 cm a povykrajujeme kolieska.
  6. Kolieska troška ponaťahujeme. Naplníme tvarohovou plnkou a zabalíme. Potom do stredu urobíme priehlbinku, potrieme žĺtkom a naplníme lekvárovou plnkou. Posypeme mrveničkou a dáme upiecť do trúby.