Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Moravské koláče fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 9. januára 2022
Moravské koláče (fotorecept)
Foto: gordonko

Baby našli niekde tento recept, je fantastický, cesto mäkučké, nadýchané.
Zdroj: Podrobnejší fotopostup nájdete TU

60 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
1/2 ČL
1 kocka
1 bal.
3 PL
500 ml
300 ml
3 ks
Tvarohová plnka:
3 bal.
1 ks
250 g
Maková plnka:
150 g mletý
2 - 3 PL
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Odoberieme si trochu z vlažného mlieka a urobíme si kvások. Ostatné suroviny dáme do mixéra. Keď vzíde kvások, pridáme ho do zmesi, pustíme mixer na malé obrátky asi na minútu, potom zvýšime rýchlosť zasa na minútku a nakoniec zvýšime rýchlosť na maximum - miešame ešte 3 minúty. Vymiešané cesto necháme 40 minút nakysnúť.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto rozdelíme na dva kusy. Na pomúčenom podklade cesto rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát a z neho vykrajujeme pohárom kolieska, ktoré ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jednotlivé kolieska potom plníme niektorou z pripravených plniek - tvarohovou s čučoriedkami poprášenou škoricovým cukrom, makovou, makovo-lekvárovou, tvarohovo-lekvárovou, orechovou... čo vás napadne.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláčiky na plechu necháme ešte 20 minút nakysnúť a potom plech vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C, pečieme 10 minút. Hneď po vytiahnutí z rúry potrieme koláčiky olejom.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podrobnejší fotopostup nájdete na: https://www.facebook.com/media/set?vanity=tomas.marny.75436&set=a.2083539481797583

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

bekla
Roim podobne, ale do cesta davam roztopene maslo, pred pecenim tiez potieram maslom a po upeceni este horuce potriem maslom do ktoreho pridavam rum (malo masla)...rum len vtedy, ked viem, ze nepridu deti...a prosim neprotestujte proti maslu, jeho chut NIČ nenahradi...
aroooo
Krásne,dala by som si. Ja som raz piekla tak,že tvaroh.plnku som dala do stredu cesta,zatvorila som ho,spravila gulicku,tu som na plechu stlačila v strede dňom menšieho pohára a do vzniknutej jamky dala Makov-lekvar.plnku a na to maslovú drobenku,ostatné ako vy,bolo mňam...
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@bekla (9.1.2022 15:42)

Ja dávam do cesta roztopenú domácu bravčovú masť ,a sú tiež perfektne
malina
@aroooo (10.1.2022 18:09)

Však tak by měli být moravské koláčky.Tvarohová plnka v těstě a lekvárová nahoře+ mrvenička.Ale hádat bych se nemohla,to jsem si myslela x let a být to tak vůbec nemusí.Jinak koláčky vypadají velmi žravě.👌
kassia
Vďaka za pripomienku. Ja dávam do cesta 2 PL dobrej masti miesto oleja. Robí to zázrak. Kolieska cesta na plechu stlačím lyžicou, tak pripravím miesto na plnku. Najradšej máme tvarohovú, preliatú slivkovým lekvárom. Okraje potriem žltkom. Veĺmi dobrý koláč, len musí
byť na viacerých plechoch, lebo na jeden sa málo zmestí.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha