Moje prvé parené buchty - vegánske

tornadolue - fotkatornadolue, 15. októbra 2011

V poslednej dobe bolo na Varechu pridaných niekoľko receptov na parené buchty, objavili sa pod nimi aj komentáre, v ktorých sa kuchárky priznali, že Zobraziť celý popisV poslednej dobe bolo na Varechu pridaných niekoľko receptov na parené buchty, objavili sa pod nimi aj komentáre, v ktorých sa kuchárky priznali, že ich ešte nerobili, alebo ich už nerobia. A keďže som ani ja ešte parené buchty nerobila, rozhodla som sa, že skúsim. Bola som vďačná za to, že je na Vareche kopa receptov a ja som sa rozhodla skombinovať recepty od @sovka62 @frezia68 @Egreska Ďakujem!

Suroviny

250 g
150 g
20 g
20 g
20 g
250 ml vlažná
2 PL
 na posypanie
  na posypanie




Postup

  1. 1

    U Frezie 68 sa mi páčilo, že použila celozrnnú múku, u Sovky62 sa mi pozdával postup na prípravu cesta. Ale keďže som chcela vege buchty, musela som čo-to pomeniť. Kvások som si pripravila z 20 g droždia, 100 ml vlažnej vody, 20 g cukru a 1 čl múky. Zmiešala som obidve múky, pridala soľ, 2 lyžice oleja a 150 ml vody. Nakoniec som pridala kvások, ktorý už pracoval. Chcela som to len zamiešať vareškou ako Sovka tak, aby neostala suchá múka, ale vzdala som to, lebo bola stále suchá a radšej som vymiesila cesto ako napr. na pizzu. A hladkú múku som použila preto, lebo väčšinou mám doma len tú a keďže zahraničné varecháčky tvrdili, že sa dajú aj z hladkej, uverila som im...a mali pravdu :-)

  2. 2

    Cesto som nechala kysnúť asi hodinu, potom som ho vyvaľkala. Pracovalo sa s ním super, mám silikónovú podložku, nemusela som ho ani pomúčiť. Rozdelila som ho na 12 obdĺžnikov a plnila lekvárom. Vytvarovala som buchty a nechala som ich ešte kysnúť. Po 10 minútach som strácala istotu, lebo buchty boli stále len mrňavé buchtičky. Ale pokračovala som ďalej...tentoraz podľa Egresky.

  3. 3

    Rozohriala som si olej na veľkej panvici, položila som na ňu 6 buchiet a keď boli odspodu pripečené, naliala som na panvicu asi 1 dcl vody a prikryla pokrievkou. Po 5 minútach som doliala vodu a parila som buchty ďalších 5 minút. Buchty krásne narástli. Bála som sa, že spľasnú, ako niektorí písali, ale nič také nestalo. Hodila som na panvicu aj zvyšných 6 buchiet, zopakovala som celý postup a tešila som sa z výsledku :-)

  4. 4

    Hotové buchty som pomastila tukom, posypala makom a cukrom. Možno nemajú dokonalý tvar (keď sa pozriete na fotku, 2 buchty vpravo hore sú dosť nedokonalé), ale sama som bola prekvapená, ako dobre chutili :-)

Diskusia k receptu

sandratamer
Ty mi snáď čítaš myšlienky.... Ale do slova, a vyriešila si to za mňa, vďaka že si ich vegánsky vymyslela :-D
tatranka
Na prvý krát, si urobila naozaj pekné, parené buchtičky.
tinca
aj ja hovorím na prvé sú vydarené:)
dorisa
Vydarené, krásne, mňam. Ja som ešte nikdy nerobila buchty na pare, mala by som skúsiť:)
palokuchki
Ja ti tiez gratulujem. Buchty sa ti pekne vydarili. Ja tiez robievam buchty takto zapecene a vzdy pouzivam len hladku muku.
kuchticka
Pekneeeee! Skutocne sa vydarily. Ja pouzivam na vsetko pecenie iba hladku a celozrnnu muku (u nas polohruba nie je), ale buchty robim iba nad parou v hrnci. Moja mama ich robievala nad parou - priviazana utierka na hrniec na ktoru buchty pokladla a parila. Tieto parene buchty sa nezrazia ako ked ich niekto vari, ako napr. ja, ked velmi ponahlam, lebo uvarene su skor ako nad parou.
alexdidi
Šikulka....ja robím len na pare,ale už dávno sa chystám na tie zapečené, musím už skúsiť....
jatanika
šikovne si to zvládla, @tornadolue ... ja som sa na parené buchty ešte neodhodlala ... na tie decká musia zájsť k babke :-))
babav
Krasne ...vydarene !Zda sa mi vsak ,ze v bode 3 si mala na mysli 1dcl vody ,nie oleja....
sovka62
Utešené, s tou celozrnnou múkou vyzerajú zaujímavo.
diabambulka
Krásne sa ti podarili, mňa si potešila hlavne s tou celozrnnou múkou:-))) takže na budúce budú s celozrnnou múkou...
tornadolue
@babav vdaka, opravila som to :-)
@dorisa @jatanika smelo do toho
A ta celozrnna muka stoji za pokus, v podstate som buchty robila najma kvoli manzelovi, sladke jedla ma velmi rad a prvy raz jedol buchty s celozrnnou mukou a povedal, ze aj nabuduce ich mam spravit tak isto. Akurat sa mi zda, ze cesto s celozrnnou mukou nenakysne do takych rozmerov ako cesto len z bielej muky, ale vykysnute je urcite, chuti tak, ako ma.
julica
Jé, super. Aj spôsob parenia s ami páči.
babidka
Tesim sa s tebou :-) Ja tiez davam aj celozrnu hladku muku a je pravda , ze cesto kysne ovela lepsie ked ja muky iba "obyc" ale to ma vobec neodradzuje ...Niekedy vsak slava stupne do hlavy - ako sa to stalo mne :-) a po prvom uspechu pri parenych buchtach prisiel hned zatym pri druhych poriadny preplesk- lebo sa mi nevydarili a vsetky skoncili v odpadkoch :-)))) Robila som ich rovnako ..., teraz uz viem ze muka nie je vzdy rovnaka ......Takze nech sa ti aj tie dalsie vydaria aspon tak ako tieto:-)))))
cathyc
Buchtičky sú nádherné. Cesto z celozrnnej múky nechávam oveľa dlhšie kysnúť, netreba sa báť, neprekysnú. Sú potom jemnejšie.
tornadolue
@cathyc máš pravdu, včera som robila celozrnnú knedľu, nejak som nestíhala, takže kysla dlhšie a bola ešte lepšia ako inokedy :-)
sandratamer
Tak konečne nadišiel ten správny čas a dnes som ich vyskúšala. Boli ľahučké ako pierko. Múky som dva krát preosiala, a cesto kyslo jedna radosť. Ďakujem za super recept, už viem konečne robiť aj parené buchty :-D
zirafninka1
Hlasime plne bruska :) Buchty su vyborne. Super recept, bude zaradeny medzi overenu klasiku. Dakujem!
sanocka
Dakujeme za vynikajuci recept :) Zatial sme vzdy klasicky naparovali, ale dnes sme robili podla pokynov a asi uz budeme robit len tak :) Cesto bolo skvele. Vyborne sa robili a este lepsie papali :P My sme ich plnili susenymi slivkami.
ivankaj
Taak, práve sme ich dopapali, dcérky s veľkou chuťou, dvojročná dve a štvorročná tri :) Ja nepoviem :) Sú super!
marika21
Pekné. Dala by som si. Ja som doteraz robila iba z polohrubej. Vyskúšam aj podľa tvojho receptu. Ďakujem za recept. Inšpiroval ma.
spaldicka
Ahoj tornadolue@ , rada vyskúšam Tvoje parené vegan buchty ;-). Nejedla som ich 7 rokov, tak si niekedy spravím s mojím domácim poctivo vareným slivkovým lekvárom alebo s čokonutelou ;-). Dám Ti potom vedieť ako mi pochutili ;-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia