Foto: emmatessdad
Obľúbený metrový koláč, niektorí ho pečú na Vianoce, niektorí na Veľkú noc a niektorí celoročne (napríklad my).
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
26 dkg |
|
3/4 pohára |
|
26 dkg |
|
8 - 10 PL |
|
1/2 balíčka |
|
2 PL |
|
Plnka: | |
2 dcl |
|
1 ks |
|
25 dkg |
|
15 dkg |
|
1 ks |
|
podľa potreby (um) |
|
Nakoniec: | |
|
Postup
-
1
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky odložíme bokom, žĺtky vymiešame s cukrom. Je jedno ci práškový či kryštálový. Mixujeme. Postupne pridávame vanikkový cukor, olej a horúcu vodu. Ja dávam rovno zovretú z rýchlovarnej konvice.
-
2
Do múky pridáme prášok do pečiva, poriadne premiešame. Vyšľaháme bielka. Môžme pridať trošku soli, nech sú bielka tuhšie.
-
3
Už nemixujeme, striedavo pridávame lyžicou raz múku raz vyšľahané bielka. Miešame jemne metličkou. V mojom prípade z mixéra :-).
-
4
Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu necháme svetlú, do druhej polovice pridáme kakaový prášok.
-
5
Máme dve rovnaké formy "srnčí chrbát". Niekto má len jednu (príklad ja) a tak je pečenie dlhšie. Pokiaľ ste sofistikovanejši, tak si vymažete obe formy maslom a vysypete múkou. Do jednej dáte piecť svetlé cesto, do druhej kakaové. Upečieme pri teplote 180 st. Kakaové cesto som piekla o pol hodinu dlhšie. Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme. Takto nakrájame.
-
6
Plnka: Z mlieka a zlatého klasu uvaríme hustý puding.
-
7
Kým puding chladne, vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (už musí byť práškový a maslo dajte klasické 82%, nedávajte margarín, je to veľmi cítiť ten rozdiel) a postupne po lyžičkách primiešajte studený puding. Miešajte dlho, nech tam nie sú hrudky.
-
8
Srnčie chrbty máme nakrájané na pásiky. Zoberte si veľkú-dlhú tácku a plnkou spájajte raz svetlý raz tmavý pásik cesta. Trochu plnky si nechajte a na potretie celého metrového koláča.
-
9
Nakoniec celý koláč polejte čokoládou, nechajte odležať na chladnom mieste, najlepšie z večera do rána. Krájajte šikmo. Keď budete krájať šikmo, budete mať takýto koláčik.
-
10
A takto chutí mojej najmladšej dcérke.
Krasne zdokumentovany postup, profesionalne fotky a urcite chutny. Poznam tento recept, davno som ho nepiekla. Vcera som piekla kolac z kysleho mlieka, lebo som mala potrebne suroviny, cast chybajuceho kys. mlieka som nahradila bielym jogurtom. Pouzila som pod polevu zbytky lekvarov na dne poharikov v spajzi a poleva mi ostala z brnenskej torty na 90. narodeniny svatky. Ta bola vystavna, upiekla som ju z 26 vajec /v tom su zaratane aj vajicka do 3 rolad do torty a do kremu.
Ukladam recept do KK.
Ďakujem za recept.