Moje francúzske zemiaky

alicka80 - bez fotkyalicka80, 14. mája 2011
Moje francúzske zemiaky
Foto: alicka80

Receptov na francúzske zemiaky je tu veľa, ale z času na čas možno niekomu dobre padne pripomenúť si toto jedlo :-)

8
porcií
80 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
4 ks (bezlepkové)
2 ks (bezlepková)
2 ks uvarené natvrdo
200 g , mrkva, kukurica (ja som mala mrazenú)
2 ks surové
1 ks
500 ml
 podľa chuti

Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, keď vychladnú očistíme ich a nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame špekáčiky, klobásku, cibuľu. Medzitým si uvaríme zeleninu (ja som mala len mrazenú).

    Moje francúzske zemiaky - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč, v ktorom to chceme piecť si vymastíme olejom. Prvá vrstva sú zemiaky, ktoré si posolíme a okoreníme.

    Moje francúzske zemiaky - obrázok 2
  3. 3

    Na zemiaky som dala klobásku a nasekanú cibuľu. Klobásky a špekáčiky pred pečením neopekám, lebo mám rada, keď pustia šťavu pri pečení.

    Moje francúzske zemiaky - obrázok 3
  4. 4

    Znovu išla vrstva zemiakov a na ne som dala uvarenú zeleninu a vajíčka na tvrdo.

    Moje francúzske zemiaky - obrázok 4
  5. 5

    Znovu vrstva zemiakov a na ne poukladáme špekáčiky a prípadne zeleninku ak zvýši ako sa to stalo mne :-)

    Moje francúzske zemiaky - obrázok 5
  6. 6

    Posledná vrstva zemiakov a dáme piecť na 15minút do rúry nezakryté. Po 15 minútach zalejeme so smotanou, v ktorej sme rozmixovali 2 vajíčka a dochutili ju. Potom pekáč zakryjeme a pečieme cca 30 minút

    Moje francúzske zemiaky - obrázok 6
  7. 7

    Mne sa zvýšil syr, tak som ho nastrúhala už na upečené zemiaky, ale už ho nezapekala. Len nech sa navrchu roztopí.

    Moje francúzske zemiaky - obrázok 7
  8. 8

    Finálny výsledok na tanieri som nestihla odfotiť, ale zachránila som aspoň posledný kúsok. Prepáčte mi, nie je veľmi estetický, ale je vidieť, že keď zemiaky vychladnú tak pekne držia tvar a aj po následnom zohriatí :-)

    Moje francúzske zemiaky - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
Francúzske zemiaky si si upravila podľa chuti a vlastnej fantázie a hlavná vec,že doma chutili :-)))
kizjol
Francúzske zemiačky môžeme aj my. Robím podobne, ale zeleninku dávam mrazenú, nevarím. Boli určite mňam...
gubics
Toto jedlo Francúzi nepoznajú, bola som tam čudovali sa, že mi ich nazývame ako Francúzke zemiaky.A to som robila tie klasické bez zeleniny.
ainy
@gubics viem o tom a vraj nepoznajú ani francúzsku polievku...ale mám tento názov zaužívaný ....možno keď tam pôjdem dovolenkovať, tak zopár domorodcov naučím toto jedlo :-)
ainy
ola111 posledná ostala bohužiaľ pre mňa a už nie je :-(, ale nabudúce ťa srdečne pozývam :-))
afataga
u nas je to oblubene jedlo, skusala som vselijake varianty, ale vratila som sa ku klasike - zemiaky, vajcia, klobasa, zalievam zmesou slahacky a kyslej smotany s vajcom, peciem odokryte a kedze som leniva, skusala som minule zo surovych zemiakov nakrajanych na hranolky a tiez boli super
sovka62
@afataga , ja rovnako ako ty, klasika a vždy zo surových zemiakov nakrájaných na plátky dobre podliatych, takže pridávaam aj mlieko. Robievala som z varených, ale v porovnaní so surovými sú tie z varených suché. Len raz som skúsila tie surové a už nikdy som z varených nerobila. A to už nepíšem o tom, že ich môžem dávať na plech a nemusím čakať, kým sa zemiaky vopred uvaria.
maorka
Francuzáky sú v pláne na utorok.. doteraz som zemiaky vždy varila, a nedávala som zeleninu... urobím zmenu, dám surové zemiaky a zeleninu... uvidím ako bude šmakovať mužíčkovi..
babidka
je to jedno z mojich oblubenych jedal , ale nikdy som tam nedavala zeleninu - teraz ju uz dam !
marienka44
@Ainy ,ja na vymastene dno pekaca nasypem trochu struhanky. Tak isto vrch posypem struhankou, ka nedavam syr. Vytvori sa chutna kôrka. :-)
aroooo
francúzska zbožňujem klasické,skúsim aj so zeleninou
ainy
@babidka určite skús, ja som síce zaťažená na kombinácii hrášok-mrkva-brokolica, ale dávam všeličo :-)
irenka08
aj u nás sú francuzáky obľúbené jedlo a už veľa rokov ich robím zo surových zemiakov.Majú uplne inú chuť,lepšiu ako predvarené.A veru tento týždeň budú v našom jedálnom lístku.Dík za nápad.
marcy
u nás musia byť hrebene slaninky navrch,ďakujem za tip :-)
babkamt
ja robím fran.zemiaky z varených zemiakov,cibuľku osmahnem na oleji,pridám klobásu,prekladám zemiaky ,tie posypem trochou mletého kmínu,na to klobásu s cibuľkou,soľ.Varím bešamel,ktroý rozriedim kyslou smotanou.Týmto polejem každú vtstvu,tiež posypem strúhaným syrom vnútri aj na vrch,sú šťavnaté,posledne som dala synovi domov,moc ani nechcel zobrať ,večer mi volala vnučka,že zemiaky boli vynikajúce,malá ich zjedla celé,otcovi dala len ochitnať
babkamt
tým nechcem povedať,že moje sú najlepšie.Samozrejme,kedˇsa dá 0,5 l smotany,musia byť fajné
ainy
@babkamt ale kľudne si to mysli o zemiakoch, ktoré varievaš....ja sa rada inšpirujem :-)) ja takýto bešamel so smotanou robím do lazaní (lazagni....asi po správnosti) takže viem, že je to dobrotka :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha