Foto: alicka80
Receptov na francúzske zemiaky je tu veľa, ale z času na čas možno niekomu dobre padne pripomenúť si toto jedlo :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
4 ks (bezlepkové) |
|
2 ks (bezlepková) |
|
2 ks uvarené natvrdo |
|
200 g , mrkva, kukurica (ja som mala mrazenú) |
|
2 ks surové |
|
1 ks |
|
500 ml |
|
|
|
|
|
|
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, keď vychladnú očistíme ich a nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame špekáčiky, klobásku, cibuľu. Medzitým si uvaríme zeleninu (ja som mala len mrazenú).
-
2
Pekáč, v ktorom to chceme piecť si vymastíme olejom. Prvá vrstva sú zemiaky, ktoré si posolíme a okoreníme.
-
3
Na zemiaky som dala klobásku a nasekanú cibuľu. Klobásky a špekáčiky pred pečením neopekám, lebo mám rada, keď pustia šťavu pri pečení.
-
4
Znovu išla vrstva zemiakov a na ne som dala uvarenú zeleninu a vajíčka na tvrdo.
-
5
Znovu vrstva zemiakov a na ne poukladáme špekáčiky a prípadne zeleninku ak zvýši ako sa to stalo mne :-)
-
6
Posledná vrstva zemiakov a dáme piecť na 15minút do rúry nezakryté. Po 15 minútach zalejeme so smotanou, v ktorej sme rozmixovali 2 vajíčka a dochutili ju. Potom pekáč zakryjeme a pečieme cca 30 minút
-
7
Mne sa zvýšil syr, tak som ho nastrúhala už na upečené zemiaky, ale už ho nezapekala. Len nech sa navrchu roztopí.
-
8
Finálny výsledok na tanieri som nestihla odfotiť, ale zachránila som aspoň posledný kúsok. Prepáčte mi, nie je veľmi estetický, ale je vidieť, že keď zemiaky vychladnú tak pekne držia tvar a aj po následnom zohriatí :-)
Diskusia k receptu