Moravské koláče fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 2. marca 2016
Moravské koláče (fotorecept)
Foto: luwinka

Ľahučké, voňavé a veľmi obľúbené moravské koláče sú u nás. Ponúkam recept tak, ako ich robím ja.

12
porcií
35 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
30 g
100 g
2 PL
300 ml
2 ks
štipka
Plnka:
250 g
podľa chuti
1 ks
Posýpka:
50 g
40 g
1/2 Čl
30 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Z droždia a z trochy mlieka , cukru a medzi prsty múky si pripravíme kvások. Necháme vykysnúť. Do misy dáme múku, kryšt. cukor, rozpustené maslo, žltky a soľ. Pridáme kvások. Miesime cesto a dolejeme zbytok mieka. Vymiesné cesto zakryjeme utierkou a necháme ho kysnúť 30 minút. Pokiaľ nám kysne cesto, tak si pripravíme tvarohovú plnku: Tvaroh , cukor kryšt. vanilkový , citron. kôru vymiešame nahladko. Posýpka: Polohr. múku , cukor krupicový a pol čaj. lyž. mletej škorice zmiešame v malej miske. Pridáme roztopené maslo a s prstami všetko rozmrvíme , dáme do chladničky na pár minút stuhnúť.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozváľkame na pomúčenej doske. Vykrojíme kolieska pomocou pohára, alebo, okrúhlej formičky. Na každé koliesko dáme tvarohovú plnku.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatočíme ako buchty. Do buchiet vytlačíme dierky pomocou malého dna na poháriku, do ktorých dáme slivkový lekvár. Boky buchiet potrieme olejom.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech si vyložíme alobalom, ktorý pomastíme olejom. Poukladáme koláčiky. Z chladničky si vyberieme posýpku a každý koláč posypeme po povrchu. Upečieme doružova na 220 stupňov 35 minút.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Upečené .

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Povrch ešte posypeme práš. cukrom. Z tejto dávky mi vyšlo 12 veľkých moravských koláčikov.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tácke.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    S mliekom chutia vynikajúco.

    Moravské koláče (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

klukodvody
Pěkné koláče, jen Moravské jsou 2x plněné. Alespoň u nás. Ale jinak se vydařily.
sovka62
@klulodvody , ako myslíš dva razy plnené? Obe plnky dovnútra? Aj ja pečiem moravské koláče s dvomi plnkami ako je v recepte, síce ich dávam naopak, lekvár dnu a tvaroh navrch, recept zo starej KK pod názvom Moravské koláče. Ako to teda má byť, aby to boli tie naozaj pravé?
klukodvody
Sovka62 já dával komentář než byl upravený recept. Ano jedna je vevnitř, většinou tvaroh a druhá navrch.
klukodvody
Sovka62 ještě na doplnění. Koláče se dělají různé k různým příležitostem, třeba i zabalené a náplně jsou také podle hospodyně a nebo oblasti. Jiné u nás na jižní, jiné na Hané no prostě je jich hodně a jak jsem psal v komentáři, tyhle jsou také pěkné jen ten název je trošku no prostě ozval se ve mně Moravák a tak jsem tam tu poznámku dal asi hloupě a autorce se omlouvám.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ja obdivujem ženy na Morave, ktoré pečú pravé moravské koláčiky, také krásne maličké. U nás sú moravské koláče veľmi obľúbené. Receptov je na ne veľa, všetky sú si podobné surovinami. @Luwinka , aj tie tvoje sa mi páčia :-).
remcula
@Klukodvody (2.3.2016 22:29)

2x plněné, myslíš dovnitř a navrch?? Ano, taky takové dělám, ale tyhle jsou nááádhernééé!! Budu potřebovat nějakou inspiraci pro přítele na jedno jubilejní výročí :-)
klukodvody
Přátelé moji milí ano ty koláče vypadají opravdu dobře. Ale jak píše Dr u nás je velký výběr jak jsem psal už v několika komentářích. Já jsem si trošku rýpnul byl jsem asi první kdo ten recept viděl a vzápětí jej Luwinka změnila k mnohem lepšímu. Asi ví proč a já ji fakt nechtěl kritizovat a má za tu změnu ode mně poklonu a přeji jí hodně dalších pěkných receptů.
No a Remcula to je tak. Když přijedeš k nám na Moravu, tak v každém baráku budou koláče jiné, ale plněné dovnitř a navrch.
sovka62
@klukodvody , ďakujem za vysvetlenie. Máš pravdu, čo dom, to iný koláčik, ale tak je to s viacerými jedlami, viď. kapustnica, guláš a podobne. A tie koláče na obrázku vyzerajú naozaj výborne, priam na zjedenie. Nabudúce skúsim aj ja dať tvaroh dovnútra, nech sa priblížim k originálu.
luwinka
@Klukodvody ja som v recepte nič nezmenila , všetko je tak ako bolo, len som vymazala poslednú fotku , to je všetko .A ja sa nehnevám nemám sa prečo.Pekný večer všetkým :-)
marienka44
Aj ja dávam tvaroh dovnútra a navrch sliv.lekvár. Len musím upozorniť, ze v tvarohu mi chýba aspoň žĺtok. Lebo, ako ma učila moja neb. svokra, keď sa nedá do tvarohu vajíčko, tvaroh splynie s cestom, vstrebe sa. Najnovšie dávam do tvarohu aj trochu puding. prášku, aby tvaroh nevytiekol. Ostatné je OK.
My nemáme radi škoricu, do posýpky pridávam zomleté ovsenné vločky, potom je chrumkavá.
marienka44
Inšpirovala som sa dnes týmto receptom a urobila som 13 ks z 300 g miešanej múky:


marienka44
P.S. Ale na cesto som mala svoj recept s olejom, ale približne pomer surovín je podobný ako Tvoj. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia