Foto: tornadolue
V poslednej dobe bolo na Varechu pridaných niekoľko receptov na parené buchty, objavili sa pod nimi aj komentáre, v ktorých sa kuchárky priznali, že Zobraziť celý popisV poslednej dobe bolo na Varechu pridaných niekoľko receptov na parené buchty, objavili sa pod nimi aj komentáre, v ktorých sa kuchárky priznali, že ich ešte nerobili, alebo ich už nerobia. A keďže som ani ja ešte parené buchty nerobila, rozhodla som sa, že skúsim. Bola som vďačná za to, že je na Vareche kopa receptov a ja som sa rozhodla skombinovať recepty od @sovka62 @frezia68 @Egreska Ďakujem!
Postup
-
1
U Frezie 68 sa mi páčilo, že použila celozrnnú múku, u Sovky62 sa mi pozdával postup na prípravu cesta. Ale keďže som chcela vege buchty, musela som čo-to pomeniť. Kvások som si pripravila z 20 g droždia, 100 ml vlažnej vody, 20 g cukru a 1 čl múky. Zmiešala som obidve múky, pridala soľ, 2 lyžice oleja a 150 ml vody. Nakoniec som pridala kvások, ktorý už pracoval. Chcela som to len zamiešať vareškou ako Sovka tak, aby neostala suchá múka, ale vzdala som to, lebo bola stále suchá a radšej som vymiesila cesto ako napr. na pizzu. A hladkú múku som použila preto, lebo väčšinou mám doma len tú a keďže zahraničné varecháčky tvrdili, že sa dajú aj z hladkej, uverila som im...a mali pravdu :-)
- 2
Cesto som nechala kysnúť asi hodinu, potom som ho vyvaľkala. Pracovalo sa s ním super, mám silikónovú podložku, nemusela som ho ani pomúčiť. Rozdelila som ho na 12 obdĺžnikov a plnila lekvárom. Vytvarovala som buchty a nechala som ich ešte kysnúť. Po 10 minútach som strácala istotu, lebo buchty boli stále len mrňavé buchtičky. Ale pokračovala som ďalej...tentoraz podľa Egresky.
- 3
Rozohriala som si olej na veľkej panvici, položila som na ňu 6 buchiet a keď boli odspodu pripečené, naliala som na panvicu asi 1 dcl vody a prikryla pokrievkou. Po 5 minútach som doliala vodu a parila som buchty ďalších 5 minút. Buchty krásne narástli. Bála som sa, že spľasnú, ako niektorí písali, ale nič také nestalo. Hodila som na panvicu aj zvyšných 6 buchiet, zopakovala som celý postup a tešila som sa z výsledku :-)
- 4
Hotové buchty som pomastila tukom, posypala makom a cukrom. Možno nemajú dokonalý tvar (keď sa pozriete na fotku, 2 buchty vpravo hore sú dosť nedokonalé), ale sama som bola prekvapená, ako dobre chutili :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@dorisa @jatanika smelo do toho
A ta celozrnna muka stoji za pokus, v podstate som buchty robila najma kvoli manzelovi, sladke jedla ma velmi rad a prvy raz jedol buchty s celozrnnou mukou a povedal, ze aj nabuduce ich mam spravit tak isto. Akurat sa mi zda, ze cesto s celozrnnou mukou nenakysne do takych rozmerov ako cesto len z bielej muky, ale vykysnute je urcite, chuti tak, ako ma.