Môj metrový koláč (fotorecept)

Autor receptu: emmatessdad

Obľúbený metrový koláč, niektorí ho pečú na Vianoce, niektorí na Veľkú noc a niektorí celoročne (napríklad my).

30
porcií
120 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky odložíme bokom, žĺtky vymiešame s cukrom. Je jedno ci práškový či kryštálový. Mixujeme. Postupne pridávame vanikkový cukor, olej a horúcu vodu. Ja dávam rovno zovretú z rýchlovarnej konvice.
  2. Do múky pridáme prášok do pečiva, poriadne premiešame. Vyšľaháme bielka. Môžme pridať trošku soli, nech sú bielka tuhšie.
  3. Už nemixujeme, striedavo pridávame lyžicou raz múku raz vyšľahané bielka. Miešame jemne metličkou. V mojom prípade z mixéra :-).
  4. Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu necháme svetlú, do druhej polovice pridáme kakaový prášok.
  5. Máme dve rovnaké formy "srnčí chrbát". Niekto má len jednu (príklad ja) a tak je pečenie dlhšie. Pokiaľ ste sofistikovanejši, tak si vymažete obe formy maslom a vysypete múkou. Do jednej dáte piecť svetlé cesto, do druhej kakaové. Upečieme pri teplote 180 st. Kakaové cesto som piekla o pol hodinu dlhšie. Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme. Takto nakrájame.
  6. Plnka: Z mlieka a zlatého klasu uvaríme hustý puding.
  7. Kým puding chladne, vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (už musí byť práškový a maslo dajte klasické 82%, nedávajte margarín, je to veľmi cítiť ten rozdiel) a postupne po lyžičkách primiešajte studený puding. Miešajte dlho, nech tam nie sú hrudky.
  8. Srnčie chrbty máme nakrájané na pásiky. Zoberte si veľkú-dlhú tácku a plnkou spájajte raz svetlý raz tmavý pásik cesta. Trochu plnky si nechajte a na potretie celého metrového koláča.
  9. Nakoniec celý koláč polejte čokoládou, nechajte odležať na chladnom mieste, najlepšie z večera do rána. Krájajte šikmo. Keď budete krájať šikmo, budete mať takýto koláčik.
  10. A takto chutí mojej najmladšej dcérke.