Môj metrový koláč fotorecept

emmatessdad - fotkaemmatessdad, 17. mája 2013

Obľúbený metrový koláč, niektorí ho pečú na Vianoce, niektorí na Veľkú noc a niektorí celoročne (napríklad my).

30
porcií
120 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
26 dkg
3/4 pohára
26 dkg
8 - 10 PL
1/2 balíčka
2 PL
Plnka:
2 dcl
1 ks
25 dkg
15 dkg
1 ks
podľa potreby (um)
Nakoniec:




Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky odložíme bokom, žĺtky vymiešame s cukrom. Je jedno ci práškový či kryštálový. Mixujeme. Postupne pridávame vanikkový cukor, olej a horúcu vodu. Ja dávam rovno zovretú z rýchlovarnej konvice.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do múky pridáme prášok do pečiva, poriadne premiešame. Vyšľaháme bielka. Môžme pridať trošku soli, nech sú bielka tuhšie.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Už nemixujeme, striedavo pridávame lyžicou raz múku raz vyšľahané bielka. Miešame jemne metličkou. V mojom prípade z mixéra :-).

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu necháme svetlú, do druhej polovice pridáme kakaový prášok.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Máme dve rovnaké formy "srnčí chrbát". Niekto má len jednu (príklad ja) a tak je pečenie dlhšie. Pokiaľ ste sofistikovanejši, tak si vymažete obe formy maslom a vysypete múkou. Do jednej dáte piecť svetlé cesto, do druhej kakaové. Upečieme pri teplote 180 st. Kakaové cesto som piekla o pol hodinu dlhšie. Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme. Takto nakrájame.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnka: Z mlieka a zlatého klasu uvaríme hustý puding.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým puding chladne, vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (už musí byť práškový a maslo dajte klasické 82%, nedávajte margarín, je to veľmi cítiť ten rozdiel) a postupne po lyžičkách primiešajte studený puding. Miešajte dlho, nech tam nie sú hrudky.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Srnčie chrbty máme nakrájané na pásiky. Zoberte si veľkú-dlhú tácku a plnkou spájajte raz svetlý raz tmavý pásik cesta. Trochu plnky si nechajte a na potretie celého metrového koláča.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakoniec celý koláč polejte čokoládou, nechajte odležať na chladnom mieste, najlepšie z večera do rána. Krájajte šikmo. Keď budete krájať šikmo, budete mať takýto koláčik.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A takto chutí mojej najmladšej dcérke.

    Môj metrový koláč (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

babkamt
Pekne sa ti vydaril . Na obrázku je vidieť rozžiarené , spokojné očká tvojej dcérky pri degustácii koláčika . Už som ho dlhšiu dobu nepiekla .
klaudia968
Veru tak pekný, keďže poznám tak aj chutný, ja už mám takého vnuka ako ty dcérku, chutil by aj jemu. Asi budem musieť spraviť .
anina6
Aj ja poznám tento koláč, díky za pripomenutie. A ten tvoj bol určite chutný, súdiac podľa malej ochutnávačky.
martamm
Peknučký koláčik, priznám sa, nikdy som ho nerobila, nakoľko jedna zlatá babička 80 ročná nám ho pri výnimočných príležitostiach upečie, ale podľa Tvojho receptu skúsim, hádam nič nepokazím :)
tatranka
Tiež pekávam tento zákusok.Je ho veľa / skoro meter/,veď prečo by sa ináč tak volal.Je chutný.A ako vidieť,tvojej dcérenke naozaj chutí.
marienka44
@Tatranka , ja si myslim, ze nazov dostal od svojho tvaru, teda ma polgulovity tvar ako podzemne metro. :-) napr. v Prahe.
Krasne zdokumentovany postup, profesionalne fotky a urcite chutny. Poznam tento recept, davno som ho nepiekla. Vcera som piekla kolac z kysleho mlieka, lebo som mala potrebne suroviny, cast chybajuceho kys. mlieka som nahradila bielym jogurtom. Pouzila som pod polevu zbytky lekvarov na dne poharikov v spajzi a poleva mi ostala z brnenskej torty na 90. narodeniny svatky. Ta bola vystavna, upiekla som ju z 26 vajec /v tom su zaratane aj vajicka do 3 rolad do torty a do kremu.
Ukladam recept do KK.
3sandra3
naozaj krásny , vydarený,,, robievame rovnako a rovnako nám aj chutí :-)
stevca
u nás je velmi oblúbený a robím ho čaasto a je z neho vellááááááá
iwuska
metrovy kolac je jeden z mojich najoblubenejsich, ale sto rokov som ho uz nejedla. take chute si mi narobila, zial mam skuskove a nemam cas sa babrat s podobnymi dobrotami
evanaaa
@marienka44 , kdeže podľa Metra, mýliš sa, veď každý ho nerobí v poľgulatej vaničke ( srnčí chrbát), videla som pár "metrákov" aj v hranatých, tu ide o dĺžku koláča, aj keď nie je presne meter, ale je náznak......., je dlhší a preto ten názov.
kucharka
Kolac som robila tento weekend a mal obrovsky uspech. Dakujem za vsetkych nasich hostov.
kucharka
Ako už viackrát predtým, aj tieto sviatky som robila tento koláč, veľmi nám chutí. ( Plnky som musela ale urobiť trochu viac. )
Ďakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia