Môj metrový koláč (fotorecept)
Autor receptu: emmatessdad
Obľúbený metrový koláč, niektorí ho pečú na Vianoce, niektorí na Veľkú noc a niektorí celoročne (napríklad my).
30 porcií |
120 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky odložíme bokom, žĺtky vymiešame s cukrom. Je jedno ci práškový či kryštálový. Mixujeme. Postupne pridávame vanikkový cukor, olej a horúcu vodu. Ja dávam rovno zovretú z rýchlovarnej konvice.
- Do múky pridáme prášok do pečiva, poriadne premiešame. Vyšľaháme bielka. Môžme pridať trošku soli, nech sú bielka tuhšie.
- Už nemixujeme, striedavo pridávame lyžicou raz múku raz vyšľahané bielka. Miešame jemne metličkou. V mojom prípade z mixéra :-).
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu necháme svetlú, do druhej polovice pridáme kakaový prášok.
- Máme dve rovnaké formy "srnčí chrbát". Niekto má len jednu (príklad ja) a tak je pečenie dlhšie. Pokiaľ ste sofistikovanejši, tak si vymažete obe formy maslom a vysypete múkou. Do jednej dáte piecť svetlé cesto, do druhej kakaové.
Upečieme pri teplote 180 st. Kakaové cesto som piekla o pol hodinu dlhšie.
Po upečení necháme vychladnúť a vyklopíme. Takto nakrájame.
- Plnka:
Z mlieka a zlatého klasu uvaríme hustý puding.
- Kým puding chladne, vymiešame zmäknuté maslo s cukrom (už musí byť práškový a maslo dajte klasické 82%, nedávajte margarín, je to veľmi cítiť ten rozdiel) a postupne po lyžičkách primiešajte studený puding. Miešajte dlho, nech tam nie sú hrudky.
- Srnčie chrbty máme nakrájané na pásiky. Zoberte si veľkú-dlhú tácku a plnkou spájajte raz svetlý raz tmavý pásik cesta. Trochu plnky si nechajte a na potretie celého metrového koláča.
- Nakoniec celý koláč polejte čokoládou, nechajte odležať na chladnom mieste, najlepšie z večera do rána. Krájajte šikmo. Keď budete krájať šikmo, budete mať takýto koláčik.
- A takto chutí mojej najmladšej dcérke.